破產聯盟

標題: 準備交文件,但有問題..... [打印本頁]

作者: DW123    時間: 24-9-2015 11:13
標題: 準備交文件,但有問題.....
而家我按緊外判既指示執緊佢要求既文件,但有問題.....

1) 外判話儲蓄戶口要睇6個月,信用咭就睇3個月,但有幾間銀行既網上銀行已經入唔返,最近一兩個月既月結單我Download唔到,比唔到佢地的話會否有大問題?? 會唔會要我去補領??

2) 我去左稅局拎左過去3年既收入證明,就咁一張白紙列晒過去三年申報了的總收入,我有冇拎錯??

3) 我老細每年都比張"僱主申報報稅表"副本比我,入面係有分返年薪同花紅兩個銀碼。我係咪將稅局個份比外判會對我有利D呢??

4) 本身與屋企人同住公屋,但佢地唔肯比租約,同埋因為係做自動轉賬交租可能連租單都冇,租金方面係咪點都唔可以就咁報個銀碼??

5) 外判要求我比埋馬會戶口資料,取消左就要比取消通知信。我入紙前已經取消左個戶口,外判會否問返馬會睇我投注記錄??

作者: ken2542de    時間: 24-9-2015 11:53

1:比得幾多得幾多,吾得先補比佢

2:冇錯

3:你吾比佢都會問你花紅D野

4:你填都冇用,都冇証明

5:我就比馬會戶口取消信就得,佢耍吾要睇你紀錄就吾知,每個要求不同
作者: DW123    時間: 24-9-2015 12:11
咁無租單有租約的話,要比什麼去證明而家個租金要幾多?
作者: DW123    時間: 24-9-2015 12:12
份租約已經有30年歷史,上面個銀碼一定唔準
作者: ken2542de    時間: 24-9-2015 12:24
你係家庭成員,試下問房署提供每月租金幾多既証明
有冇房署比租戶張卡,有條碼個張咭,可用查租易就知每月租金

作者: fe_charlene    時間: 24-9-2015 23:35
投注記錄?怕咩...有邊個吾賭先
作者: DW123    時間: 24-9-2015 23:50
屋企人話怕D銀行有牌爛仔會搞埋佢地,所有有佢地個人資料既文件都唔肯比我,唉.....
作者: Alex2233    時間: 25-9-2015 00:13

你屋企人冇做錯,又唔係你屋企人破產,
你個人破產之嘛,佢地有權唔比架喎,

比得太多資料佢,盞比佢起到你底,對你都冇好處,有權唔比既,千其唔好比

而你都要識兇番d外判轉頭先得,
唔好外判叫你比乜你就比乜,唔通你老豆有10億鎊係倫敦又要同佢講?

佢叫你拎老豆的錢去還債你就拎?

作者: ken2542de    時間: 25-9-2015 00:25
屋企人話怕D銀行有牌爛仔會搞埋佢地,所有有佢地個人資料既文件都唔肯比我

用番依句同佢講咪得囉!
作者: sweetsweet    時間: 25-9-2015 15:22
Alex2233 發表於 25-9-2015 00:13
你屋企人冇做錯,又唔係你屋企人破產,
你個人破產之嘛,佢地有權唔比架喎,

真係有權唔比外判或主任嗎?
作者: hohochi    時間: 25-9-2015 16:50
sweetsweet 發表於 25-9-2015 15:22

你破又唔係屋企人破 屋企人基於私隠唔肯提供有咩野辦法
或者問下房署有無得攞番交租紀錄
作者: DW123    時間: 25-9-2015 17:37
hohochi 發表於 25-9-2015 16:50
你破又唔係屋企人破 屋企人基於私隠唔肯提供有咩野辦法
或者問下房署有無得攞番交租紀錄 ...

剛剛上左去同佢地傾完,每月還三千
屋企人最後都係乜都唔肯比,供養、租金、水電煤最後都冇計落去,我又唔想再拖,唯有係咁.....
作者: hohochi    時間: 25-9-2015 17:59
DW123 發表於 25-9-2015 17:37
屋企人最後都係乜都唔肯比,供養、租金、水電煤最後都冇計落去,我又 ...

咁樣好蝕底wo
作者: scs79779    時間: 25-9-2015 18:40
DW123 發表於 25-9-2015 17:37
屋企人最後都係乜都唔肯比,供養、租金、水電煤最後都冇計落去,我又 ...

