破產聯盟

標題: 有幾樣問題 [打印本頁]

作者: zls926    時間: 30-9-2015 13:44
標題: 有幾樣問題
我欠緊大*銀行貸款11萬  每月還31xx 4年還左1年
衣旺 現金分期套現 加埋成11萬幾 還緊minpaid
強國銀行 只差2期 31xx
月入冇佣12xxx,有佣16xxx
其實因為幫家人借,之後佢還唔到,
我搞唔掂數還數先搞成咁

本來諗住挨埋2期,睇下點搞衣旺
但係因為有左第二個小朋友先想申請破產

想問
1欠款資料,衣旺卡用網上銀行只有6個月資料
但強國係打電話加借,好耐以前既借貸書都唔知去左邊點算?
其實如果搵6c搞,mpf,過去入息等,6c係咪可幫搞埋
2 租屋係村屋,水電係分錶,每月比個數業主咁係咪都可照比租單?
3現在係屋企人湊緊大女,每月比錢4000佢可照計生活費嗎?
4我知屋企支出要同配偶除2,但已知細b下年出細後又要比錢
家人唔做野全湊b,咁又要點計?
5黎緊如果買bb床等用品,未買要先報定點?
6公司一定要用強國戶口出糧,1,2個月都應該可酌情出票,
但日後長遠一定只能用強國,欠強國債破產後,強國會否唔比我用佢地戶口?

我知現在所有野未搞問呢啲可能有點快,但想心裏有預算。
因為呢件事已比老公鬧爆我唔同佢講,點解要幫借,
真的很煩惱。
謝謝各位幫忙。

作者: zls926    時間: 30-9-2015 16:34
想問多樣,其實佢地係咪一定會追數,好擔心
作者: 重新戰士    時間: 30-9-2015 17:55
樓主情況:

大身銀行
借款:HK$110,000
48 期
月供HK$3171.67
供左12期
-------------------------------------
HK$114,108.12 基本上你12個月只係供左息

衣旺
借款:HK$110,000
估計:HK$1000-1200 左右
------------------------------------
結欠UNKNOW

強國銀行 只差2期 31xx
估計如下
HK$3199 X 2 = HK$6398

總數是HK$230,506

假設你平均月入HK$140,000 破產主任判你每個月還HK$4,000 X 48個月 = HK$194,000
當然你唔做野冇收入就無你計。
但是你將來申請按揭會比較困難,如果你丈夫一個已經可以過到壓力測試又一個故事。(如果今時今日你老公一個人可以過到壓力測試我又唔覺得23萬好大個數)
以你文中所講,你會照常工作,以公司又需要指定戶口出糧。又未置業(申請白表都算)以你收入同未來又有錢駛,仲要唔想有限制。我建議你DRP啦。長命債慢慢還。
樓主要顧及到小朋友、懷孕及家庭等問題,老唔老破真係自己先決定到。但是你冇記錄就去DRAW一份自己 TU 記錄就一清二楚自己欠幾多債

作者: abc2046    時間: 30-9-2015 18:19
唔洗破啦  23萬 仲要有14000人工 drp/iva 每月咪還5k 4年到   
作者: scs79779    時間: 30-9-2015 18:46
其實頂多兩期中銀,之後就鬆好多啦,中銀完左再試下借一線銀行冚衣旺會唔會好d呢?
作者: abc2046    時間: 30-9-2015 19:10
其實你有能力還埋中銀在搞 就最好  出糧就唔洗煩   但不如問大新幫你吃埋衣旺佢  集中一條數    唔得先再嗯drp/iva
作者: flypig    時間: 30-9-2015 19:16
生活費方面,你與先生兩人共同承擔。一般a a制。
到子女比較複雜。例如 4000一個月比家人,人地會諗你先生唔駛俾咩?? 我睇好多情況叫將全家人的收入支出擺上檯。到時先決定。
作者: zls926    時間: 1-10-2015 23:09
商量過,其實幫湊囡同細b的家人,就係我幫佢借錢既人,而且剛知佢自己仲還緊其他債。唉,每月都要比筆錢佢(湊b費),所以仲要再還埋真係搞唔掂。其實我想搵律師搞,但又怕被老點,所以想做定功課先。
作者: zls926    時間: 1-10-2015 23:11
abc2046 發表於 30-9-2015 19:10
其實你有能力還埋中銀在搞 就最好  出糧就唔洗煩   但不如問大新幫你吃埋衣旺佢  集中一條數    唔得先再嗯 ...

