破產聯盟

標題: AFTER IVA [打印本頁]

作者: calonsegur    時間: 23-9-2015 01:15
標題: AFTER IVA
本人2011年4月已完成IVA供款,供款每期都準時。之後每一年都有申請信用咭,但是每次都被環聯回覆信貸評級為最低的E級。
請問各位人兄怎樣可以提高本人於環聯的信貸評級,謝謝...

作者: flypig    時間: 23-9-2015 01:21
搞iva 同dpr,銀行會以超低息計貸款。原因係佢驚你老破,到時渣都無。但同樣,銀行亦好驚債仔濫用。於是,佢要債仔付出代價,方法就係令到你credit好差。搞到信用卡都無。
作者: flypig    時間: 23-9-2015 01:25
另外,e 唔係最差。而你每申請一次credit card 同loan,一俾人reject,會有紀錄。咁大家就話,身痕唔批,鐘un又唔批。我都唔批。要避免成日申請的亂石投林。要一擊即中。你要等tu升左先再試
作者: flypig    時間: 23-9-2015 01:27
你可先申請debit card.身痕有隻rainbow.慢慢做番d transaction.
你又可以做定期。兩雞都可以。
一年後tu會上番高d.
作者: 重新戰士    時間: 23-9-2015 08:40
樓主個POST好有問題。
1) 由幾時開始申請信用卡比拒絕接納時,乜唔係銀行通知申請者咩?幾時開始有TU 通知申請者。
2) 如果你有E級,應該知道最差係 H, I 呢2級!差咁多都仲話自己 TU 差? 真係莫明其妙!
3)我地點知道你申請乜卡又唔知道你有冇野做,需知道 TU 係其中一個考慮因素,但並不是唯一因素!
如果你月入得8000,仲申請白金卡,唔批都正常啦!

作者: calonsegur    時間: 23-9-2015 22:58
flypig 發表於 23-9-2015 01:21
搞iva 同dpr,銀行會以超低息計貸款。原因係佢驚你老破,到時渣都無。但同樣,銀行亦好驚債仔濫用。於是,佢 ...

thanks for your advice
作者: calonsegur    時間: 23-9-2015 22:58
flypig 發表於 23-9-2015 01:25
另外,e 唔係最差。而你每申請一次credit card 同loan,一俾人reject,會有紀錄。咁大家就話,身痕唔批,鐘un ...

flypig 發表於 23-9-2015 01:27
你可先申請debit card.身痕有隻rainbow.慢慢做番d transaction.
你又可以做定期。兩雞都可以。
一年後tu會 ...

作者: calonsegur    時間: 23-9-2015 22:59
重新戰士 發表於 23-9-2015 08:40
樓主個POST好有問題。
1) 由幾時開始申請信用卡比拒絕接納時,乜唔係銀行通知申請者咩?幾時開始有TU 通知 ...

thank you for your advice

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3