破產聯盟

標題: 申请破產一問 [打印本頁]

作者: qwemoon    時間: 15-5-2016 01:12
標題: 申请破產一問
想請求一下大家
1:本人欠邦物 幾萬(還了一期)大眾十幾(還了五、六期)因賭博輸光已沒能力還了 也剛拿了保險 暫時也沒有工作 現時可否申请破產 還是還多一期先?
2 因賭博破產是有沒有問題的?
3是自己去申請還是交給律師行好?自己申請會不會比較難破
4 日後出境會不會有問題 如果將來在內地買房會不會有影響?
謝謝
作者: Alex2233    時間: 15-5-2016 01:55

1.無問題
不過保險仲有幾多?因為用剩太多,例如4-10萬以上,咁快就去破,餘下的一樣要上繳

不過如果你話份保險,唔咸唔淡,仲有4-5萬淨,但又失緊業,
想拎多兩三萬搏起機再番身,唔洗破,又冇話實唔得,機率上你仲有幾個%既生機
(只不過,鑑於你而家已經想破,咁在法理上,千祈不要再借額外既錢去賭)如果係淨番兩三萬樓下,即破就得啦,破完應該得番一萬幾千生活架渣
淨低D數點應對就睇人,你可以準時還多期比佢,可以還住min pay比個收數佬兜車,可以一蚊都唔還等佢追你九條街
如果你打算一至兩個月內會申破,建議你無必要還,除非你份保險仲淨好多

不過記住,為免不必要風險,決定左破產後,就唔好再作任何借錢

2.無問題 (沒有做生意背景下破)

3.沒分別,不過搵律師你預左係貼錢受氣,
為的就是意見,不過你識得上黎,睇怕都無乜需要,
除非連呢到既過來人都覺得你case複雜到要靠律師

4.出境完全無問題,無分別

內地買樓既問題,係指乜問題?
1.有冇權買?定係
2.有冇人肯借錢比你買!
買既權,就算香港都一樣有,只要你可以一炮過,乜都買得
人地肯唔肯借呢d就好難定義

作者: qwemoon    時間: 20-5-2016 06:38
Alex2233 發表於 15-5-2016 01:55
1.無問題
不過保險仲有幾多?因為用剩太多,例如4-10萬以上,咁快就去破,餘下的一樣要上繳

謝謝你的意見 但我應該要破了 可不可以先拖著先 到我破先再破 月尾已無能力還錢 保險還沒拿到出來
作者: cl475867    時間: 20-5-2016 06:44
qwemoon 發表於 20-5-2016 06:38
謝謝你的意見 但我應該要破了 可不可以先拖著先 到我破先再破 月尾已無能力還錢 保險還沒拿到出來 ...

保險如果有太多現金價值, 拎咗都有機會要你嘔返出來
作者: qwemoon    時間: 20-5-2016 13:10
cl475867 發表於 20-5-2016 06:44
保險如果有太多現金價值, 拎咗都有機會要你嘔返出來

沒錢怎麼嘔出來 只有幾萬而已
作者: Alex2233    時間: 20-5-2016 22:32

如果份保得果兩三萬樓下可以唔洗諗太多,拎去搏我怕你到時輸到申破費都冇埋

所以,數就拖住先
等份保險拎到出黎,聽你講得咁少,都冇得點洗
因為申破都成萬,等頒令都要個半月,
期間正常生活費程度都可預留萬幾兩萬

但如果份保太多,扣申破費,預料既生活費
仍有一部分淨,就好大可遲d比人追討
咁,不如申破前洗埋佢,呢筆係你自己保險,唔係借番黎,點洗都係你決定

作者: admin    時間: 20-5-2016 23:42
樓主,我個人覺得內地買房呢個問題你絕對唔駛考慮。
作者: EWB    時間: 20-5-2016 23:44
Alex2233 發表於 20-5-2016 22:32
如果份保得果兩三萬樓下可以唔洗諗太多,拎去搏我怕你到時輸到申破費都冇埋

所以,數就拖住先

現在好似話要排2個月了...仲要搵律師做!!
作者: qwemoon    時間: 24-5-2016 01:03
EWB 發表於 20-5-2016 23:44
現在好似話要排2個月了...仲要搵律師做!!

不能自己破嗎
作者: qwemoon    時間: 24-5-2016 01:03
admin 發表於 20-5-2016 23:42
樓主,我個人覺得內地買房呢個問題你絕對唔駛考慮。

什麼意思呢?
作者: Alex2233    時間: 24-5-2016 01:35
qwemoon 發表於 24-5-2016 01:03
什麼意思呢?

我咪上面咪講左!
邊條法律話破完產,解破之後唔買得樓?
就算香港都得,莫講其他地方

只係、香港銀行就肯定唔做你按揭,想借香港銀行錢,就冇可能架啦

之不過我發左達喎,
我一炮過買就得咯,班地產妹都要幫我含

你走去擔心無權買樓,根本掉轉晒
你擔心下解破後有冇咁順風順水,買唔買得起好過啦!

作者: qwemoon    時間: 24-5-2016 22:22
好的 謝謝 因為保險沒拿到 一般上門追數會不會貼大字報什麼的?一般會有什麼行為?
作者: matthewlee1213    時間: 25-5-2016 13:31
我同你情況差唔多 上個月拖到依加 都未有能力還 今個月又殺到埋身 諗住出糧揾錢破左佢 壓力太大 個個月拖 唔係掰法
作者: qwemoon    時間: 25-5-2016 22:18
matthewlee1213 發表於 25-5-2016 13:31
我同你情況差唔多 上個月拖到依加 都未有能力還 今個月又殺到埋身 諗住出糧揾錢破左佢 壓力太大 個個月拖  ...

是呀 現在還沒可以還 我怕上門追數煩到家人 我自己不在香港但家人在

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3