破產聯盟

標題: 不如分享下大家申破時候點同家人交待同點面對? [打印本頁]

作者: orewa_j    時間: 26-10-2015 18:52
標題: 不如分享下大家申破時候點同家人交待同點面對?
如題。
作者: keith1234567    時間: 26-10-2015 18:55
我都算新手,不過! 家人呢家野,都係越快交代越好(直接講)
作者: orewa_j    時間: 26-10-2015 19:01
反應如何?
作者: keith1234567    時間: 26-10-2015 19:05
好多野冇得怕咁多?! 最難決定果樣,自己都決定左,已經冇野好怕! 我初時都怕吾知點同老婆/父母講,到左開始有第一個電話收數電話! 我都知遲早有一日會打去屋企,所以都同老婆父母講左,係有比佢地話左幾句! 但到最後都支持我,開解我(這已經心靈上放下無比重擔)
作者: orewa_j    時間: 26-10-2015 19:07
師兄咩原因破?
作者: keith1234567    時間: 26-10-2015 19:13
每個人都有佢既故事! 而家有屋企人支持,已經冇野話解決吾到! 因為始終日後好多野都找佢地(例如:交報表父母I'd/老婆I'd....等等)
作者: ac0213    時間: 26-10-2015 20:00
視乎家人的接受受程度.唔駛特別講.問到就照直答.
我破產四年,除左公司人事部,就無人知道.
作者: Smiley    時間: 28-10-2015 01:55

越早坦白越好,我過得好開心,無包伏,家人公司朋友知
有人覺得破產係踏入地獄四年,我個人就認為係解脫好機會。

作者: mic0807    時間: 28-10-2015 15:18
其實去到呢一步, 真係需要同家人坦白, 你可以扮無事, 但係電話 (收數), 寄信呢D, 你最後好難瞞, 家人會罵你, 但係可以一齊想方法解決問題
作者: chowcheung19877    時間: 28-10-2015 18:31
我反而同我屋企人講,佢地仲話我一早叫我搞唔洗搞到而家咁
作者: aiai6020    時間: 28-10-2015 20:00
同屋企人直接講, 之後佢地反而同我講, 一早講出黎可能唔駛行到哩步, 不過佢地知道左, 我壓力少左好多
作者: amzta001    時間: 29-10-2015 16:26
公司會知道破產??一定會知?
作者: 重新戰士    時間: 29-10-2015 16:39
amzta001 發表於 29-10-2015 16:26
公司會知道破產??一定會知?

知道!因為要轉出糧戶口,又要出現金支票。
公司無可能避
作者: .時光倒流    時間: 29-10-2015 23:02
我破的時候只得家裡和兩個朋友知,其餘過了破產期到今日我都冇話比人知
作者: cc4321    時間: 31-10-2015 12:11
破產係個人事,無需要向任何人交代,我就無刻意隱瞞同周圍講,順其自然有人問咪講囉,又係唔見得光

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3