破產聯盟

標題: 請教...好有膽心 [打印本頁]

作者: EWB    時間: 17-5-2016 01:28
標題: 請教...好有膽心
我已經入左學一段時間, 一直都係主任跟, 而且, 生活費問題一直都唔洗還 (因為人工比生活費少, 甚至有時冇返工), 但最近因家中問題額外有D錢, 但最後個D 錢當然係被破處收左啦~~  現請問...會唔會因為突然有D 錢被破處收後, 而會被轉為外判跟呢??  好驚..好膽心~~
作者: flypig    時間: 17-5-2016 01:45
我唔係太明。咩叫屋企問題額外有d 錢。
你可否講清楚少少呢?
作者: samam2015    時間: 17-5-2016 02:36
唔會, 俾得破署做係你好彩, 做開好少會再掟返俾外判, 乜咁失敗俾破署夾到水呀?
作者: cc4321    時間: 17-5-2016 08:00
一般都係由債權人要求開大會先有機會由主任交比外判,就算比外判跟有咩好驚呢?
作者: Alex2233    時間: 17-5-2016 11:48

有遺產?係就陰公!
不過其實非意外身故
事前知既,例如危疾,
一早要有計劃應變!

只要病者身前過晒數比另一個人,或者套現實物,亦係佢私人權利
咁,自然無遺產留下比破署掠

作者: alan1alan    時間: 17-5-2016 12:47
如果係遺產, 可唔可以自行向遺產處申請放棄該份遺產??
咁就等其他家人分左佢 
作者: Alex2233    時間: 17-5-2016 14:37
alan1alan 發表於 17-5-2016 12:47
咁就等其他家人分左佢  ...

呢層唔敢肯定,
因為親屬一死
咁該部分遺產,有機會在法律上已經視為你既財產

你所謂既放棄給其他親屬,換句話說,有機會視作故意轉移

但辦法唔係冇,
如果係意外身亡,咁未逝世前立遺囑,不分配任何財產給已破產親屬,
全權分到另一人身上,到破產人解破才私下逐漸歸還
因死者係正常市民身分,生前有絕對權利分配自己財產

什至,知自己重病命不久矣既話,可以遺囑都唔立
又可將所有財產兌換晒金條,埋入深山,收係某個地方,都唔到任何人管
到佢死左,你唔通問條屍,喂你死前咁多錢無晒既?收埋左係邊呀?尋寶遊戲呀?
基本上,要避實避到

作者: flypig    時間: 17-5-2016 15:11
alan1alan 發表於 17-5-2016 12:47
咁就等其他家人分左佢  ...

唔得!!!

無得放棄!!!
搞到我 衰衰咁要家人寫定平安紙
作者: EWB    時間: 18-5-2016 02:46
大家都好聰明..係遺產~~  因為, 我唔想騙主任, 所以...照實如報~~  但如果突然有筆錢, 咁當然比破處收歸國有和幫我還債主, 但會唔會因為咁會轉比外判跟架??  好膽心..
作者: EWB    時間: 18-5-2016 02:51
仲要個D 錢COVER 唔到我既債, 如果 COVER 到就可趕早解破, 可惜....!!  現在...仲有一年半多就完, 希望順利過度~~
作者: Alex2233    時間: 18-5-2016 03:56
EWB 發表於 18-5-2016 02:46
大家都好聰明..係遺產~~  因為, 我唔想騙主任, 所以...照實如報~~  但如果突然有筆錢, 咁當然比破處收歸國 ...

其實呢種應變唔叫呃既,已故人士點安排佢遺囑係佢權利,上面講的每一步都係合法

如果早d上黎就知點應對,
d錢落邊個親戚袋都好過落仇家袋

都過左去!算啦!希望你唔係蝕好多!

作者: 笨笨狼    時間: 18-5-2016 04:51

如果樓主的錢都已經上交破署,只是一筆過的收入,不會影響平日的收支,把您轉交外判也不會有任何好處,為何要轉外判?不要太擔心,誠實,不計算很快就會過,反正只要去想,多餘錢本來就理應要還的,自然就會平常心去面對。
作者: EWB    時間: 18-5-2016 11:02
笨笨狼 發表於 18-5-2016 04:51
如果樓主的錢都已經上交破署,只是一筆過的收入,不會影響平日的收支,把您轉交外判也不會有任何好處,為何 ...

