破產聯盟

標題: 兼職一問 [打印本頁]

作者: Chubbaa    時間: 18-1-2016 15:49
標題: 兼職一問
本人已老破,想做做百佳兼職,問題就是,假設出現金票,但我兼職入息少於7100元,僱員不用供MPF,但無論我兼職收入多少,僱主百佳都要供MPF,這樣情況下,破產處會查到嗎??
有無手足可解答THX
作者: keing81    時間: 18-1-2016 16:04
會查到~~
作者: Chubbaa    時間: 18-1-2016 16:17
thx keing81 錦只可以做一些出現金或現金票,而不需要供老強嘅兼職??
作者: flypig    時間: 18-1-2016 16:48
Chubbaa 發表於 18-1-2016 16:17
thx keing81 錦只可以做一些出現金或現金票,而不需要供老強嘅兼職??

可能就照報.
特別要小心一D 要報稅的.無謂為少少$$$$,搞到入赤柱喇.呢D 罰得幾重.聽講 MIN 半籠
作者: 197825    時間: 19-1-2016 04:08
搵PT JOB最好同老闆傾好 唔好報你上稅局同埋出現金票 唔好劃死果隻

作者: hohochi    時間: 19-1-2016 09:41
大公司一定會報稅走唔到
作者: Chubbaa    時間: 19-1-2016 12:05
197825 發表於 19-1-2016 04:08
搵PT JOB最好同老闆傾好 唔好報你上稅局同埋出現金票 唔好劃死果隻

手足
有無夜晚PT JOB 介紹
作者: Alex2233    時間: 19-1-2016 15:40

正規公司,有報稅,就算不夠7千,只供僱主那份,一樣有記錄,不是單純彩用什麼方式出糧
除非你僱主請你果陣,例如朋友介紹,只知你花名,對你有信心,不是黑工,連你身分證都冇copy,不定期出現金(此類工作常見於餐飲,物流,前線建築地盤之類)

咁就無記錄啦,不過無還無,義務上你仍然要報收入,不報就要承擔風險,風險有幾高,又可想而之

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3