破產聯盟

標題: 新手生活費問題 [打印本頁]

作者: joeylung    時間: 17-2-2016 11:33
標題: 新手生活費問題
我剛申請左破, 排左3月1上庭, 琴日收到信去安X秘書公司交文件,
因為我而家大緊肚, 3月尾就生, 人工$14,000未扣MPF,生活費個度有問題想問問大家
1. 因為將來BB會比媽揍, 應承比$5000佢做揍BB費,再另加奶粉尿片錢,如果我寫家用$5000, 另外奶粉尿片錢(定應該叫生活費)$3000咁會唔會好過份?有無機會唔批?
2. 我而家租緊屋住, $6800租, 但租單寫左我老公名, 水電都係個業主WHATSAPP我地比錢, 咁如果我填水電佢要我比証明佢我點比?

3.最後佢話要破前3個月既信用卡記錄, 但因為信用卡已經CUT左搵唔返紀錄, 淨係得最後1個月既statement, 咁如果要拎返係咪打去銀行問佢拎?

唔該哂大家, 其實我好擔心, 因為將來bb出世支出好大, 老公而家又只做緊散工, 雖然4月可能有新工返但又唔肯定, 好怕生活費批唔多....

作者: alan1alan    時間: 17-2-2016 11:39
2. 關於租金, 你們兩人都有工作, 理應對分一半支出...
    即可claim $3400.
    交資料時要提供租約, 租單.
作者: joeylung    時間: 17-2-2016 12:09
alan1alan 發表於 17-2-2016 11:39
2. 關於租金, 你們兩人都有工作, 理應對分一半支出...
    即可claim $3400.
    交資料時要提供租約, 租單 ...

咁水電佢會叫我提供証明嗎?
因業主一直都係whatsapp我地交幾錢架咋
作者: alan1alan    時間: 17-2-2016 13:56
你有租單又有過數記錄咁就得啦
作者: 豬公    時間: 17-2-2016 15:17
照寫啦,問題唔大,每月還錢唔多

1)個人膳食 $3500
2)屋租 $3400(一半,要有單據)
3)水電 $300(一半,要有單據)
4)車費 $1000
5)電話費 $300
6)雜費  $1000
7)強積金 $700
8)BB生活費  $1500(同老公一人一半)
9)因要工作耍俾錢別人照顧BB  $2500(同老公一人一半)
作者: hohochi    時間: 17-2-2016 15:41
BB生活費奶粉尿片睇下可唔可以寫大D 初生BB都幾多寫費
又打針又好多雜費
作者: mobilesss    時間: 17-2-2016 16:58
参孝: 直接跟主任及批左个人膳食3500, 租金3500, 供养父母4000, 家庭雜项1800, 车費1000, 家庭膳食3000, 衣服剪髮1000, 水电煤2000, 上网200, 手机200. 关於你个case, 其實不用担心, 有合理开支, 一般都批
作者: joeylung    時間: 17-2-2016 18:48
多謝各位,個心都定一定
作者: joeylung    時間: 17-2-2016 18:49
咁信用卡係咪要比3個月既statement佢睇架?
作者: cl475867    時間: 17-2-2016 19:02
信用卡記錄我冇比足3個月, 剩係比咗環聯份報告主任
作者: joeylung    時間: 17-2-2016 21:02
我得最後1個月既記錄,咁得唔得?定我應該去申請1份。環聯報告?
作者: cl475867    時間: 17-2-2016 21:09
我申請環聯係因為我D數已經落咗收數公司, 冇月結單
作者: joeylung    時間: 17-2-2016 23:55
仲有封信係寫住安x秘書服務公司交文件,但係下面又寫左個案處理x組xxx代行,咁其實我係主任定外判?同埋佢有講如要開户信要打電話去,申破時律師已叫我開左永陸,咁我仲使唔使做呢個開户信動作?
作者: cl475867    時間: 18-2-2016 06:27
暫時係主任跟, 不過要等3個月睇下要唔要開大會,

開永陸户口我冇開,   户口方面可以要開户信或保留信
作者: hohochi    時間: 18-2-2016 10:04
joeylung 發表於 17-2-2016 21:02
我得最後1個月既記錄,咁得唔得?定我應該去申請1份。環聯報告?

