破產聯盟

標題: 諗緊點做 [打印本頁]

作者: kachunwilly    時間: 7-11-2015 17:44
標題: 諗緊點做
因為賭欠左好多錢, 身邊朋友, 屋企人都不斷有幫自己,
每次幫完又打回原型, 今次我想緊去破產解決個問題。
過到呢一關我真係界賭, 賭其實真係好無謂。
比你連續中到幾口, 輸一口又唔服氣又賭過, 經常係星期5晚收哂錢, 星期6又輸返哂出黎架啦

關於破產, 我想問問各位師兄既經驗:
- 二線財務會點對待破產, 我意思佢地應該唔會真係唔再追數掛? 我其實唔係唔想找數, 但呢一刻搵萬幾要找幾萬真係想死。
- 我都有岩岩簽既二線財務(短至上2星期簽既有, 亦有找左1-2個月既).
- 第1筆個$15000 點都要死到出黎? 認真問如果搵到 15000 真係可能無咩咁急需要破產........
-朋友無寫欠條既款項會點處理?定係法官唔會考慮呢d "朋友欠債"

thx....

作者: wahtung    時間: 7-11-2015 18:03
二線財務會點對待破產?
扒吓舊文先
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D5

作者: kachunwilly    時間: 7-11-2015 18:24
thanks 師兄, 呢度好多資料 我都仲消化緊
作者: flypig    時間: 7-11-2015 20:42
- 第1筆個$15000 點都要死到出黎? 認真問如果搵到 15000 真係可能無咩咁急需要破產........
無錢無得破。唔破就有人上門,佢淋漆油你報警。破左就少左一二線銀行,財務。但三線黑財難免。
-朋友無寫欠條既款項會點處理?定係法官唔會考慮呢d "朋友欠債"
有樣野叫受委託人。諸如破署的主任,外判等。佢地決定接唔接受。唔接受呢,就你每次還錢,朋友收唔到錢。接受,就on prorata 分錢
作者: orewa_j    時間: 7-11-2015 22:42
樓主,你話戒賭,停左幾耐先
作者: 重新戰士    時間: 7-11-2015 23:38
希望你真係界到賭
作者: honey    時間: 7-11-2015 23:42
真心想講,你界唔到破產都冇用!
作者: 安太太    時間: 8-11-2015 00:00
你真的不可以這樣下去。已經是病態一種。
其實你真的幸福,有這麼多次前科。家人仍然對你不離不棄。仲幫你。你真的好好界。

作者: kachunwilly    時間: 8-11-2015 17:48
首先真係多謝各位師兄師姐留言. 呢度既氣氛真係好好, 網上世界都可以咁溫暖, 唔一定要名爭利鬥。
容我在呢個園地分享下我既事, 或者叫做一個地方去舒發一下

界賭個方面, 我岩岩1年前去過東華三院既界賭服務, 個度既社工好用心, 但係我自己堂就照上, 面照見, 背後病態照舊。
我真係好憎呢個自己, 明明25歲既我係應該要活得更好. 做更多既事, 負更多既責任。
攬到呢幾年已經不斷搵錢,出糧, 分餅仔找數, 賭錢, 心灰輸錢, 借錢. 不斷loop.
旅行都去唔到邊, 澳門賭場就知點去 , 其他地方? 波既球隊名就知, 真實個度想去但都無能力去。
你問我澳洲墨爾本勝利邊個踢緊前峰, 我實答到你. 你問我個到夜晚有幾令, 我都好想知。

我應該真係好好彩, 呢幾年次次我都以為唔知點算既時間, 身邊人, 家人都仲有方法再幫。
今次我又去到一個唔知點算既點子, 我唔認為家人再有能力再幫. 我想用破產去長遠解決問題, 逼自己界賭。
輕生念頭真係有諗過, 但一想起我女朋友唔開心既樣 一幻想我同佢可以將來生活既事 我就唔捨得.