第有單時再報,唔好放棄,4年後一條好漢
作者: Alex2233    時間: 25-9-2015 18:42
hohochi 發表於 25-9-2015 17:59
咁樣好蝕底wo

一黎佢屋企人手指咬出唔咬入

二黎一睇就知佢係林善派,覺得老奉要怕左d外判

江山易改本性難移,教幾多都冇用,
佢個格,蝕底係遲早的事,佢唔介意蝕由佢

作者: Alex2233    時間: 25-9-2015 18:52
sweetsweet 發表於 25-9-2015 15:22

睇你咩文件囉

佢幫你開戶,叫你比影個薄仔比佢睇,梗係要比

你話你有野做,叫你比僱傭合約,又好正常

但佢叫你比出世紙佢睇,比護照佢睇,問你曾經有冇坐過花廳,呢d咪叫多9餘

都無關係既野,點解要比你睇,雖則比你睇完都冇蝕底,
但你當我係雞呀?你想要乜就比乜?關你能事呀,慳d啦,要識彈番佢

作者: DW123    時間: 25-9-2015 19:01
我根本就無還價餘地,你係講我還是屋企人係林善派?我都想企硬,但無後盾我可以點?
作者: sweetsweet    時間: 25-9-2015 19:03
Alex2233 發表於 25-9-2015 18:52
睇你咩文件囉

佢幫你開戶,叫你比影個薄仔比佢睇,梗係要比

樓主dw就好啦,什麼租單也不用給外判,不用煩問家人拿,雖然被他扣了生話費,看來外判和主任跟野方法是不全相同的,
作者: DW123    時間: 25-9-2015 19:04
同我傾個位外判話好大機會要我再寫多封書面解釋去講我D借款去左邊,話銀行唔接受的話最壞情況係會唔比我破.....
作者: Alex2233    時間: 25-9-2015 19:08
DW123 發表於 25-9-2015 19:04
同我傾個位外判話好大機會要我再寫多封書面解釋去講我D借款去左邊,話銀行唔接受的話最壞情況係會唔比我破. ...

咩唔比破,佢short能左,個破產令高院都頒左,幾時輪到一個小小外判講野

至於借左既錢洗左去邊,就點都要交代下,起碼都有個譜呀,點會全數無聲無跡無左

我破爆四十幾萬卡去賭錢都有記錄啦
作者: ken2542de    時間: 25-9-2015 19:18
完全同意,你個外判弗上腦

你有單據或睹錢紀錄怕條毛咩.

佢兇下你姐.等你心驚驚.日後易辦事
作者: Alex2233    時間: 25-9-2015 19:22
ken2542de 發表於 25-9-2015 19:18
完全同意,你個外判弗上腦

你有單據或睹錢紀錄怕條毛咩.

遇到d麻煩外判一定要盡快擺到道架子同雷氣佢睇,應該比既野就比

無關破產的事情都挑你機的話,就串到佢無地自容,等佢識收斂,知道你唔好蝦

唔係日後有排煩你
作者: ken2542de    時間: 25-9-2015 19:33
Alex2233 發表於 25-9-2015 19:22
遇到d麻煩外判一定要盡快擺到道架子同雷氣佢睇,應該比既野就比

無關破產的事情都挑你機的話,就串到佢無 ...

依度有財仔,收數,中介,同理外判助理久不久就上黎坐下

睇下老破人士驚D咩,就針住黎打
作者: DW123    時間: 25-9-2015 19:50
咁我同人買外圍波輸清晒,D單據當時我怕比屋企人發現全部無留低,咁我係咪會好危險?
作者: flypig    時間: 25-9-2015 19:54
DW123 發表於 25-9-2015 19:04
同我傾個位外判話好大機會要我再寫多封書面解釋去講我D借款去左邊,話銀行唔接受的話最壞情況係會唔比我破. ...

唔到銀行話事。最壞打算係銀行不接受,要等個官判。

作者: flypig    時間: 25-9-2015 21:51
DW123 發表於 25-9-2015 19:50
咁我同人買外圍波輸清晒,D單據當時我怕比屋企人發現全部無留低,咁我係咪會好危險? ...

你都係請教下alex兄。你情況好大機會俾人狂盤狂寸。但我認為過關機會95%+。。原因係,令已頒。唔通外判身痕玩多次上庭??俾人寸完都係不了了之多。btw,你輸幾多?欠幾多??最後半年欠幾多??

http://www.hkiva.org/forum.php?m ... 12893&mobile=no

作者: DW123    時間: 25-9-2015 23:23
flypig 發表於 25-9-2015 21:51
你都係請教下alex兄。你情況好大機會俾人狂盤狂寸。但我認為過關機會95%+。。原因係,令已頒。唔通外判身 ...

我同一時間問左好幾間借(全部都係一線銀行),冇比過額外資料只比年薪資料下,咁多間夾埋批左七十幾個P Loan。
後來買外圍買大左輸清,就申請埋信用咭透支現金填數。後來都係抵唔住引誘拎埋去博又輸埋。好幾張信用咭碌咭連透支都欠接近三十個......

