破產聯盟

標題: 請教一下。。。 [打印本頁]

作者: pauline610    時間: 12-10-2015 02:15
標題: 請教一下。。。
小弟於某大型連鎖店工作,將於星期三到傑y顧問公司申破。。。
想問我公司係月尾同七號都出一次糧。。。
我如果係半個月內可以開到新戶口嗎?
同埋申破會影響我的工作嗎?
因為將準備升職。。。。

有冇咩方法係唔會影響到嫁?

作者: flypig    時間: 12-10-2015 08:16
1 顧問收幾錢??律師平的收14k 內,包政府費用。
2 你一個月出糧兩次。點解要半個月開新戶口。唔明你問咩?
3 你可以同主任外判要求,唔好將你老破事同公司講。但得唔得要問佢地。
作者: scs79779    時間: 12-10-2015 11:32
我諗佢唔想比公司知,但又怕戶口被凍結,出唔到糧。 之於唔比公司知,要睇你係咩公司。我申破前周圍問人,回覆都話私忍條例,唔會有其他人知(包括公司)。但因為我做個間公司要主動申報,所以我話左比公司知,後來我問公司幫我處理文件的同事,如果我唔上報佢地會 唔會知,佢話會知,因為破署個邊會通知佢地你破了,要看看你有無咩資產可以用黎還債(如公積金)。其實咩咩私忍都係假,成功申破後會登欠報,就已經無私忍了。
作者: cc4321    時間: 12-10-2015 15:09
我想問,如果公司會知,咁你點做?唔搞
作者: ~玉子豆腐~    時間: 12-10-2015 22:01
甘如果已無做半年,舊公司會唔會知?
作者: honey    時間: 12-10-2015 22:34
我果時係破處跟公司冇人知,亦因我是公積金,只有通知公積金銀行而已!
作者: pauline610    時間: 13-10-2015 01:11
我係李生間超市做
作者: pauline610    時間: 13-10-2015 01:12
同埋解凍戶口要幾耐嫁?
作者: flypig    時間: 13-10-2015 01:19
pauline610 發表於 13-10-2015 01:12
同埋解凍戶口要幾耐嫁?

戶口涷結有兩次。一係申破到頒令。一係頒令後。你問邊一次?至於解涷要幾耐??你問邊一次?
作者: flypig    時間: 13-10-2015 01:29

如果你問申破後戶口解涷過程。
你於申破當日要通知律師行搞一次過解涷信。由於要排期,無人答到你確實出信日期。大約要2-3星期左右。憑信可以拎一次錢。所以叫一次過。但有d銀行唔得。原因係涷結戶口分兩種,出唔到入唔到,出唔到入到。一次過解涷信只可以應付後者。如果你係前者。恭喜你!憑信去銀行,快即日,慢兩三日。
作者: pauline610    時間: 13-10-2015 01:38
flypig 發表於 13-10-2015 01:29
如果你問申破後戶口解涷過程。
你於申破當日要通知律師行搞一次過解涷信。由於要排期,無人答到你確實出信 ...

咁如果係可以攞一次錢,咁係咪我出晒兩次糧一次過拎晒都可以呀
作者: pauline610    時間: 13-10-2015 01:40
honey 發表於 12-10-2015 22:34
我果時係破處跟公司冇人知,亦因我是公積金,只有通知公積金銀行而已!

我係供公積金呀,但公積金唔係公司果邊攪嫁咩?咁佢剩唔會聯絡公司果邊問詳細野嗎
作者: flypig    時間: 13-10-2015 01:43
pauline610 發表於 13-10-2015 01:38
咁如果係可以攞一次錢,咁係咪我出晒兩次糧一次過拎晒都可以呀

Yes.問題係邊間銀行先??落係第二種,就死狗
作者: 重新戰士    時間: 14-10-2015 11:35
點解會知

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3