破產聯盟

標題: 求救 [打印本頁]

作者: 神秘    時間: 13-10-2015 21:44
標題: 求救
解除破產已年半,今日收到追數信,叫(亞洲監察),有冇C兄有類似經驗,可以點做?
作者: 神秘    時間: 13-10-2015 21:50
點解唔打比我?只係出信,完咗重可以追?又冇講代表邊間
作者: admin    時間: 13-10-2015 21:53
你錄定音,問清佢係邊間財仔。跟住報警。

好多財仔搏大霧
作者: 神秘    時間: 13-10-2015 22:06
即係唔洗理佢?我都覺佢愽大霧,完咗重追咩,又冇寫代表邊間先搞笑,只係寫代表一客戶,
作者: 神秘    時間: 13-10-2015 22:07
打比破產署有冇用?報警都受理?佢又冇打比我,只留電話叫覆佢
作者: admin    時間: 14-10-2015 08:31
你先問左佢代表邊間。

佢係邊間公司。點找到佢。

過程6音。

如果佢唔肯講,可以張個案轉交警方。並同警方講,懷疑佢係行騙。

如果佢問你羅資料,你唔好比佢。

我成日收到電話追數,話唔知邊個爭佢錢,我都係報警。
作者: 神秘    時間: 14-10-2015 12:51
主動聯絡?我怕拿屎上身,知不知怎樣投訴?報警我驚5受理
作者: 神秘    時間: 14-10-2015 12:52
佢冇打比我,只是出信
作者: ktsg    時間: 14-10-2015 16:36
你一定要報案 如果係真追數佬就一定佢唔着 唔係追數佬直頭係斬新方法騙案 叫警察放佢蛇 叫佢地警民合作 撲滅罪行
作者: 神秘    時間: 14-10-2015 17:33
ktsg 發表於 14-10-2015 16:36
你一定要報案 如果係真追數佬就一定佢唔着 唔係追數佬直頭係斬新方法騙案 叫警察放佢蛇 叫佢地警民合作 撲 ...

我驚警察唔受理
作者: 神秘    時間: 14-10-2015 17:40
我上網查過,真係有呢間嘢,問題係如果追數,點解唔列明代表邊間,條數幾多,只係叫覆佢對清資料先同我講,又冇收過佢地電話,會不會係破產處攞我資料,知我過咗4年愽大霧
作者: 神秘    時間: 14-10-2015 17:44
我10年破,現在5年啦,估唔到破完重有手尾,以為破完可以重新做人,呢D仆街收數公司好西煩,講真句有都唔還啦,破完重還比你,我破嚟做咩吖
作者: 神秘    時間: 14-10-2015 17:48
而家只係困擾住我,呢D仆街都明知人破咗重走嚟追,我想知有邊度可以投訴?金管局?
作者: 301    時間: 14-10-2015 17:58
講左兩天,根本唔成案,
報乜警,
有乜實在證明  ?
佢有冇受傷害或或覺得生命受威脅  ?
警方唔會得閒受理.

第二,找破署問,更啼笑皆非,
查佢 ?   告佢 ?
主任祇會叫你勿浪費佢時間,
囑你去放債人牌照部投訴都未到佢一瓣.

假如對方先來一招: 投石問路...
你就回敬一招:  引蛇出洞...
了解對方來龍去脈,有憑有據來白撞棍騙!
即報警便受理也.

作者: 301    時間: 14-10-2015 18:02
補充:
如你申破時冇列佢條債項,
解破後佢的確有權追你,
請你自己搞清楚.

作者: 神秘    時間: 14-10-2015 18:14
301 發表於 14-10-2015 18:02
補充:
如你申破時冇列佢條債項,
解破後佢的確有權追你,

頭先打比佢,佢話搞錯,我同名地址一樣搞錯?呢D仆街唔知係邊度攞我資料愽大霧,我申報時已列哂所有債項,收到封信我都抓哂頭
作者: 神秘    時間: 14-10-2015 18:19
暫時放下心頭大石,知D仆街愽大霧,希望唔好再冇啦啦寄封信嚟,多謝各大大幫忙
作者: ktsg    時間: 14-10-2015 19:38
神秘 發表於 14-10-2015 17:33
我驚警察唔受理

唔受理都要落案 攞個number 佢要比個原因 我試過 其實好多騙案騙徒唔打到去警局佢地都唔受理 自己放蛇拉到人又話好關注事件 咪又係同一種k屎

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3