破產聯盟

標題: 有一事急問 [打印本頁]

作者: Ycws448    時間: 21-1-2016 20:51
標題: 有一事急問
我係一月26日頒令,一個戶口係永隆銀行,月頭就會出糧,月中我轉左份新工,不過,呢份工就要用中銀出糧。甘我問破署主任係咪攞兩封解凍信,一封保留中銀戶口出糧之用,各位師兄係咪甘。

作者: cl475867    時間: 21-1-2016 21:37
其實永隆個户口係咪仲有錢係入面, 如果有快D拎晒佢, 因為頒令後只可以拎一封開户信/保留户口信, 因為我係用恒X銀行出糧, 而成個申破過程對出糧冇影響. 係頒令後至凍結, 之後拎保留户口信, 兩日後至解凍
作者: Ycws448    時間: 21-1-2016 21:50
舊公司二月五號會入萬幾蚊出糧。二月七號另一間新公司又會入一萬去中銀戶口,甘我係咪只可出其中一個戶口嘅糧。
作者: cl475867    時間: 21-1-2016 21:53
同舊公司講出現金支票得唔得, 只可以有一個户口

作者: Ycws448    時間: 21-1-2016 22:21
甘我只出永隆銀行一個戶口嗰萬幾蚊,中銀一萬為有唔要,
作者: Ycws448    時間: 21-1-2016 22:24
出左永隆戶口D銭,個戶口就吾用,
作者: yeoui    時間: 21-1-2016 23:58
其實假設解涷左永隆戶口後,再取消,再另開一個中銀戶口又得唔得?
作者: yeoui    時間: 22-1-2016 00:04
即係先主動取消中銀戶口,咁先解涷永隆,出再糧拎晒錢,就主動取消,之後再申請開戶信,開全新中銀
作者: yeoui    時間: 22-1-2016 00:10
我都想知破產後,要轉銀行戶口怎麼辦?
作者: alan1alan    時間: 22-1-2016 00:27
有糧出梗係要啦
作者: Ycws448    時間: 22-1-2016 12:42
甘而家我兩個户口都有錢喺度,出得一個戶口啲,第二個戶口啲錢咪比銀行食左
作者: yeoui    時間: 22-1-2016 14:13
取消左中銀,佢咪入唔到數,你再申請新中銀再交俾會計
作者: orewa_j    時間: 22-1-2016 16:03
快手拎晒舊公司戶口d錢出來再cut埋佢先啦。我就申破前拎晒d錢再cut埋先申破。公司想autopay都無辦法
作者: Ycws448    時間: 22-1-2016 20:35
甘我即係攞哂永隆啲錢再取消佢,跟住再打比主任攞解凍同保留中銀嘅信
作者: flypig    時間: 22-1-2016 20:44

1 一月十六頒令
2 二月五舊公司有尾數入永0
3 三月中有糧出中撚
拿!!由1月26到2月5,永0 應已被涷結。所以!要搵主任出信。一拎左錢。就取消永0。跟住再叫主任開中撚戶口。
要求以後用中撚戶口出糧。但主任會決定制唔制。
作者: Ycws448    時間: 22-1-2016 21:11
如果主任吾制我只辭左份工,搵過第二份工
作者: Ycws448    時間: 22-1-2016 21:31
主任吾比信,中銀戶口入面D錢會點,
作者: orewa_j    時間: 23-1-2016 09:22
可能現在已凍結有入冇出了

作者: Ycws448    時間: 24-1-2016 15:04
如果一月廿六日頒令,廿八號永隆銀行出糧,重㩒倒錢出黎,甘有冇問題。
作者: flypig    時間: 24-1-2016 18:58
Ycws448 發表於 22-1-2016 21:31
主任吾比信,中銀戶口入面D錢會點,

所謂主任制唔制,係指主任俾唔俾你續用中撚那一個戶口,還是要開新戶口。
如果,中撚戶口淨有saving,機會高d.有支票/外幣等,佢唔會制。另外,佢會考慮戶口有無做 分期,按時過帳,有就唔制多。佢唔制,都會出信俾你收尾數。
作者: flypig    時間: 24-1-2016 19:00
Ycws448 發表於 24-1-2016 15:04
如果一月廿六日頒令,廿八號永隆銀行出糧,重㩒倒錢出黎,甘有冇問題。

無得包!!但有得博。難言勝算,只可以祝你好運!
作者: cl475867    時間: 24-1-2016 20:19
好難講, 可能頒令後即日凍結

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3