破產聯盟

標題: 急:轉新工,薪金調整 [打印本頁]

作者: tobesp    時間: 1-5-2016 23:59
標題: 急:轉新工,薪金調整
剛轉新工一個月左右,已通知外判主任...但佢無覆我任何野...想問下各位帥兄,我目前有無咩需要做,是不是只需要供返現在還款個個數就得,如果現在薪金係高過以前的話,需吾需要hold返起個差額先架,外判個度會吾會突然叫我拎返多左既人工出黎架?
作者: YANNY    時間: 2-5-2016 00:17
你唔打俾佢問下?
作者: Alex2233    時間: 2-5-2016 03:22
你搵多左,自然要還得多架啦,

從來都唔係睇要還幾多

而係睇批左幾多,再計算差額去還

批10000
以前搵12000、還2000

你而家去去搵15000,就5000囉,

你估仲係2000就算,係咁架啦

作者: cc4321    時間: 2-5-2016 09:14
你用得嘅只係佢批比你個D生活費,扣左生活費有剩自然就要上繳
作者: tobesp    時間: 2-5-2016 11:41
咁佢仲未通知我任何野,咁我洗吾洗hold住d錢先架
作者: Alex2233    時間: 2-5-2016 11:59
要,總次要hold住差額,因為洗多左都係還,無意義
作者: tobesp    時間: 2-5-2016 12:18
Alex2233 發表於 2-5-2016 11:59

但想問返聲,但我每個月月薪都有機吾同,因為佣金問題...咁佢會點計?
作者: tobesp    時間: 2-5-2016 12:28
Alex2233 發表於 2-5-2016 11:59

但想問下,如果我屋企人有需要用錢做醫藥費用,可不可以用左先的?
作者: cl475867    時間: 2-5-2016 12:31
tobesp 發表於 2-5-2016 12:28
但想問下,如果我屋企人有需要用錢做醫藥費用,可不可以用左先的?

我覺得唔可以, 除非你屋企得你一個人有收入
作者: Alex2233    時間: 2-5-2016 14:58
tobesp 發表於 2-5-2016 12:28

其實最正宗係年度計,話明年表

即係之前批落既生活費,x番12月,就係周年總用度
尤其收入不穩定更加係咁

有d人玩到好串,做合約工,兩三個月轉一份,轉工期間又休息一頭半個月

番工又成日射波,或者commison計,咁佢一時搵7千,一時搵12000,一時轉工其間做得半個月得4000,
咁你點同佢玩,

唯有用年度總sum  up就最正統
每個計果d係、真係固定收入,鐵飯碗,差佬、公務員,就得,現實好多都要攤足一年計

作者: tobesp    時間: 2-5-2016 15:10
Alex2233 發表於 2-5-2016 14:58
其實最正宗係年度計,話明年表

即係之前批落既生活費,x番12月,就係周年總用度

因為我之前硬食一份糧係$12000
宜家轉左係計佣既,如果今個月出多呢個數,咁我宜家應該需吾需要hold起淨左個d先?
作者: Alex2233    時間: 2-5-2016 15:13
tobesp 發表於 2-5-2016 15:10
因為我之前硬食一份糧係$12000
宜家轉左係計佣既,如果今個月出多呢個數,咁我宜家應該需吾需要hold起淨 ...

佢批你幾多呀?我當係10000,咁你12000果陣就要留2000

而家我唔理你幾多commission ,13000咪留3000, 18000就留8000

總之你呢一個年度只能用10000x12=120000

作者: Alex2233    時間: 2-5-2016 15:19

我唔知你係同佢點deal

正常係每一個年度埋單,計番總餘額,再一次上繳

有人可能份工非常穩定,打仗都唔會炒,

人工又高過生活費好多,同埋外判手法,想你有錢就即鎊

可能上繳得好密
作者: tobesp    時間: 2-5-2016 15:42
Alex2233 發表於 2-5-2016 15:19
我唔知你係同佢點deal

正常係每一個年度埋單,計番總餘額,再一次上繳

即吾好理佢點計,總之我宜家就算搵多左都吾可以用?
作者: Alex2233    時間: 2-5-2016 22:42
tobesp 發表於 2-5-2016 15:42

根本就係咁

你搵12000批你10000
唔會話你搵20000,就批你多d 架喎

唔通我下份工搵10萬就可以住番豪宅?
人地既準則係,只要夠你基本,
其餘既有得掠就掠晒你
而唔係用你收入去玩百分比抽水制

總之你每年洗佢批你既數x12,
一蚊都唔好洗多,洗少十蚊八蚊好啦
在情在理都要洗到岩岩好
洗少都可以既,但就唔淨太多,無謂益佢啦(失過業另計)

作者: flypig    時間: 3-5-2016 00:40
tobesp 發表於 2-5-2016 15:42

用左遲d 都要嘔番出黎。
基本上,生活費係fix 的,上繳數反而係變數。
因為當你人工減左,甚至失業,唔通外判可以逼你?呢種情況,你立即通知外判,暫時不上繳。有工再傾過。

作者: tungkin_l    時間: 3-5-2016 07:18
Alex2233 發表於 2-5-2016 15:13
佢批你幾多呀?我當係10000,咁你12000果陣就要留2000

而家我唔理你幾多commission ,13000咪留3000, 180 ...

緊我想問每年的周年報表,填的都比之前的開支大左,但無反對係咪既代表佢接受果開支?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3