我希望可以 live log 咁記錄我破產既經過 同身邊既事, 希望我有慼染力作其他人既一個警惕. 亦唔想再有人好似我咁賭到去呢一地步。

作者: flypig    時間: 8-11-2015 17:52
kachunwilly 發表於 8-11-2015 17:48
首先真係多謝各位師兄師姐留言. 呢度既氣氛真係好好, 網上世界都可以咁溫暖, 唔一定要名爭利鬥。
容我在呢 ...

巴打,呢度因賭而破大有人在。我就7個位。但我又見到有Ching 輸左層樓。呢d野,其實好普遍下。唔駛灰心,大把人陪你。而你優勢在年輕,番身唔難。
作者: kachunwilly    時間: 9-11-2015 01:26
Thanks flypig...

呢一刻我d 2線都未pass 比追數,
有3間2線原先7號到期未找既 今日好在紅日 仍然未有追數電話.
雖然已經成點鍾, 我真係唔想訓住, 呢一刻都我知未會發生咩事住,
但對之後d數點攪, 真係會驚到手都震埋。
人真係最驚係不清楚將來, 個個可怕係好巨大。

聽日我會打比社工同律師開始要組織下點處理, 做返一個負責任既男人。

作者: itsme    時間: 9-11-2015 02:12
kachunwilly 發表於 8-11-2015 17:48
容我在呢 ...

我總是覺得,如果有其他方法解決
債務,破產應該係較後嘅選擇。但
方法之中,唔包括要身邊人耗盡積
蓄,去幫一個賭徒還債,尤其是已
經有點年紀嘅親人,積蓄可能係捱
咗半背子存落嚟嘅,而賭徒將來係
咪可以作出回報,仲係一個未知之
數,只怕有心無力。

所以即使朋友家人,仍然有能力相
助,樓主都唔應該再接受,問題始
終要自己去面對,如果別無他法,
破產都係一條出路。

再者,沉溺,有時唔可以單靠自制,
外在約束都起到作用。對於賭徒,
一個破產身份,就算約束唔到個心,
起碼可以約束下個銀包,想借錢賭
都無咁容易。

樓主話戒賭,要講得出做得到喔,
珍惜身邊對你不離不棄嘅人,唔好
令佢哋失望。期待你具感染力嘅
live log. 加油 !!!

作者: kachunwilly    時間: 9-11-2015 17:11
律師接待:有邊幾間二線 我:xx (都未講第二間個名) 律師接待:就算破左產,佢地一樣都會追數。  想問社工有咩方向,今日佢放假,呢d簡直係劇本咁樣,註定要失敗。 原本7號既幾條二線財仔講左今晚入數,一樣現在完全未知點算,身邊人幫到盡我估都係夠找其中一間而已      同琴晚一樣,唔想時間過,係因為我知8點前都仲會好平安。 欠債真係好易,但想再有多次機會真係好難好難。我自己又無珍惜過d之前既機會。明明有得選擇明明係可以唔駛去到呢個困局,自己又走返入黎。  我天真到琴晚有去睇youtube search 破產既野睇,有個福音界賭有個債仔信左jesus 之後就同38間財仔 逐間逐間講分期,我都在諗如果我都可以就好。我真係唔係想走數,我認同借左錢就要還。
作者: kachunwilly    時間: 9-11-2015 17:12
電話打完 上面出得唔令,下次打大篇都係返屋企先打
作者: aiai6020    時間: 9-11-2015 17:21
kachunwilly 發表於 9-11-2015 17:11
律師接待:有邊幾間二線 我:xx (都未講第二間個名) 律師接待:就算破左產,佢地一樣都會追數。  想問社 ...

