破產聯盟

標題: 請幫忙解答 [打印本頁]

作者: su30hk    時間: 25-1-2016 10:29
標題: 請幫忙解答
小弟將在2月頭申破,現一直開痕生出糧,現有以下問題!
1. 開永隆戶口要幾錢?
2. 是否現要主動取消馬戶口?
3. 因預計2月糧出永隆,3月頒令,到時是否需向主任申請解凍信及開戶信?(因公司不肯出現金票)

謝謝
作者: hohochi    時間: 25-1-2016 12:49
2.係,交文件時要交取消馬會戶口信
3.你出糧前後頒令 永X頒令前通常都未凍
作者: alan1alan    時間: 25-1-2016 14:00

想問拎左解凍信,係咪要去永X其中一間分行開搞解凍就得? 唔洗去開戶嗰間?
作者: hohochi    時間: 25-1-2016 14:11
alan1alan 發表於 25-1-2016 14:00
想問永x解凍信係咪要去返開戶分行搞。定係任何一間都得

正常就任何分行都得 有人話總行更好因見得呢類信多D經驗處理
作者: flypig    時間: 25-1-2016 15:29
hohochi 發表於 25-1-2016 14:11
正常就任何分行都得 有人話總行更好因見得呢類信多D經驗處理

理論上就任何一間分行都得,實際某D 大行D人叻好多,見識多,考試最TOP 先派入去.
所以都係去大行好好多.
我以前問個比較刁鑽問題,間間細行答法都唔同.後來去 中環,金鐘D 大行問,一問即知.
老破戶口唔係間間行都成日遇到,結果唔知點處理就只有拖拖拖,同耍下你,希望耍走你就唔駛做錯.
作者: cl475867    時間: 25-1-2016 15:51
用痕生出糧,如你冇欠款不會凍結,頒令後解凍只需3日
作者: ken2542de    時間: 25-1-2016 16:17
flypig 發表於 25-1-2016 15:29
理論上就任何一間分行都得,實際某D 大行D人叻好多,見識多,考試最TOP 先派入去.
所以都係去大行好好多.
我 ...

梗係啦.近破署嘛,見吾小.
如果拿開戶信去開新戶口
永O同創X又係見慣晒.
快手快腳.
作者: Bkk    時間: 26-1-2016 15:59
各位我想問下你地知唔知破產期限係咪一定四年之後會解除,因為我本人將於今年3月尾就夠4年,但我仍擔心佢唔解除我,因為呢年我比公司扣事假錢,我唔想入俾個間公司,唔知到時候佢會唔會問點解每個月拎事假,如果我理由話冇人湊小朋友,你估佢地信唔信呢,求解答各位唔該
作者: flypig    時間: 26-1-2016 19:34
Bkk 發表於 26-1-2016 15:59
各位我想問下你地知唔知破產期限係咪一定四年之後會解除,因為我本人將於今年3月尾就夠4年,但我仍擔心佢唔 ...

車!!事假唔到外判管。佢唔係訓導主任。
你唔番工,辭份工等四年等運到佢都唔理得你咁多。
作者: Bkk    時間: 26-1-2016 19:52
希望啦,我怕佢地玩野姐,唔好意思我亦想問下,佢地每年都有寄封填寫年終雙糧個份野之後寄番俾佢地,但今年我仍未收到,係咪第四年不須要填呢,唔該
作者: Bkk    時間: 26-1-2016 19:59
仲有想問我呢3年都有填我姐姐代為付over之出,但今年我填我姐夫代為付之出,會唔會有問題呢,因為我姐姐今年申請破產,但如果我填番我姐姐個名,佢係咪應該查唔到佢破左產呢,夠竟我博唔博得過填番我姐姐個名,麻煩大家比d意見我,唔該
作者: Alex2233    時間: 26-1-2016 20:47
開戶好似一千左右,唔會高,馬會,取消左,先至去申破,就唔洗麻煩。當然如果你輸得多,就copy定d輸錢記錄
作者: flypig    時間: 26-1-2016 21:07
Bkk 發表於 26-1-2016 19:59
仲有想問我呢3年都有填我姐姐代為付over之出,但今年我填我姐夫代為付之出,會唔會有問題呢,因為我姐姐今 ...

填姐夫無問題。填你家姐反而有機會有問題。
作者: flypig    時間: 26-1-2016 21:08
Bkk 發表於 26-1-2016 19:52
希望啦,我怕佢地玩野姐,唔好意思我亦想問下,佢地每年都有寄封填寫年終雙糧個份野之後寄番俾佢地,但今年 ...

佢唔寄黎話之佢。但年結務必填寫花紅雙糧。
作者: Bkk    時間: 26-1-2016 21:18
明白,唔該晒,希望可以順利渡過啦
作者: Bkk    時間: 29-1-2016 21:47
各位我想問下我3月到期滿4⃣️年,我3月會寄周年報表,但我3月份糧在4月出,我仲要唔要入番over左錢俾佢呢,求求解答我

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3