破產聯盟

標題: 想請問有關破產後出國的問題!! [打印本頁]

作者: 妹妹仔    時間: 29-5-2009 09:44
標題: 想請問有關破產後出國的問題!!
如果唔係去外國工作而係讀書,
學費生活費用全由家人支付,
亦唔打算在當地兼職打工,
如果有需要在當地開戶口以用來家人匯錢過來,交屋租學費等,
要唔要好似o係香港咁,要咩證明書先開得,
如果唔洗就咁開有無問題的??

另外一去就起碼一年,可能要一年後先返得來一次報周年表之類,
會唔會因為太長時間個官會唔批我出國的呢??

還有如果只是有計劃出國讀書,
真的要去也可能是一年後的事,即在破產期期間,
那我申請破產見官時應否先向他說有此計劃,
還是到正式實行搞手續前才通知比較好呢??

希望各位可幫忙解答!!!
作者: kinha126    時間: 29-5-2009 12:34
呢o的我就真係唔知道了... 唔敢亂答...= =

只係想話... 您屋企很有 $$$ 呢...
羡煞旁人...= =~~
作者: 老柴    時間: 29-5-2009 18:51
原帖由 kinha126 於 2009-5-29 12:34 發表
呢o的我就真係唔知道了... 唔敢亂答...= =

只係想話... 您屋企很有 $$$ 呢...
羡煞旁人...= =~~

如果屋企有咁大支持,不如同你屋企人商量吓,唔好搞破產好過...
因為你有心讀書的話,幾時都可以讀。
作者: bb_q_888    時間: 29-5-2009 21:00
標題: 回復 #1 妹妹仔 的帖子
你呢問題聽落好好咁...不過世事邊有咁如意?

我睇過段新聞.... (同你有d唔同)

有個人佢破產期間去左外國"唔知攪咩",

跟到左四年再回來,破署對佢好好無告佢...但係要從新再計"四年破產期"~

你如果係香港讀就無咩問題,但外國....你真係要問清楚先攪...
作者: IRENE    時間: 30-5-2009 00:17
今日去黃x安律師交文件,講到出國問題,佢話出國已經晤需要報,但如果破產處或受託人要接見你,你就要隨傳隨到,多數都係寄信到你的通訊地址同有一個月嘅時間比你喎!
作者: reborn    時間: 30-5-2009 00:30
標題: 回復 #5 IRENE 的帖子
如果真係要出國, 預先同負責你個case嘅主任覆一覆保障你自己啲
而我嗰個話去一個月以上就要報!
作者: 妹妹仔    時間: 30-5-2009 00:34
其實我本身筆負債屋企都唔係好幫到我的,
但佢地話如果我真係唔想走到破產,
佢地可能要去銀行或問人借,
咁其實又係一次迴環,最後可能連屋企人都唔掂!!
所以我同屋企人商量過如其用筆錢來還債,
不如用筆錢來讀書好過,而且我之後都要還比佢地的!!
錢既然都要洗不如洗得有價值o的,
雖然破產有好多不便,但要屋企人將筆錢掉落海,
就算可以繼續以往生活,但心裡都會唔好受!!

而點解我要選擇去外國讀, 因為我想讀o既o係外國先有,
o係香港可能都有得讀,但一定唔會有去外國讀咁好,
而且我就係o係香港讀過知唔掂才更想去外國讀呢!!
我也是為了將來著想, 這次金融海潚的經驗,
深深令我感受到自己的不足, 加上這次破產的教訓,
我相信這是個很好的機會去磨練自己!!
而且家人亦很支持我,
老實說,我家真的不有錢,但他們知我真的很有決心,
亦相信我會努力,所以才答應我的!!

其實我之前也有問過社工,
基本家人付錢出國讀書是沒問題的,
也有說可能會延長破產期,
但既然這4年在香港也是這樣過,
倒不如趁自己還算年輕還有好好的學習能力時去,
好過捱過4年後,心態可能已不同,學習能力可能也大不如前,
最後可能連出國讀書的諗頭也放棄,繼續以往沒有目標的生活,
如是這樣我寧願再多捱4年好過了,
起碼讀書回來後的生活總會比現在好,
不只是人工上,還有出國所見識的學到的,
在香港一定找不到!!
作者: 妹妹仔    時間: 30-5-2009 00:47
原帖由 reborn 於 2009-5-30 00:30 發表
如果真係要出國, 預先同負責你個case嘅主任覆一覆保障你自己啲
而我嗰個話去一個月以上就要報!

這個我一定會同個主任講,
我真的是想去好好讀書,所以我會講清楚所有情況比佢知的,
而且我要去也是一年後的事,
這段期間我也會找工作,有餘款會照還錢,安安份份的!!

我只係唔知幾時話比佢知好o的,
因為我o岩o岩先搞破產,
仲排緊期,如果太早話比個官知有咁計劃會唔會好奇怪,
因為我咩資料都未有,讀邊間學校,到時住邊電話幾號都未決定!!
但準備哂先通知又怕佢會覺得我早有安排,
驚佢會以為我係有意想暪佢!!
真係唔知到底幾時講好!!
作者: 妹妹仔    時間: 30-5-2009 02:04
原帖由 IRENE 於 2009-5-30 00:17 發表
今日去黃x安律師交文件,講到出國問題,佢話出國已經晤需要報,但如果破產處或受託人要接見你,你就要隨傳隨到,多數都係寄信到你的通訊地址同有一個月嘅時間比你喎! ...

其實我同常暑假可以返香港一次的,
而且我暫時可能只會讀一年,
因為屋企人只夠供我讀一年而已,
如有機會申請到獎學金才決定繼唔繼續讀落去!!
作者: hkbankrupt    時間: 30-5-2009 17:37
我諗呢度真係無乜人可以答到你呢個咁critical 的問題,就算答到都係個人意見,始終最後的決定在於破產局,如果主任唔批準或要求加你破產期,你都無辦法,都係問番主任先再自己決定啦....
作者: 温sir    時間: 31-5-2009 09:28
標題: 回復 #9 妹妹仔 的帖子
妹妹仔....我覺得妳真你要間清楚至好決定,
注意嘅係......妳既要破產,但又有錢出國讀書,首先主任會懷疑妳破產嘅意圖,其次係"債權人"會否反對!
作者: 301    時間: 31-5-2009 09:43
係呀!
問請楚主任,
有時間報番來,
等大家都知多d,
thank you.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3