我反而覺得係咪都要破的話, 快手破左佢仲好, 身邊人的錢就留起黎吧, 既然點幫都係還得一間, 係咪都要追, 除非唔破產啦, 咁就要認真去同財仔傾數
作者: kachunwilly    時間: 9-11-2015 17:26
其實破左 就更少找到錢比 二線財仔
作者: kachunwilly    時間: 9-11-2015 17:27
二線又keep 住追 破左更加無可能找到比二三線..
作者: iamjason18    時間: 9-11-2015 20:39

破左繼續追都要破,朋友家人就算幫到你今期下個月你都要諗點跑山。二線數你破就預左一定攪屋企,資訊人果d,威迫又有,好聲好氣都有,
仲有d會話告你,不過唔破人地追債你要驚,破左人地追債你唔洗驚

作者: flypig    時間: 9-11-2015 20:56

其實樓主唔係最嚴重個隻。
最嚴重係去大海,輸左借大耳。或者賭外圍波口數。呢d 年中都死一兩件。至於因賭又好,買樓跌到負資產,其實我睇都係一q 樣,唔會因買樓而破高級d.當然,二者分別其實係前者贏的人少,後者贏的人多。
樓主要做就係,有心理準備俾人追數同滋擾,你同公司或屋企。呢度有版友都領野。呢d 野開頭實騰,試幾次習慣就好。呢版版友有女仔都俾人貼大字報!你做法要狠d,決定左就照去。話之二三線追。唔俾就唔俾。俾得一次就有手尾。

作者: poorpoor123    時間: 10-11-2015 11:59
樓主,我真心希望你會為愛你關心你既人而戒賭,你仲年輕,墨爾本好近香港架咋,你仲有機會去,戒咗佢啦!冇野比身邊既親人重要
作者: bbb123456    時間: 10-11-2015 13:22

樓上話比人貼大字報果個就係我,由比人貼到今時今日,足足半年,如果你問我有冇再收到滋擾,少左,上個月收到信,我又down左幾日,
當初係朋友,公司,家人都有,而我一個女姓,冇咩出路,大家明既

至於lz,25歲仔,可以揮霍青春,可以加油,可以做好多野,可以去好多地方,但賭,你會失去好多,朋友,親人,或者女友,你認真諗下,值得嗎?講後悔既說話係冇用,要真係戒,如果唔係將來,你會後悔

(我係一個過來人,有過少少經驗先同你講咁多,好好諗清楚,宜家改仲黎得切啊)

ps. 線財務會點對待破產, 我意思佢地應該唔會真係唔再追數掛? 我其實唔係唔想找數, 但呢一刻搵萬幾要找幾萬真係想死。 ----> 我借12000,得7000唔夠,還既係足足30000,咩叫想死,你借得就預左 (我係咁直)

作者: kachunwilly    時間: 10-11-2015 18:47
琴晚開始有電話追,今日3間2線開始追,再問律師都係破左避不到2線都會keep 住追。今日工都無返,成日都唔知做咩,在條街無目的行行走走,人生似有d 玩完既感覺。多謝呢度各位師兄師姐既分享。
作者: flypig    時間: 10-11-2015 19:07
其實你月入幾多,必需生活費幾多,欠幾多?
作者: kachunwilly    時間: 10-11-2015 19:19
月入14000, 欠total 130000 左右,係呢2個月二線多所以攪唔掂....如果破產都未解決到,倒不如我諗呢2個月點算好,過完呢2個月,d 數月供around 7k ...
作者: flypig    時間: 10-11-2015 20:38
欠130k,破物鬼呀!!搵份pt 撐得住喇。
作者: ken2542de    時間: 10-11-2015 21:04
轉工去地盤做住先啦.
一個月都多4-5k.

作者: 重新戰士    時間: 10-11-2015 21:07
其實....十幾萬....慳D就可以啦!
作者: itsme    時間: 10-11-2015 21:28
欠130k, 唔再賭,無理由還唔掂。只係奇怪以咁嘅人工,銀行同一線應該唔難借,點會有咁多條2線數?
作者: ken2542de    時間: 10-11-2015 21:35
我估樓主之前拖過數.所以依家要借2/3線.

