破產聯盟

標題: 申破疑問 [打印本頁]

作者: KSPER    時間: 3-2-2016 21:11
標題: 申破疑問
月尾打算自己申破,爬咗文申破時不用交文件,頒令後先交,因手頭上無銀行月結單,請問破前去銀行搞定先 or 頒令後先搞補領月結單?
另有一個銀行户口長期無用,破前取消咁填文件時係咪唔使填?
作者: cl475867    時間: 3-2-2016 21:26
應該申破後, 頒令前先搞補領月結單, 因為申破後, 你會收到破處先知道係主任跟定外判跟, 文件可能有不同, 我個時剩係交咗環聯份報告比主任, 月結單冇交齊

户口應該宣誓前取消
作者: flypig    時間: 3-2-2016 23:10
有得印月結單快印。申破後可能諸多留難。
甚至唔俾印,因為戶口已被涷結了。到時又要同銀行周旋。係唔係好麻煩呢?? 每個破產者需要印幾耐未必一樣。如果你d 數好亂,外判問起你d 消費,你都幾頭赤。總之,呢d 野自己衡量。有d 印1月,3月,6月,1年,甚至兩年。
作者: KSPER    時間: 5-2-2016 10:14
有簿仔記錄,定要再申請月結單?
作者: 301    時間: 5-2-2016 10:20

長期無用之戶口,
其實報不報都無乜所謂,
類似戶口好多人已唔記得都有,
當然申破前盡量先取消,
破時唔使填咯!

作者: KSPER    時間: 5-2-2016 11:19
長期無用嗰個已經取消,出糧户口只有簿仔紀錄而沒有月結單
作者: flypig    時間: 5-2-2016 11:22
KSPER 發表於 5-2-2016 11:19
長期無用嗰個已經取消,出糧户口只有簿仔紀錄而沒有月結單

有紀錄即可.
以備俾人問起,你仲可以慢慢砌番條數出黎.
其實唔係個個問,多數唔問添.但呢D野,
要錢就衡量下做唔做.唔駛錢就做左無蝕底.
作者: KSPER    時間: 5-2-2016 11:23
長期無用户口已取消,出糧户口只有簿仔紀錄,需唔需要再print月結單?
作者: 301    時間: 5-2-2016 11:58
KSPER 發表於 5-2-2016 11:23
長期無用户口已取消,出糧户口只有簿仔紀錄,需唔需要再print月結單?

不需要了.

.

作者: KSPER    時間: 5-2-2016 13:32
多謝咁多位ching解答

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3