破產聯盟

標題: 心理關口 ~ [打印本頁]

作者: tomato    時間: 25-5-2009 02:51
標題: 心理關口 ~
原來面對破產既心理關口好難過, 因為唔可以比我爸媽知, 佢地年記大, 會覺得好大年事, 我唔想佢地傷心+擔心, 如果比佢地知道我會覺得自己好不考, 所以我日又想夜又想, 點唔會穿煲, 攪到我晚晚食安眠藥, 發夢都夢有人來收數 ~ 我想我既關口一定係我家人.........
作者: lki    時間: 25-5-2009 05:49
天下父母都會只會愛自已的子女及幫助子女解決問題,一定要坦誠相告,共同商議如何解決,渡過難關,只有家人才會全力支持自已,要知一拖再拖只會走進死胡同,將來孝順的日子多的是,退一步你會發覺海闊天空,香港一年有萬多二萬人申請破產,破產已經不是很大不了的事情了.
作者: gpo4074    時間: 25-5-2009 08:42
當你正式有破產令後,你便會覺得你今次的決定沒有錯.起碼你下半生吾駛再為銀行及財務公司打工.

只係下半生不能好輕易申請到信用卡及貸款.
作者: babybaby    時間: 25-5-2009 10:17
咁交完問卷後幾時先有正式有破產令?
作者: ngkawing    時間: 25-5-2009 18:49
唔使怕喎 就算知道 你咪慢慢解釋佢聽囉
好過你一身數
申請破產 對一個欠債超出咗自己還款能力既人嚟講
絕對係一件好事 假如你欠30萬 月薪1萬
試問你點還 (一申請) 4年後就係一條好漢
可以重申嚟過 前途光明呀
至於其他人(包括朋友同事親屬鄰居)
你唔講根本就無人知
勇敢面對啦...
good luck
:)
作者: reborn    時間: 25-5-2009 19:31
標題: 回復 #1 tomato 的帖子
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=201&extra=page%3D2

如果你真係想搵人傾, 而又唔方便同身邊嘅人講....咁你打去上邊嘅熱線啦!  
作者: 老柴    時間: 25-5-2009 19:51
好簡單,如果你有個最好朋友,佢是個孝順仔,就快被d卡數迫死,你會敎佢搞"破產"?
還是敎佢問父母借錢來頂卡數 ?

(我假設佢父母肯用棺材本來救個仔)
作者: nokia    時間: 25-5-2009 22:41
標題: 回復 #4 babybaby 的帖子
我最近就由頒令日至收到破產令只是半個月時間,
你都差不多要留意定信箱喇
作者: tomato    時間: 26-5-2009 01:43
我仲要等保險寄來既支票, 先可以宣誓呀, 所以呢段時間好大壓力, 早d收票就無事, 佢地話等一星期, 我估起碼二星期啦, 要拖兩星期........
作者: ely07    時間: 26-5-2009 15:30
標題: 回復 #1 tomato 的帖子
你既然下定決心去攪破產,就請你盡辦法要學會(豁)出去(1)報供養父母可扣減開支(2)破產署有信寄到屋企,你担唔担保他們不知嗎?

天下父母都會受鍚自己的仔女,坦白從寬,見到你神不守舍,寢食不安,損害自己的健康他們又會好過嗎?放不包袱啦,還有4年艱苦的日子要過,小心老鬱成病,比死更難受
作者: 301    時間: 26-5-2009 15:33
原帖由 老柴 於 2009-5-25 19:51 發表
好簡單,如果你有個最好朋友,佢是個孝順仔,就快被d卡數迫死,你會敎佢搞"破產"?
還是敎佢問父母借錢來頂卡數 ?

(我假設佢父母肯用棺材本來救個仔) ...

準備萬多元搞"破產".
作者: 一怒殺龍手    時間: 26-5-2009 18:11
我本人就有以下愚見  你既關口唔係你既家人 你既關口係你自己

你根本過唔到你自己  乜野藉口都係假 如果瞞唔到落去 唔係當無事發生 咁就會安然渡過
作者: tomato    時間: 27-5-2009 01:44
多謝你地 ~
作者: admin    時間: 27-5-2009 02:08
時間。關懷。朋友。親情。都會慢慢幫到你平複。

最重要是你自已。
作者: 老柴    時間: 28-5-2009 00:41
我記得我搞破產時,我用好肯定的語氣同我阿媽講我要搞破產
(因為我知道我已經找到最佳的解決方法)

反而我卡數纏身時,我沒有同我阿媽講過
(因為我唔可以給她知道我唔掂,要佢為我擔心)

每個人的價值觀及關口都唔同,希望你可以快d解決呢件事。
作者: nokia    時間: 28-5-2009 01:51
標題: 回復 #9 tomato 的帖子
保險支票一般都要3個星期至一個月
作者: admin    時間: 28-5-2009 02:21
原帖由 reborn 於 2009-5-25 19:31 發表
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=201&extra=page%3D2

如果你真係想搵人傾, 而又唔方便同身邊嘅人講....咁你打去上邊嘅熱線啦!  

我重以為條 link 係你電話。
作者: 301    時間: 28-5-2009 09:38
欠債困擾求助熱線 :)
作者: reborn    時間: 28-5-2009 13:10
原帖由 admin 於 2009-5-28 02:21 發表

我重以為條 link 係你電話。

乜你冇嘅咩...咪係 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 囉

自己組合8位數啦^O^得閒打俾我啦噃

作者: 301    時間: 28-5-2009 18:45
...................................

http://www.hkiva.org/forumdisplay.php?fid=77

晚餐券幾有用呀,
去食餐好既.....!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3