作者: admin    時間: 10-11-2015 21:46
flypig 發表於 10-11-2015 20:38
欠130k,破物鬼呀!!搵份pt 撐得住喇。

各會員可能唔明。

樓主已經自認係賭之過。

大家應該明白,一般賭徙應該係借完,借到盡;跟住,問朋友借,話屋企有事,呢樣有事,個樣有事,呢個借,個個借。

跟住穿保,話介賭,家人幫,還晒;

跟住,又賭,又借到盡,今次就話死都會介,唔介就點又點,跟住家人幫,還晒,

跟住,又賭,又借到盡,今次家人唔肯,HK junkcall 又列入借錢怪黑名單,無朋友會聽佢電話,於是又話跳樓,又話…於是家人賣埋層樓,

個 cycle 不停…

銀行已經有晒紀錄。
……

最係根本無銀行會再借。

------------------------------------------------

作者: admin    時間: 10-11-2015 21:50
kachunwilly 發表於 10-11-2015 18:47
琴晚開始有電話追,今日3間2線開始追,再問律師都係破左避不到2線都會keep 住追。今日工都無返,成日都唔知 ...

樓主,我真係勱你要想辦法。

行來行去,人會無鬥志,跟住又想去賭,去逃避。

因為賭會令人精神堅張,會暫時忘記不快事。

------------------

我唔係社工。我唔知 work 唔 work

你不如去跑下山,真係跑山。我知長期運運的人,一般鬥志會好D同埋唔會咁易沉迷賭。同埋跑個時,人都會忘記其他野。

作者: 重新戰士    時間: 10-11-2015 22:08
唉......搵幾多,賭幾多!
我都係有不良嗜好既人,真係身同感受

瘦返D,又去飲酒!飲到肥晒,又話戒酒.....之後又俾人引誘又飲過!

作者: wahtung    時間: 10-11-2015 22:13
重新戰士 發表於 10-11-2015 22:08
唉......搵幾多,賭幾多!
我都係有不良嗜好既人,真係身同感受

工餘時間去飲吓酒食吓飯都算不良嗜好?是好正常的社交及減壓活動嚟喎
作者: wahtung    時間: 10-11-2015 22:31
A san講得無錯,長期做運動的人面對逆境時會鬥志會堅定啲,可能對樓主戒賭會有幫助,我在破產期內每星期至少有四日是做運動的
樓主正職都有萬幾,欠債都係月薪的十倍左右,找多份兼職慳慳哋還債啦,但最主要是戒賭
作者: kachunwilly    時間: 10-11-2015 23:16
終於返到屋企, 出面流連左10個鐘, 完全無意思的走, 明知身上1蚊都冇, 銀行戶口都知冇結餘啦, 唯一既8達通仲有幾蚊,
就坐巴士出左去尖沙咀。
行得既地方都行左, 教堂都入過一次, 坐左一陣, 除左逃避都唔知仲可以點。
不過教堂出返黎時, 雖然無見到任何人, 但個心真係會平靜些少。
真係好得人驚, 由朋友再次拒絕幫手時, 我去尋死既諗法係愈黎愈重.
望下望下女朋友d 相就好返d...
最後問左個朋友借1舊水食野同坐車返家。

今日電話功勢開始黎了, 3間7號到期既加埋50個phone call 左右, 但竟然6點後無收到電話了.
我知公司同屋企電話就有至少有1間已經打左上去, 我同事聽左都無咩野. 屋企電話一響我就開始換衫出去。
我就唔知屋企人收到電話未, 我同佢地講左我有破產既念頭. 不過未詳細講今次差幾多同差咁多間2線。

ADMIN 講中90%我既故仔了, 可能一般賭徒都係咁。而我唔同係屋企人真係無咁多錢, 今次都未必幫到手。再加插左係連我女朋友屋企都幫過找一期數。
賭, 呢一刻我驚到怕. 想都唔夠膽再想。
我認同可能13萬唔需要破產,同埋二線為主作用好似唔太大.
聽日係籌旗大日子,7號既數要攪, 10號個幾間一樣要攬, 仲有一條幾百蚊既電話數(呢個指電話借貸, 唔係電話台費)。
簡單d , 聽日一係要籌到15000 找哂上面呢堆 , 一係就企o係度等人上門 .

找Parttime , 唔賭, 呢個係之後必需做既野, 但係大前提我要過到面前呢一關先...