我都係咁唸....這些錢都唔希望有, 竟然有就當額外收入, 想坦白..唔想騙主任, 更加唔想犯任何法, 所以...向左主任報告!!  親人好就話, 否則, 有錢銀問題好怕煩, 到時親人取左唔比番自己仲煩, 到時...連親人都冇!!!  
作者: 笨笨狼    時間: 18-5-2016 23:57
EWB 發表於 18-5-2016 11:02
我都係咁唸....這些錢都唔希望有, 竟然有就當額外收入, 想坦白..唔想騙主任, 更加唔想犯任何法, 所以... ...

家事很難說, 家家有本難唸的經..........
對於破產署的事, 我支持向她們誠實報告的, 我之前的四年學業就是很順利完成, 沒有什麼問題. 我也看了很多不誠實的, 反而要留班. 好好的畢業後重生開始對得起天地良心囉.
作者: EWB    時間: 19-5-2016 01:32
Alex2233 發表於 18-5-2016 03:56
其實呢種應變唔叫呃既,已故人士點安排佢遺囑係佢權利,上面講的每一步都係合法

如果早d上黎就知點應對, ...

雖然D錢落係親戚到好過仇家袋??  其實, 我又唔同意咁講!!  因為D錢事實上係借左人地, 但因經濟問題無法還姐~  如果唔係因為能力問題都一定還啦..有借有還嘛!!  但亦因為冇能力還先要負上一世既破產記錄係各大資料庫內..其實, 好耐奈, 但真係冇計~~

至於落係親戚袋或仇家袋問題, 首先, 係自己借左銀行錢冇能還款, 所以..個D 唔算係仇家既!! 但只係如果可以既話, 有邊個唔希望 KEEP 著D 錢呢??  另外...親戚??  好就話比番你姐, 一個唔好彩, 比左佢唔比番你, 你都叫佢唔帳, 始終...我覺得就算到時找律師攪番D 錢到煩, 始終 ... 這個破產期係唔可以有任何錢嘛, 叫其他人取..始終係知法犯法, 知情不報既事~  到時, 拿唔番D 錢之餘, 連親戚都冇埋仲煩~~   所以, 既然破左..這些錢都預左冇, 咁就還番比債主, 希望夠還, 但可惜....唔夠~~  唉.....
作者: Alex2233    時間: 19-5-2016 01:49

你意識取向我改變唔到

你覺得先人明知份遺產將會跌落一個破產者到,去清還一筆非必需性的繳款,
會令到良心好暢順,係你既選擇

意向人人都有唔同,我就寧願益第d兄妹親友(遺囑全權歸佢),正常解破後點都拎得番d
就算佢側側搏,我日後都可以大牌d上佢到痴餐,仲算對自己有利益
但交比破署就唔會有咩得益,唔咸唔淡清唔晒,亦係一樣四年解破

Any,人人諗法唔同
只係法律上唔好諗錯邏輯,
1.死者生前點改佢既遺囑,點移動佢財產,拎去街派都好,係完全無犯法

2.點為止犯法,係你成為合法繼承人,換言之變左做你既錢,而唔肯交出,
或者特登唔去拎,叫其餘繼承人拎埋你果份,就叫犯法

我上面幾篇講既,都係點樣避2.走1.既方法而非鼓吹人在情況2.都唔交出

作者: EWB    時間: 19-5-2016 02:37
Alex2233 發表於 19-5-2016 01:49
你意識取向我改變唔到

你覺得先人明知份遺產將會跌落一個破產者到,去清還一筆非必需性的繳款,

明白C HING 意思, 但可惜佢冇遺囑~  而且我亦問過律師, 可惜話必須由我才可取, 因為 ... 死者係我老公!!  法律上...第一計承人必定係老婆, 次係子女... 如果老婆放棄, 就由佢子女計承, 可惜我地亦冇子女!!  最重要係..如果自行放棄, 遺產處必到收到我既放棄書, 否則 ... 任何人都唔可以得到, 亦因為咁...律師話明知有錢都唔要做放棄和轉移, 就已經犯法..~~
作者: Alex2233    時間: 19-5-2016 02:47