以上既事都係破前三個月發生晒.....
作者: flypig    時間: 25-9-2015 23:34
好麻煩下。你不如同alex兄傾下。佢都係短時間輸6位數。但你情況係pl 一時間無左70個。。。。其實破署外判check最緊就係你呢d,佢驚你資產轉移。。。
作者: DW123    時間: 26-9-2015 00:02
flypig 發表於 25-9-2015 23:34
好麻煩下。你不如同alex兄傾下。佢都係短時間輸6位數。但你情況係pl 一時間無左70個。。。。其實破署外判ch ...

最弊係每筆P Loan一過賬我就一次過提晒現金,之後的去向完全無記錄.....呢次我頭痕
睇黎外判講個張書面解釋真係走唔甩.....

我係6C代上庭聽候頒令,而家咁既情況最壞真係會上多次庭撤銷頒令?!
作者: flypig    時間: 26-9-2015 00:19
有案例但搵唔番條link.只係記憶。
陀槍女c姐成日打去大海博殺,欠七個位。最後佢都唔講輸哂。但法官不願意情況下判佢老破成功。判詞好似話佢資不抵債,只有判佢老破。但c姐另外隱瞞自己係重數組而虛報資料,就被判入册。
作者: DW123    時間: 26-9-2015 01:36
flypig 發表於 26-9-2015 00:19
有案例但搵唔番條link.只係記憶。
陀槍女c姐成日打去大海博殺,欠七個位。最後佢都唔講輸哂。但法官不願意 ...

其實而家我已經頒左令,6C代我上庭時佢點同個官解釋我真係完全唔知(呢方面我有冇必要問返6C??),有冇可能再被傳召返案呢??
作者: flypig    時間: 26-9-2015 01:42
頒令當日大班人排排坐,唔可能逐個講。
我睇法係,外圍輸就照講。真的假不了!!賭外圍大不了緩刑。資不抵債,俾老破的機會好高。就算玩到上庭,都奉陪。
作者: flypig    時間: 26-9-2015 01:44
至於會唔會取消破產令,我唔知。你問番律師睇佢點講,再番黎教我。thanks
作者: DW123    時間: 26-9-2015 10:23
flypig 發表於 26-9-2015 01:42
頒令當日大班人排排坐,唔可能逐個講。
我睇法係,外圍輸就照講。真的假不了!!賭外圍大不了緩刑。資不抵 ...

你上面的案例我睇好似係上第一次庭時個官唔接受個解釋唔頒令住,要再開第二次庭另外再聆訊.....
其實見自己個名登左報之後係咪都已經「十拿九穩」??

判緩刑係咪都會留案底??
作者: DW123    時間: 26-9-2015 10:25
flypig 發表於 26-9-2015 01:44
至於會唔會取消破產令,我唔知。你問番律師睇佢點講,再番黎教我。thanks

我本身係先搵顧問再由佢代找6C,不過我仍然可以直接搵我個6C傾的.....
作者: flypig    時間: 26-9-2015 10:28
絲姐有幾單野要上庭係身。其中一單係申請老破。審幾次就唔記得,唯一記得係批准。至於頒左令再取消,就真係唔識。你同代申破律師傾傾。
作者: flypig    時間: 26-9-2015 10:31
DW123 發表於 26-9-2015 10:23
你上面的案例我睇好似係上第一次庭時個官唔接受個解釋唔頒令住,要再開第二次庭另外再聆訊.....
其實見自 ...

如果人地告你,會架。點都好過唔俾破喇。
作者: DW123    時間: 26-9-2015 10:56
flypig 發表於 26-9-2015 10:31
如果人地告你,會架。點都好過唔俾破喇。

佢地乜證據都冇只係有合理懷疑,但係我真係乜都比唔到,告得入的話就真係慘......
作者: flypig    時間: 26-9-2015 13:15
DW123 發表於 26-9-2015 10:56
佢地乜證據都冇只係有合理懷疑,但係我真係乜都比唔到,告得入的話就真係慘...... ...

當你話自己輸哂外圍,仲洗證據??
我建議係外圍輸就照講。如果講大話,你可唔可以轉數快而且好記性先??以我作為一個講話好手話你知,講大話唔易,好易俾人識穿。所以我真係好少講大話。尤其係萬一上庭,你個腦一片空白,一俾人問法官唔信就好大劑
作者: dickdick    時間: 29-9-2015 21:23
DW123 發表於 26-9-2015 10:56
佢地乜證據都冇只係有合理懷疑,但係我真係乜都比唔到,告得入的話就真係慘...... ...

進展如何?
作者: DW123    時間: 29-9-2015 23:16
dickdick 發表於 29-9-2015 21:23
進展如何?

佢地冇咁快會有動作,我諗至少兩個月後先會有進展

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3