破產聯盟

標題: 破產後稅單問題 [打印本頁]

作者: iversonfans    時間: 9-12-2015 14:08
標題: 破產後稅單問題
各位好, 我想問下, 如果破案其間, 我係唔洗交稅的
咁稅務局會唔會將我既稅單轉交比我既破產律司
因為我過往2年幾, 一路唔洗交稅, 我亦未收過稅單

作者: 豬公    時間: 9-12-2015 16:09
要不要交稅是根據你的收入,與破產無關,我係破產期間都要每年報稅.
作者: iversonfans    時間: 9-12-2015 17:57
我知道要報稅,公司會張我既收入直接上報稅務局
作者: iversonfans    時間: 9-12-2015 17:58
但係,到結算既時候,我如果唔洗交稅,咁稅局會唔會通知我既破產主任呢
作者: 豬公    時間: 9-12-2015 18:20
iversonfans 發表於 9-12-2015 17:58
但係,到結算既時候,我如果唔洗交稅,咁稅局會唔會通知我既破產主任呢

公司報完稅你自己都要報,稅局無搵過你報稅?

稅局只會直接聯絡你,唔會搵破處.
作者: iversonfans    時間: 9-12-2015 18:48
我打工已經10年,都未試過自己要報。。
作者: wingcat    時間: 9-12-2015 19:44
豬公 發表於 9-12-2015 18:20
公司報完稅你自己都要報,稅局無搵過你報稅?

稅局只會直接聯絡你,唔會搵破處. ...

如果佢唔到交稅個額,稅局真係唔會叫佢填表嫁
作者: iversonfans    時間: 9-12-2015 20:31
wingcat 發表於 9-12-2015 19:44
如果佢唔到交稅個額,稅局真係唔會叫佢填表嫁

明白曬, 咁如果我個額又未夠交稅, 咁稅局又會唔會將我既資料交比破產主任呢, 即係將我既收入通知破產主任
作者: 豬公    時間: 10-12-2015 12:23
iversonfans 發表於 9-12-2015 20:31
明白曬, 咁如果我個額又未夠交稅, 咁稅局又會唔會將我既資料交比破產主任呢, 即係將我既收入通知破產主任 ...

唔會,事實上,稅局未必知道你已經破產.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3