破產聯盟

標題: 申破第一轉上律師樓 [打印本頁]

作者: vividada    時間: 24-9-2015 07:52
標題: 申破第一轉上律師樓
尋日去左第一次,我真係論盡地漏左嘢……要後補,但聽日先有時間處理……

有問題問各大大…

我因為嗰時係喺保險拎番現金黎攪,我俾左律師費後仲有萬六剩,但其實拎錢時我戶口其實已冇錢,律師樓啲人話破署會追問,有機會要我嘔番出黎,但我係當日常使費咁用,咁又冇用晒,佢係咪會有機會要我嘔全筆出黎,聽完係滴汗,番工、搭車唔使錢?呢啲冇單拎到出黎……

同我漏係我以前係強國同獅子係曾經有戶口,但好多年前收過信話凍結左,因我n年前開黎純為出糧,但後來冇用又冇理佢,想問去銀行check係叫佢俾番咩我,因唸唔到份嘢叫咩,定要同佢講我攪老破您俾份嘢我証明而家戶口唔夠$10?

但佢初部同我計支出,佢條數係超過我收入成四千,其實我自己計係可以有約一千剩,定係各大大話齋佢寫住俾我到時俾破署?但我又怕到時人地問我月月入不敷支即唔識解。

Sorry…有啲長,但上完去第1次,心定少少,只係知道到時去破署解話對我黎講又要勇敢啲。

題外話,尋日真係好驚,心血真係太少,希望盡快交文件,處理好可以重新過日子。
作者: cc4321    時間: 24-9-2015 08:34
咁你有人工有收入,保險D錢除非有突發性開支,否則無必要唔好郁佢
律師個收入支出無咩用都係比官睇,到批左破產令就會逐項逐項真正重新計過哂
就係入不敷支先會破產,唔係真係貪得意咩
作者: hohochi    時間: 24-9-2015 13:47
你拎保險出黎當時戶口無錢未話用左係律師費同生活費上
強國同獅子你落分行櫃位話想查下仲有無戶口係貴行 有未問下可唔可以攞證明囉
作者: Yan123456    時間: 24-9-2015 20:27
記得保留律師費用單據,話筆保險費用咗來攬老破
作者: flypig    時間: 24-9-2015 21:00
要老破當然動用所有儲備了。好多巴打look卡添。look card 無事反而追有積蓄的,呢個咩世界??如果拎去沙田,大海輸左就無事,當生活費要嘔番出黎??No Way!!!俾人追問就會,結果就係不了了之.
作者: Alex2233    時間: 24-9-2015 22:17

萬幾蚊生活費都冇左啦,又係灰色地帶,
佢有權追討,但你只係得果萬幾蚊,主任的話,多數都不了了知(外判唔敢講,乞衣兜拎飯食既人)

頒令中間都成兩個月,大洗少少,萬六蚊,生活開支都用到七七八八

而且律師都同你計過收支,人地有專業水準,唔會偏差太遠

你自已計過話多一千蚊,係你自己用食樹皮既準則黎計架姐

下面公園阿伯夠話3000蚊夠佢用一個月?

正常年輕人,3000食都未夠啦

破左產唔好幫債主挖埋井先得架,你梗係有得拎就拎盡佢,

你擔心入不敷支,無錢還,銀行會汁甩咩,理掂自己生活費先

作者: vividada    時間: 25-9-2015 00:15
佢講到我要嘔番咁有啲驚,因為真係使左啲喺生活上,所以俾佢嚇到無奈~
作者: vividada    時間: 25-9-2015 00:18
Alex2233 發表於 24-9-2015 22:17
萬幾蚊生活費都冇左啦,又係灰色地帶,
佢有權追討,但你只係得果萬幾蚊,主任的話,多數都不了了知(外判 ...

佢係雜費計多成2千,話係剪髮、報紙之類,聽完呆左,因為佢有家庭雜費,點解可以重複而傻左咁望住佢

其實呢2個月我知難頂,唯有見步行步~
作者: ken2542de    時間: 25-9-2015 00:19
你消化下樓上D師兄既出文
作者: Alex2233    時間: 25-9-2015 00:22

咁實有風險,如果跟外判的話,佢地好手緊,有機會同你斤斤計較

1.如果洗晒,有機會要嘔,當然,亦有機會唔洗嘔(尤其跟到主任)

2.如果你咁抵得諗,一蚊都唔用,繼續放係銀行,咁死能硬,頒令後就一定渣都冇淨,充公晒

兩個結果好清晰咁話晒比你聽

消化成點,點樣運用,睇你腦筋

網上言論受法律責任,唔可以教你行斜路
作者: vividada    時間: 25-9-2015 00:25
我睇完明左,謝謝~爬文爬到好眼訓,聽日要去銀行攪埋嗰2個戶口

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3