作者: 重新戰士    時間: 10-11-2015 23:16
wahtung 發表於 10-11-2015 22:13
工餘時間去飲吓酒食吓飯都算不良嗜好?是好正常的社交及減壓活動嚟喎

好不良.......見到個肚腩就知道邪惡

作者: wahtung    時間: 11-11-2015 00:57
重新戰士 發表於 10-11-2015 23:16
好不良.......見到個肚腩就知道邪惡

咁你又唔見我有肚腩
作者: iamjason18    時間: 11-11-2015 23:15
未落到收數正常6點收工就冇電話打黎住,不過你講一日收到50個call,即是你連電話都冇接佢地,咁應該好快比收數果邊跟,唔避得幾耐。你而家要做既野係諗下點樣打返去同人傾,2線財仔有d都可以同佢講冇錢入比佢地要遲入,不過d息係好金下,一般都成一百蚊一日。你雖然說十幾萬破好唔底,不過呢2個月有沒有方法可以頂到先?因為你都知道你一個月要還萬5蚊而家又身上冇錢,即是最少要問到人借2,3萬蚊你至可以壓力細少少,不過我諗除左家人我諗朋友好難借到呢個數而又唔洗你急住還比佢。同家人商量下啦!唔好諗住點樣跑夠今個月數就算,因為你咁樣只會令你去就供完既財仔續借,沒完沒了。

作者: iamjason18    時間: 11-11-2015 23:24
我自己之前都有開post講過我都全部2,3線數,不過都選擇去申破,份工就一定冇左,屋企人真係比d追數打電話去,不過還好我都有屋企人支持,到拎左令情況至好轉。試過上埋差館等等……所以你就算破佢地都一定同你家人接觸,不如盡早同佢地商量解決方法!

作者: kachunwilly    時間: 12-11-2015 01:56
Yes.. 預示到就算破左班2,3線都仍然會keep 住追, 只會更變本加勵。
我明白哂點解琴晚6點後無電話, 因為有2間應該已經搵左我老豆,
屋企家境唔好, 老豆都叫左我同班2線佬講星期5/下星期一找今期or全數比佢地...
我問埋女朋友借錢, 找左呢幾日d 息比佢地先, 比左6間2線, 都成2K.
今次又係要麻煩佢出面可能周圍又問人借, 佢只交低叫我一定要搵parttime , 穩定要返足既,
今次係可能連佢自己都要捱多份......
難為我一向都無盡過仔既責任....
上面既事情發展換來左我比左利息之後既平安。大部份入左息之後都有得傾係得1間企硬最遲聽日要找(原本10號到期,已加100延2日)

就咁睇應該都唔會用破產去解決我呢個問題, 但我都想立呢個post 比其他因為賭既人睇, 賭真係可以令到你走投無路....
我係超級好彩好幾次都有屋企人, 朋友 幫手。父親講明幫埋呢次再借唔駛再認佢做老豆。
等完左呢件事, 我想用自己呢件事去其他forum 話比佢地知 千奇唔好賭到要借2線,
我其實之前有去過其他forum 睇, 一樣有唔少人有呢個問題, 仲要問各2線好不好之類既查詢...
呢個post 未必有我所想既感染力, 但我好希望我在網絡上都好似呢度既師兄師姐咁幫人, 你地每個留言我都係好窩心, 特別係呢排完全唔知點算既時候。
作者: admin    時間: 12-11-2015 09:04
樓主。件而家的數唔多。part time 而家唔難找,當然唔會好做。你找 part time 要留意你体力應付問題。

例如:你去做碼頭苦力,一晚8小時,做6日,咁你基本上日頭無可能再有 part time,因為苦力真係好辛苦。一般人無可能做5日苦力 part time。係呢個時期,健康好重要,因為你無多餘錢去睇醫生。而且手停口停。

作者: flypig    時間: 12-11-2015 09:15
樓主逃避唔接債主電話,係唔係有意無意間想法係 債主開口,好過你開口問屋企人借呢??
咁都係借錢的一招.以環境黎講,樓主只係一時徬徨,呢關唔難過.當然係屋企/女友屋企 就變做無地位!!!
但做得賭仔,就要預左!!!