其實係睇佢意外定係意料中過身

如果意料中,其實大把路行,
佢可以將資產變換晒現款提出,''做佢想做既野''
咁法律上佢直頭無遺產,而佢生前提出既錢亦死無對證,亦冇得屈落你到
就算正常人一個,都會用呢個漏洞逃遺產稅

如果係意外,就冇辦法!
假設佢仲要得老婆一個,無子女,父母,親友,什至一個死黨,咁連遺囑都無處可改

對你而言,已經過去,就算!當比d經驗其他會員

作者: EWB    時間: 19-5-2016 02:54
Alex2233 發表於 19-5-2016 02:47
其實係睇佢意外定係意料中過身

如果意料中,其實大把路行,

意外...所以, 事前冇任何安排....~~  而且, 佢既遺產只係MPF ONLY ... 所以, 我 (老婆) 係唯一計承人, 如果我放棄, 就要寫信比遺產處解釋放棄原因, 如果比破處查到就犯法!!
作者: Alex2233    時間: 19-5-2016 02:56

你既情況係無辦法下硬食!仲要係mpf而已

如果其他破產者,屋企人有番咁上下,
真係要立定遺囑,

就算錢唔多,換番幾札錢,放保險箱都好!
意外真係無人估到

作者: EWB    時間: 19-5-2016 03:23
Alex2233 發表於 19-5-2016 02:56
你既情況係無辦法下硬食!仲要係mpf而已

如果其他破產者,屋企人有番咁上下,

C HING, 係...亦因為咁, 唔想騙破處!!!
作者: Alex2233    時間: 19-5-2016 03:29
EWB 發表於 19-5-2016 03:23
C HING, 係...亦因為咁, 唔想騙破處!!!

你既情況係冇得甩既,
因為身前沒立遺囑

即係意外身亡果一刻
法律上已默認你為遺產繼承人,

所以亦無得避,一定要拎去還

你既不幸有兩波,
相信都係頭一波最難接受,
所以對第二波沒有感覺亦係好正常

作者: alan1alan    時間: 19-5-2016 12:08
樓主其實可唔可以申請筆錢做同你老公做身後事既支出??
作者: EWB    時間: 19-5-2016 23:47
alan1alan 發表於 19-5-2016 12:08
樓主其實可唔可以申請筆錢做同你老公做身後事既支出??

可以..但身後事點會用咁多錢呢??  而且, 要有單有據先可消數~~  但一般做左咁多年野, MPF 一定唔係1萬幾千既事囉~~
作者: EWB    時間: 19-5-2016 23:52
Alex2233 發表於 19-5-2016 03:29
你既情況係冇得甩既,
因為身前沒立遺囑

係...~~  而且, 借左係必須還, 只係最後冇能力先要去做破產姐, 否則 .. 都唔想咁, 始終...破產記錄係一世~~ 希望將來政府有條例, 話某年前既人破產記錄會一次性RELEASE 一次就好~~ HAHA
作者: hohochi    時間: 21-5-2016 12:13
EWB 發表於 19-5-2016 23:52
係...~~  而且, 借左係必須還, 只係最後冇能力先要去做破產姐, 否則 .. 都唔想咁, 始終...破產記錄係一世 ...

案底都係3年洗底 破產果底就一世
作者: EWB    時間: 21-5-2016 12:36
hohochi 發表於 21-5-2016 12:13
案底都係3年洗底 破產果底就一世

希望政府將來突然有一日話...某年前完成破產既人可以洗底就好了..
作者: hohochi    時間: 21-5-2016 12:40
EWB 發表於 21-5-2016 12:36
希望政府將來突然有一日話...某年前完成破產既人可以洗底就好了..

希望啦
作者: EWB    時間: 25-5-2016 00:00
仲有一年半多就可畢業, 希望可以順順利利完成~~

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3