破產聯盟

標題: 有冇人借過領x [打印本頁]

作者: 阿記    時間: 2-10-2015 17:05
標題: 有冇人借過領x
呢間野我還左一期就申破,比左個number佢佢話借個陣我簽左份合約,合約寫還吾夠半年就申破會告我,有冇師兄試過呢個情況
作者: 重新戰士    時間: 2-10-2015 21:01
咁你睇返合約有冇先!

凡 分 放 債 人 條 例 有 所 抵 觸 的 貸 款 合 約 都 不 可 以 得 到 法 律 認 可 及 執 行 。

作者: HKSSHK    時間: 2-10-2015 21:59
份合約寫咩都冇用,總之喺你借錢果時冇諗住破產,而家真係冇錢還,入不敷支就可以破,我以前都問過6c,其實唔止領x,安x份合約都係咁寫,6c都話唔洗理,佢哋嚇鬼姐,放心啦!
作者: ken2542de    時間: 2-10-2015 22:07
依個問題已經好多人問過,肯爬文都有答案
作者: fe_charlene    時間: 2-10-2015 22:19
ken2542de 發表於 2-10-2015 22:07
依個問題已經好多人問過,肯爬文都有答案

今得閒
作者: ken2542de    時間: 2-10-2015 22:20
fe_charlene 發表於 2-10-2015 22:19
今得閒

吾及你
作者: bbb123456    時間: 2-10-2015 22:24
我之前有呢間架,不過未去到呢個情況,我破前已還清,所以幫你唔到
作者: fe_charlene    時間: 2-10-2015 22:43
ken2542de 發表於 2-10-2015 22:20
吾及你

明天又番工了
作者: ken2542de    時間: 2-10-2015 23:20
fe_charlene 發表於 2-10-2015 22:43
明天又番工了

又轉左新工?
作者: admin    時間: 2-10-2015 23:34
真係架。唔可以架。你簽左名麻!

樓主記得借多次。寫埋6個月內包中 6 合彩 3 千萬。到時唔得,告佢遺約!
作者: fe_charlene    時間: 2-10-2015 23:44
ken2542de 發表於 2-10-2015 23:20
又轉左新工?

上一份做到曰曰腳痛.
作者: admin    時間: 2-10-2015 23:45
fe_charlene 發表於 2-10-2015 23:44
上一份做到曰曰腳痛.

華!

原來你姓董!
作者: hohochi    時間: 5-10-2015 13:33
我呢間申破前還剩一期
作者: mark_cheung1984    時間: 5-10-2015 18:12
我借過
作者: 阿記    時間: 7-10-2015 10:06
HKSSHK 發表於 2-10-2015 21:59
份合約寫咩都冇用,總之喺你借錢果時冇諗住破產,而家真係冇錢還,入不敷支就可以破,我以前都問過6c,其實唔止 ...

不過佢今日又打泥話你簽左野一定要還,如果吾係會搵律師告我詐騙阻止我破產,同埋佢話會落收數,我而家好徬徨,驚佢打去我公司,俾其他同事知我都吾知點收科
作者: hohochi    時間: 7-10-2015 12:51
阿記 發表於 7-10-2015 10:06
不過佢今日又打泥話你簽左野一定要還,如果吾係會搵律師告我詐騙阻止我破產,同埋佢話會落收數,我而家好 ...

你借前唔係用假文件去申請又無隱瞞其他借貸紀錄,又無諗住會搞破產,告你詐騙都唔一定告得入
作者: Alex2233    時間: 7-10-2015 13:08

合約係私營性質,同法律有衝突唔會行駛到刑事訴訟
唔通合約寫還唔到要填命就真係死咩

當然有機會變做毀約,如果合約上有寫點毀約法要罰款

但都係民事訴訟,最多追你賠償,但由於你已破產,而且罰款非刑事性質,冇得話破後再追討
就好似電訊公司毀約咁閑,所以.....

當然你本身借貸時冇欺騙性質,冇用假資料借錢等等。

財仔之所以咁緊張,係佢地生意細,比你走數都會好甘,唔似銀行咁得過且過有得你破
依你個case睇,佢應該係知道你將會破產,想嚇你還得幾多得幾多,減少損失,睇化d,
真係冇錢可以唔洗理佢,籌夠一萬即申破

作者: 阿記    時間: 7-10-2015 14:12
Alex2233 發表於 7-10-2015 13:08
合約係私營性質,同法律有衝突唔會行駛到刑事訴訟
唔通合約寫還唔到要填命就真係死咩

我已經申破左,冧巴都出埋,佢一收到我fax比佢個d資料已經即刻打比我,又話會比追數公司追,又會搵律師告我,佢仲叫我上佢度傾添
作者: Alex2233    時間: 7-10-2015 15:07
阿記 發表於 7-10-2015 14:12
我已經申破左,冧巴都出埋,佢一收到我fax比佢個d資料已經即刻打比我,又話會比追數公司追,又會搵律師告 ...

咁你有冇留意到,佢講既野冇樣實際,全部都係聲稱既行動,佢冇證據一樣冇用

而且你都有number,直頭唔需要還任何錢,頒令後主任自有安排

上佢到,你問佢係咪short能左,你老幾,要我上就上,上去見關二哥呀?有乜就電話講,有證據有法律規範先好出聲
作者: 阿記    時間: 7-10-2015 15:34
Alex2233 發表於 7-10-2015 15:07
咁你有冇留意到,佢講既野冇樣實際,全部都係聲稱既行動,佢冇證據一樣冇用

而且你都有number,直頭唔需 ...

多謝師兄解答,因為佢咬住我還左一期就去破,即係詐騙,佢話會搵律師告阻止我破產,而家最怕佢搞到公司,冇左份工真係大獲
作者: ken2542de    時間: 7-10-2015 16:52
依D條約我果時都簽過2,3間啦!!!根本就不成文

你借果刻冇諗住破產呱,矛樹既.

攪吾攪你公可就答你吾到

作者: Alex2233    時間: 7-10-2015 20:04
阿記 發表於 7-10-2015 15:34
多謝師兄解答,因為佢咬住我還左一期就去破,即係詐騙,佢話會搵律師告阻止我破產,而家最怕佢搞到公司, ...

還一期就破叫欺騙,邊條法律列明?你問番佢

兩期算唔算呀又

三期呢?

四期呢?

唔還足48期都叫欺騙好唔好?
全世界唔準破產,一定要還晒囉

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3