破產聯盟

標題: 有關國內物業 [打印本頁]

作者: Martin    時間: 7-5-2016 03:50
標題: 有關國內物業
我2002破產, 現申請不反對通知信,但受託人說在我破產期間我太太在國內層有物業(該物業是太太擁有,不是聯名的,幾年前已賣掉)現他要我証明該物業我沒份供樓,但我怎樣去証明,因太太已將所有文掉清,因此請各位提供一下意見,謝謝!
作者: 9413    時間: 7-5-2016 07:56
受托人為什麼會知你太太在國內有物業?
作者: cc4321    時間: 7-5-2016 08:33
你服刑十幾年?係囉,外判點知你太太係國內會有物業?國內有無得補領果D文件?
作者: admin    時間: 7-5-2016 09:36
1. 樓主書面問佢如何確定太太國內有物業?根據邊一條法例,佢可以調查你太太的私人財產。並提醒佢破產係私人的事,與太太無關。而基於一國兩制的基礎下,外判如何認為太太在國內有物業?而且因為呢D係太太私人事,樓主無法確定有此物業與否。封信要 cc 破署,如果外判唔合作,你就申請法援告佢,或者請6C。唔駛驚,如果物業唔係你,一定 win。而且可追收堂費同一定的賠償!如果佢自已去調查,你重可以入信6C公會,話佢進行非法調查,釘牌!
2. 樓主需強調不知太太私人財產情形,也沒法提供任何資料。絕對唔可以話自已知道同埋關你事。
3. 另一方面,我相信國內都有田土廳個類野,同埋當時買賣都要經6C處理。你叫太太去羅定 copy。
作者: bill0828    時間: 7-5-2016 10:01
拿當事人身份證到所在地房管所,可以免費打印一張查檔資料,上面有寫好清楚物業係獨有還是共有,如果獨有就最好證明。
作者: Martin    時間: 7-5-2016 11:12
9413 發表於 7-5-2016 07:56
受托人為什麼會知你太太在國內有物業?

受托人從其他途徑知悉太太有物業,當年受托人電話聯絡我要我通知太太FAX一份聲明書表示該物業是她供款的.
作者: victor24    時間: 7-5-2016 11:35
只要樓是你太太擁有, 沒有單據的情況下, 你話太太供哂,你太太又聲明是她供哂,
兩公婆有$私下往來是很正常,只要他們查不到你們私下情況, 所以不需理會,
之前許仕仁和張振遠一樣同太太分開資產, 又可以點.
作者: admin    時間: 7-5-2016 11:49
Martin 發表於 7-5-2016 11:12
受托人從其他途徑知悉太太有物業,當年受托人電話聯絡我要我通知太太FAX一份聲明書表示該物業是她供款的. ...

緊記
1. 破產私人事
2. 太太財產係佢的。就算佢話乜都好,無證據,你直情可以唔理佢。一句,太太唔合作,無資料提供,咁勁,你去查羅!
3. 其他途徑?你直情叫太太寫信投訴,佢憑乜野去得悉?唔係話有人投訴就可以亂來。直情去公會報寸啦!佢一係正式立案,一係就當無收過!如果咁都得,我可唔可以話有人投訴佢強奸,殺人,收黑錢?無實質證據的投訴係唔可以立案的!唔係做6c咁都唔知麻?
作者: Martin    時間: 7-5-2016 11:56
admin 發表於 7-5-2016 11:49
緊記
1. 破產私人事
2. 太太財產係佢的。就算佢話乜都好,無證據,你直情可以唔理佢。一句,太太唔合作, ...

多謝提供意見, 現階段我不想把關係搞得太僵,我暫時不理他,看日後發展.
作者: Alex2233    時間: 7-5-2016 14:54

你個外判都幾搞笑,叫你證明冇份幫手供人地層樓,係咪要掉轉,
我幫十個女人奶過西,佢地大陸都有樓,洗唔洗逐個證明?

而家你質疑人,係要佢搵到證據,我幫人地供過樓先出聲,

最後,仲要係大陸,佢都冇權查,基本上大陸層樓只要冇你名,你可以完勝收佢皮

作者: someone1780    時間: 7-5-2016 18:04
問佢比唔比唔比法庭見
睇下到時邊個衰

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3