呢次只係生活的小風波,唔係咩大事.過左去就好!!!

基本上輸哂戶口D錢就要走人.唔好想住追.邊度跌到邊度起番身係賭場度係唔WORK 的.
作者: orewa_j    時間: 12-11-2015 09:18
樓主,唔知你停賭左幾耐,你留言所面對的無助感,失落感,相信所有賭徒都試過,包括我。戒賭,同停賭唔一樣,停賭係因為你冇錢賭而停,戒賭係你個袋有錢但都唔去賭。長期賭徒戒賭心靈上會有缺失同空虚,所以你必須要有足夠定力及好好堅持。希望你永遠要記住你當下的經歴。
作者: 豬公    時間: 12-11-2015 11:08
ken2542de 發表於 10-11-2015 21:04
轉工去地盤做住先啦.
一個月都多4-5k.

千萬不要做地盤,基本上每個地盤都有賭檔,排九或十三張,我同事月入六萬,單單今個月係排九檔就輸左二十個.
作者: itsme    時間: 12-11-2015 12:19
上呢個討論區嘅人,相信都係有啲“經歷”,唔會係一帆風順,上嚟睇下其他人點不堪嘅人。對於成為同學嘅,希望佢哋放低包袱,坦然面對。而最終搵到解決方法,能避過入學嘅,真心戥佢哋高興。我想話,樓主嘅女朋友,如果唔係傻嘅,就一定係派嚟守護樓主嘅天使,要好好珍惜,又或者樓主本身亦有其他人睇唔到嘅優點。你嘅post感唔感染到賭徒就唔知,不過感染力一定有。連鍾意食in上don't管嘅admin大哥,都留言囑保重身體,感性到...... 兼職一定要做喇,多啲收入之餘,無咁多空閒時間,易啲戒賭。希望樓主過到呢關,努力努力!
作者: kachunwilly    時間: 16-11-2015 23:46
再一次多謝哂咁多位師兄姐分享先,
最後家人幫忙今次避過一次大難關.....二三線真係少掂為妙....
我搵左parttime 做了, 星期6 11個鐘, 星期日 5個鐘.
錢多少都不是什麼, 我認為係應該反省點解要做parttime.

停賭真係因為無錢所以停, 界賭真係漫漫長路....
我上星期6臨開parttime 前都買馬買左1百蚊....個個內心交戰真係辛苦...
我會再搵社工幫手, 一定唔可以再返回頭路。

各位, 加油啊!!
我爸講左一句, 真係事在人為。
作者: ken2542de    時間: 17-11-2015 00:34
咁咪好囉!!機會吾係次次有架.
你真係要好好把握...我破後第一次出糧.
拿住D錢想去狗會買波買馬.
內心搏鬥左一星期.猛同白己講點解要搞到破產.
終於戰勝心魔.戒左,D錢有時買件衫,食餐好小小既仲化算.
我十隻手指真係冇晒喇!!!!
作者: admin    時間: 17-11-2015 00:54
樓主,呢度好多會員都係賭…

多D上來,同佢地吹下水,好快就知道點做架啦。

加油。人生總有明天!
作者: flypig    時間: 17-11-2015 08:53
kachunwilly 發表於 16-11-2015 23:46
再一次多謝哂咁多位師兄姐分享先,
最後家人幫忙今次避過一次大難關.....二三線真係少掂為妙....
我搵左par ...

能力可應付範圍玩下無問題,但一借錢賭就好大問題.
好多人唔明白戒賭之難,難如減肥.
點解減肥難?因為你不時想住要減,你成個腦充滿左 唔食得,唔食得,唔食得,的意念....
無時無刻都想住食物. 意志力總有脆弱的一刻.問你如何堅持呢???

代之完全克制的方法.
一係替代.做義工,做運動,去旅行,去行山....將注意力轉移.
第二招係 可賭但不借錢,不賭超能力範圍.一越界就要俾自己好大的懲罰!!!!!!但呢招仍需要自制.
唔知你得唔得.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3