到時交文件要求到要環聯報告先搞 環聯報告2百幾一份
作者: hohochi    時間: 18-2-2016 10:31
joeylung 發表於 17-2-2016 23:55
仲有封信係寫住安x秘書服務公司交文件,但係下面又寫左個案處理x組xxx代行,咁其實我係主任定外判?同埋佢有 ...

如果諗住頒令之後都係用呢個白戶口就到時攞保留戶口信
作者: cc4321    時間: 18-2-2016 10:44
係你自己應承比$5000佢做揍BB費,主任/外判只會睇實際情況,唔會理你呢D私下承諾,八千我睇都無咩可能會批,只係食下奶粉買下尿片,仲未到供書教學,一半喇
作者: lan85    時間: 18-2-2016 12:59
5000比媽媽湊BB, 我個外判唔批, 講到喊晒口先批1500供養媽媽, 我囝小學, 要搵人湊放學, 因為我要返工, 佢都唔批
作者: joeylung    時間: 18-2-2016 15:52
cc4321 發表於 18-2-2016 10:44
係你自己應承比$5000佢做揍BB費,主任/外判只會睇實際情況,唔會理你呢D私下承諾,八千我睇都無咩可能會批,只 ...

我都諗住寫一半, 因為係同老公一人一半支出, 所以諗住寫家用2500, BB費1500
批唔批我就唔知啦, 寫就咁寫啦
作者: joeylung    時間: 18-2-2016 15:54
lan85 發表於 18-2-2016 12:59
5000比媽媽湊BB, 我個外判唔批, 講到喊晒口先批1500供養媽媽, 我囝小學, 要搵人湊放學, 因為我要返工, 佢都 ...

咁絕情?我個似係主任, 唔知會唔會鬆手D
作者: joeylung    時間: 18-2-2016 15:56
hohochi 發表於 18-2-2016 10:31
如果諗住頒令之後都係用呢個白戶口就到時攞保留戶口信

6C話永X最有可能唔會凍結, 咁我係咪都應該要拎封保留戶口信?
保留戶口信係咪交文件時可以拎埋?
作者: 豬公    時間: 18-2-2016 16:45
joeylung 發表於 18-2-2016 15:54

唔使驚,就算外判左都照報啦,佢唔批妳就話會遲工唔做野,專心係屋企照顧BB.

另外環聯份報告唔使咁快攞,等主任或外判要求先去攞,佢地要最新的,而家攞左到傾生活費時都唔UPDATE,

作者: cl475867    時間: 18-2-2016 18:52
joeylung 發表於 18-2-2016 15:54

我個都係主任, 到而家已經2個月都未批生活費
作者: joeylung    時間: 18-2-2016 19:32
豬公 發表於 18-2-2016 16:45
唔使驚,就算外判左都照報啦,佢唔批妳就話會遲工唔做野,專心係屋企照顧BB.

另外環聯份報告唔使咁快攞,等 ...

有時真係好擔心,爬左文話遲d唔知會唔會開大會,又殺手又什麼債權人
作者: joeylung    時間: 18-2-2016 19:32
cl475867 發表於 18-2-2016 18:52
我個都係主任, 到而家已經2個月都未批生活費

咁未批你生活費,你出左糧咁點?照用?
作者: cl475867    時間: 19-2-2016 06:30
joeylung 發表於 18-2-2016 19:32
咁未批你生活費,你出左糧咁點?照用?

我出既糧留番一部份唔用, 或者等主任成為正式受托人先再問生活費批幾多
作者: hohochi    時間: 19-2-2016 09:43
joeylung 發表於 18-2-2016 15:56
6C話永X最有可能唔會凍結, 咁我係咪都應該要拎封保留戶口信?
保留戶口信係咪交文件時可以拎埋? ...

係呀,永X頒令前都唔會凍結到頒左令先凍,頒左令就問主任攞保留戶口信。
攞信可以係即日打俾主任要求,例如當日早上上庭已知已頒令可以一散庭就打俾主任要求攞信不過要記得帶永X個銀行資料係身先得。
作者: joeylung    時間: 19-2-2016 09:58
唔該哂你地
作者: deeyuyan    時間: 21-2-2016 21:47
->, 我囝小學, 要搵人湊放學, 因為我要返工, 佢都唔批         。。。。。。應該上court玩大佢,比佢知道佢係外判,  唔係判宮,   渣住狗毛當令箭。   最好投訴到佢要比堂費

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3