破產聯盟

標題: 終於去左6C行搞 [打印本頁]

作者: 1834997    時間: 20-2-2016 00:45
標題: 終於去左6C行搞

大家好,小弟剛申請破產

下星期三宣誓

但小弟有一些事情還是搞不懂

係破產前辭埋職

現在光信用卡已經欠銀行上百

1.到底銀行戶口會比人凍結幾多次?

2.如果我現在去找工作,人地又請我.咁我可以點樣比出糧戶口佢?\

3.係唔係兩次解凍都可以搵律司?

4.幾時需要見主任,法官頒令前需要見破產處嗎?

5.我看完很多帖都唔明個流程圖到底係點.

6.我好驚佢刑事檢控訴(不過其實冇得驚.)

其實大概會問D咩野問題?

未來四年請大家多多指教.

作者: 1834997    時間: 20-2-2016 00:54
還有一點忘了問

如果我月結單看到條線同銀行有出入,如果銀行果條大過我果條(因為有D分期付款佢地唔show出),咁會唔會四年後話我欠款?

謝謝指教
作者: yeoui    時間: 20-2-2016 01:10
呢度唔俾講律師名架,暗示都唔得
作者: flypig    時間: 20-2-2016 01:41

.1 到底銀行戶口會比人凍結幾多次?
唔定。基本:申破到頒令:好大機會freezing.
頒令後必freezing.
搵到工,外判主任出 unfreezing letter.
唔做。再frerzing.如此類推。
2.如果我現在去找工作,人地又請我.咁我可以點樣比出糧戶口佢?\
搵到工,搵主任外判出信。
3.係唔係兩次解凍都可以搵律司?

4.幾時需要見主任,法官頒令前需要見破產處嗎?
一般不需要。頒令後第一時間約主任外判
5.我看完很多帖都唔明個流程圖到底係點.

6.我好驚佢刑事檢控訴(不過其實冇得驚.)

其實大概會問D咩野問題?

作者: flypig    時間: 20-2-2016 01:46
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82
請扒文,會員頒令過程
作者: boeing747    時間: 20-2-2016 09:00
無得驚,都係要咁走
作者: flypig    時間: 20-2-2016 16:36
1834997 發表於 20-2-2016 00:54
還有一點忘了問

如果我月結單看到條線同銀行有出入,如果銀行果條大過我果條(因為有D分期付款佢地唔show出) ...

出入必有.原因係起釘.一直起,起起起,申破起到頒令,頒令起到解破.
咁唔駛驚.因為你一申破,銀行公會會通知銀行同破署對數.

當然,申得破就應該小心D...你如果漏寫條數幾K/幾雞,我都唔知會點.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3