我有想過還埋先,但個肚愈來愈大,遲多兩個月,再等埋過年後我又就生,唔敢拖咁耐
作者: zls926    時間: 1-10-2015 23:17
重新戰士 發表於 30-9-2015 17:55
樓主情況:

大身銀行

但我諗2個小朋友,自己開支+小朋友同家庭開支除2份,生活費應該唔止10000啩,見部分單身會都可8~9千,
淨係湊2個小朋友果邊12000÷2=6000
作者: 重新戰士    時間: 1-10-2015 23:42
或者咁講,每個人既生活費有幾多係基於佢既收入,工作類別同個人生活環境而已,你只可以作參考不可以作準!
不竟你唔係還唔到,只係辛苦頂唔住。所以主任會咁安排,你現在還緊6500一個月,你破產後就還每個月5500或者5000。你最後得來只係一個破產既名分,仲要拖累你老公。何必
如果你唔想還,我勸你死左條心,因為你供多2期已經會鬆好多。DRP或者IVA都會比較好,手續費都較破產平!
以上所有數據都係你EXPECT,現實唔係你話事呀!
我睇到既就係,你老公怨你要用咁多錢去還,以為打算用懷孕呢個理由去破產,希望可以以後還少D!
我100%肯定你妄想!你任何數據都睇唔到你有咩問題,你估破產主任會放過你??
任何人都有權破產,但是破產後要還幾多因人而已,如果你老破後仲要還,還完仲要多左個名分,真係
蝕晒!
作者: 重新戰士    時間: 1-10-2015 23:44
叫你去破產,100%係你老公。如果你自己想破, 老早搞左
唔會等到今天先話供唔到
作者: flypig    時間: 2-10-2015 00:48
zls926 發表於 1-10-2015 23:17
但我諗2個小朋友,自己開支+小朋友同家庭開支除2份,生活費應該唔止10000啩,見部分單身會都可8~9千,
...

你還幾多,唔係單純考慮個人收入。仲要睇埋你先生收入。
從而決定你負責幾多小朋友開支。至於一個小朋友6k,唔知外判主任點睇。呢part 好睇彩數。其實你真係要考慮清楚。你想下破之後,未必一毫子唔駛還,隨時叫你還番幾k一個月,到時未必同不破有好大的分別。。。。。。仲有,咩雙糧加人工,都會上繳。四年後可能清得七七八八。哂氣!!
作者: kumiko1030    時間: 2-10-2015 04:50
zls926 發表於 1-10-2015 23:09
商量過,其實幫湊囡同細b的家人,就係我幫佢借錢既人,而且剛知佢自己仲還緊其他債。唉,每月都要比筆錢佢 ...

直接去律師樓搞,唔好經過D乜乜物物公司
作者: kumiko1030    時間: 2-10-2015 04:59
zls926 發表於 1-10-2015 23:17
...

8-9千好視乎你個人的情況,一般一個單身人士其實係得6000= =

利申我係單身人士一個月係有8300生活費,但係你有冇我啲背景先= =?
1) 殘疾人士
2) 冇法煮食
3) 間歇性日常生活都要人照顧
4) 因疾病關係要長期服藥

如果未能符合以上條件,唔好諗8-9千一個月,打返個7折先,即約6000
作者: flypig    時間: 2-10-2015 08:39
kumiko1030 發表於 2-10-2015 04:59
8-9千好視乎你個人的情況,一般一個單身人士其實係得6000= =

利申我係單身人士一個月係有8300生活費, ...

其實有一PART 好睇,就係 租金....
租金可以相差甚大,你同屋企住,當房,私人樓,公屋.......,.
作者: kumiko1030    時間: 2-10-2015 12:19
flypig 發表於 2-10-2015 08:39
其實有一PART 好睇,就係 租金....
租金可以相差甚大,你同屋企住,當房,私人樓,公屋.......,. ...

係喎,我住公屋冇諗過呢樣
作者: zls926    時間: 6-10-2015 12:28
其實破產呢樣野,係我自己想
作者: zls926    時間: 6-10-2015 12:29
因為佣方面真係試過兩三個月冇,只得12000
作者: zls926    時間: 6-10-2015 12:39
按錯制,未打哂已回左,其實唔係有左都會搞清卡數,本身已有一個,再多左個小朋友負擔大好多。因為中x還完都好,大sun仲有3年每32xx,再借一筆清4~5年3xxxx,每月還6千幾真係搞唔掂。老公月薪低過我,佢冇佣,租金連水電每月5000左右,仲有其他開支。唔係想唔還,係可以係我維持正常生活下去還,其實之前卡數部分係因為還左唔夠用先欠落。過2日會找6c搞

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3