破產聯盟

標題: 想問如果我人工13000填生活費可唔可以跟以下咁填 [打印本頁]

作者: wendy    時間: 16-1-2016 03:06
標題: 想問如果我人工13000填生活費可唔可以跟以下咁填
想問如果我人工13000填生活費可唔可以跟以下咁填

食飯錢 - $5000(
本人收工好夜會食宵夜一日會食四餐)
車錢 - $1200
電費水費煤氣費 - $1500
上網費 - $160
手機月費 - $300
家庭雜項,日用品 - $2000
屋租 - $560
醫療費 - $400
強積金供款 -
$650
衣服(衫褲鞋內衣)剪髮- $2000

還有食煙可唔可以填?一日一包$55x30=$1650
如果可以報煙錢雜費可以報少一點!

作者: cc4321    時間: 16-1-2016 09:55
你可以咁填,但批唔批要睇主任/外判決定
佢唔會理你一日食幾多餐,水,電,煤,電話要有單實報實消,煙唔係必需品應該唔會批,雜項$2000唔知你要買咩,衣服,剪髮要$2000,唔知你做邊行要咁多錢買衫飛髮,唔知你有咩理由個個月醫療費要$400支出,你填到啱啱好係咪唔想還錢?無咩特喇理由要咁批足比你好難
作者: admin    時間: 16-1-2016 10:32
個人經驗,去 Don't 管玩都可以填,去飲香檳都可以填。不過…
作者: flypig    時間: 16-1-2016 10:36
食煙唔會批,除非醫生證明有此需要。
水電媒一條友點用2000/月? 要睇單,如果我係主任,會懷疑你間屋唔只一個人住。如果有單又係事實,就照去。
作者: flypig    時間: 16-1-2016 10:39
cc4321 發表於 16-1-2016 09:55
你可以咁填,但批唔批要睇主任/外判決定
佢唔會理你一日食幾多餐,水,電,煤,電話要有單實報實消,煙 ...

阿B唔只2千飛髮買衫添。你講得o岩呀!!要睇工作有無需要。另外,愈賺得多,還愈多錢,批愈多。
作者: admin    時間: 16-1-2016 10:42
flypig 發表於 16-1-2016 10:39
阿B唔只2千飛髮買衫添。你講得o岩呀!!要睇工作有無需要。另外,愈賺得多,還愈多錢,批愈多。 ...

咁我成日要去 Dont 管幫手試騎,咁點計?
作者: cc4321    時間: 16-1-2016 12:12
flypig 發表於 16-1-2016 10:39
阿B唔只2千飛髮買衫添。你講得o岩呀!!要睇工作有無需要。另外,愈賺得多,還愈多錢,批愈多。 ...

所以佢要諗定點解要有咁多開支,唔係上到去比人問到口啞啞
作者: ken2542de    時間: 16-1-2016 13:04
爭取最好生活費係應該.
個個都想.我都一樣.
但你真係解釋到就冇所謂.
解釋吾到實制需要就吾好作咁大.
印像吾好可能仲批得緊D.
作者: yeoui    時間: 16-1-2016 17:38
屋租$560咁平
作者: flypig    時間: 16-1-2016 20:07
ken2542de 發表於 16-1-2016 13:04
爭取最好生活費係應該.
個個都想.我都一樣.
但你真係解釋到就冇所謂.

其實仲有一種人可以。就係還錢力量好強的,
人地就會放你過。
作者: ken2542de    時間: 16-1-2016 21:04
flypig 發表於 16-1-2016 20:07
其實仲有一種人可以。就係還錢力量好強的,
人地就會放你過。

作者: wendy    時間: 16-1-2016 23:21
因本人和妹妹同住她無工作拿緊綜援租金一人一半但其他費用她無力給我!
作者: cc4321    時間: 17-1-2016 11:56
wendy 發表於 16-1-2016 23:21
因本人和妹妹同住她無工作拿緊綜援租金一人一半但其他費用她無力給我!

就算綜援都算係收入,屋企開支一樣要平均兩份分
作者: alan1alan    時間: 17-1-2016 11:57
想知如果批左生濞
作者: alan1alan    時間: 17-1-2016 11:58
想問如果批
作者: alan1alan    時間: 17-1-2016 11:59
想問如果收入10000。批生活費8000。但年中收入減少到9000。咁年尾上繳係咪會少啲
作者: flypig    時間: 17-1-2016 13:10
alan1alan 發表於 17-1-2016 11:59
想問如果收入10000。批生活費8000。但年中收入減少到9000。咁年尾上繳係咪會少啲 ...

