破產聯盟

標題: 問題希望大家可以幫忙解答!!! [打印本頁]

作者: alfredsclee    時間: 27-1-2016 14:50
標題: 問題希望大家可以幫忙解答!!!
本人應該2月尾3月頭需要申報破產
有以下問題希望大家可以幫忙解答:
我收入$15,000,現在和太太租屋住,有一9歲的小朋友:

1. 現在租住的居屋是朋友的,因為是未補地價,所以沒有租約,可以上報有冇問題嗎?如果上報了,會否影響到我朋友嗎?
2. 租金是否可以獲批一半或更多?如果搬到外面,租住3房大約$17000,官會否覺得不需要,最終連一半也批不到?因為租金佔了好大的支出!
3. 我有一個同太太的聯名戶口,很久都沒有使用,現在也凍結了,如果破產後,是否需要去取消嗎?因為不想驚動老婆!
4. 幫老婆找咗的card數錢,會否要老婆攞返出來?
5. 生活費請問有何提意?當然想盡量用盡份人工!

Thank you!

作者: alan1alan    時間: 27-1-2016 15:16
1.要提供租約, 同提供單據
2.若太太沒工作, 能全數扣生活費, 若太太有工作就要分擔
3.若凍結了, 應不會再被凍結
4.呢個要睇條數幾大...幾千蚊應沒問题
5.有機會問點解租金多過你人工, 你點生活
作者: cc4321    時間: 27-1-2016 16:03

如果係同老婆分擔就可以,自己一個比哂,問問自己有無可能
想洗盡份人工一毫子都唔還好易,一係全家拎綜援,一係批你一萬搵份九千九工,咁就唔洗還錢
作者: lan85    時間: 27-1-2016 16:09
萬五收入租屋就萬七.....分分鍾叫你搵間細D平D既租
租金係同太太一人一半批

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3