破產聯盟

標題: 申請《破產解除証明書》, 同開戶問題.. [打印本頁]

作者: Vanessa    時間: 19-5-2009 15:26
標題: 申請《破產解除証明書》, 同開戶問題..
如果搵律師代自己去做"申請《破產解除証明書》"..知唔知收費幾多?

另外, 破產解除後, 新工要開戶口出糧, e.g. hsbc , 我之前欠過呢間銀行錢,

係咪當平時咁去開戶就得?  定一樣要用"破產解除証明書"去申請開戶, 再睇佢批唔批?
作者: ming88    時間: 19-5-2009 17:36
如果搵律師代自己去做"申請《破產解除証明書》"..知唔知收費幾多?

其實自己搞就得啦, 我尋日先搞完, 半個鐘就搞掂, 一d都唔煩, 3個星期後就攞得正式令!
作者: roy    時間: 19-5-2009 20:31
標題: 回復 #1 Vanessa 的帖子
搵顧問代申請破產解除証明書,你睇下報紙廣告打去格下價啦,應該吾會太貴.不過自己搞都好容易,做乜要比錢人賺呢?
你可以睇下某會員自己去申請的手續:
如何去攞 "解除破產證明書" 程序更新 http://hkiva.org/viewthread3.php?tid=603&page=1

另外你去開戶要帶破產解除証明書的,至於會新戶係冇問題,吾使擔心開吾到的.
作者: 301    時間: 19-5-2009 20:43
律師辦
好似要五百元.
作者: Vanessa    時間: 20-5-2009 10:48
唔該晒大家!!

因為怕請唔到假..如果不是太貴, 寧願搵顧問代攞..
作者: 301    時間: 20-5-2009 11:09
原帖由 Vanessa 於 2009-5-20 10:48 發表
唔該晒大家!!

顧問有包代攞咩?
作者: 老柴    時間: 20-5-2009 17:12
咁大個人自己搞啦,破完產就應該學懂...... 慳得就慳。

開戶時基本要有"破產解除証明書"才成事,但銀行不一定批。

我試過給恒x銀行拒絕,因我欠佢哋卡數。
作者: tomytomy    時間: 1-6-2009 13:57
原帖由 Vanessa 於 2009-5-20 10:48 發表
唔該晒大家!!

當初我同你想法一樣,不過 check 過最平都要 1500,
最后都係決定自己搞,其實好簡單好快,
支持柴哥個句"  破完產就應該學懂...... 慳得就慳 "
XX廣告都話 " 慳得一蚊得一蚊 "

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3