係。因為生活費係base.搵錢-生活費=上繳
作者: flypig    時間: 17-1-2016 13:12
wendy 發表於 16-1-2016 23:21

除非你可證明全家都撐個妹都撐唔住!。唔係唔易批
作者: ken2542de    時間: 17-1-2016 16:25
係咪2個人住單人公屋.
作者: keing81    時間: 18-1-2016 11:49
你報係可以. 但人地會叫你提供收據證明,
作者: wendy    時間: 18-1-2016 12:38
我問咗收報表個間律師行佢話煙唔報得!
作者: keing81    時間: 18-1-2016 12:46
wendy 發表於 18-1-2016 12:38
我問咗收報表個間律師行佢話煙唔報得!

正常~~因為吾係必需~~
作者: 豬公    時間: 20-1-2016 19:10
你想點填都得,但係要合理才會批,希望越大失望越大,你而家填支出一萬三千幾到時批八千就喊都無謂.

2人家庭水電煤每月$1500,
家庭雜項日用品每月$2000,
衣服剪髮每月$2000,

如果你是外判或破產主任,你覺得上述三項合理嗎?
作者: yeoui    時間: 21-1-2016 20:12
水,電,煤,要單,其實報左到時年報都要再更改
作者: ac0213    時間: 22-1-2016 21:36
供養父母可以重手.例如4000-5000
已經幫左你三份一.
閣下如是女仕,應該加多幾百元個人衛生費.
衣服可填1000
屋租560.
水電媒填1500,視乎能否提供單據.
交通費係計你的工作日數乘來回車費,當然你有權選擇最貴最方便最安全既公共交通,(的士除外)
強積金供款一定批
有無保險?有都可以填.
上網,手機當然可以.
家庭用品
食飯錢計每日四餐,平均每餐50,每天200,30日,填6200都得.
唔係幾多錢得唔得既問題,係要數據有理由.
作者: flypig    時間: 23-1-2016 12:07
ac0213 發表於 22-1-2016 21:36
供養父母可以重手.例如4000-5000
已經幫左你三份一.
閣下如是女仕,應該加多幾百元個人衛生費.

有無保險?有都可以填.
食飯錢計每日四餐,平均每餐50,每天200,30日,填6200都得
.
個人保險難批。個人飯錢6200好少批,4500可以博下。供養父母唔一定,要睇命水,同有無實際需要
作者: ac0213    時間: 30-1-2016 23:42
flypig 發表於 23-1-2016 12:07
有無保險?有都可以填.
食飯錢計每日四餐,平均每餐50,每天200,30日,填6200都得.
個人保險難批。個人飯錢620 ...

基本上你入紙申請破產條數,九成九會批.
作者: flypig    時間: 31-1-2016 08:54
ac0213 發表於 30-1-2016 23:42
個人膳食6000+ 都有可能批。我諗689頭號馬仔 將震軟 被申破,佢破左 都唔只批呢個數。梅媽更係一個好例子。不過一般人,我諗好大機會外判會俾得3-4k+. 要慢慢拗。
作者: flypig    時間: 31-1-2016 08:54
ac0213 發表於 30-1-2016 23:42

你邊間外判??定主任?咁好人!!
破署 常問問題:
13.        問 :        破產人可否就已經購買了的人壽保險繼續供款?
答 :        受託人通常都不會容許破產人為已經購買了的人壽保險繼續供款
http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq.htm
作者: ac0213    時間: 14-2-2016 22:24
flypig 發表於 31-1-2016 08:54
個人膳食6000+ 都有可能批。我諗689頭號馬仔 將震軟 被申破,佢破左 都唔只批呢個數。梅媽更係一個好例子。 ...

家陣6000元食三餐真係好少野.
就連鎖店為例,每餐平均都45元,一日三餐135,有時仲要買個包下午茶,半夜肚餓食個麵,打隻蛋加條菜.
6000元一個成人,餐餐食街飯,一尐都唔出奇.
為番條數每日用幾多膳食費乘31日,唔好只計最平既餐,計中位數,無衰.
5000-6000,視乎地區,有些地方唔得TIM 呀.
作者: deeyuyan    時間: 15-2-2016 12:02
煙唔報得, 如果醫生證明唔食煙要用戒煙貼,得唔得呢?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3