破產聯盟

標題: 破產後要買家電, 分期付款問題 [打印本頁]

作者: katherinelan    時間: 20-9-2015 01:53
標題: 破產後要買家電, 分期付款問題
有冇人試過有家電急需要買, 但破署批出個數要儲幾個月先夠, 等佢批左之後, 找朋友以信用卡購買, 破署批出0既錢就還返俾朋有.

聽起似個人債務多d

( 好像點問都覺得有問題 )

作者: cc4321    時間: 20-9-2015 09:50
只要你朋友係知道你破產,咁佢係知情情況下借幾多比你都無問題
作者: katherinelan    時間: 20-9-2015 19:37
cc4321 發表於 20-9-2015 09:50

如果係借的話我直情唔洗同主任講添. 不過間屋無一物, 連燈都無點住. 要買嘢都要有舊錢至得.

假設 : 冇熱水爐 , 買一個要$2,xxxx, 現時每月還$500, 即係要預留 6個月還款.

但我想盡快有得用, 所以想申請時同主任講明, 因為留錢要時間, 電器要而家用,

個$500 x6 要付給朋友, 可以這樣寫嗎

還是這樣寫可以嗎? -- 朋友買了家電, 再轉買給我, 現金分期付給朋友.

作者: admin    時間: 20-9-2015 23:46
katherinelan 發表於 20-9-2015 19:37
如果係借的話我直情唔洗同主任講添. 不過間屋無一物, 連燈都無點住. 要買嘢都要有舊錢至得.

假設 : 冇 ...

不如你問下主任,你可唔可以申請買先。

可以買的話,點樣做,如果主任好人,一定會明示或暗示比你。唔駛擔心!
作者: katherinelan    時間: 21-9-2015 01:12
admin 發表於 20-9-2015 23:46
不如你問下主任,你可唔可以申請買先。

可以買的話,點樣做,如果主任好人,一定會明示或暗示比你。唔駛 ...

哈, 冇得問, 而且按照答人0既準則, 答案可能會係

- 佢知唔知你破咗產, 根本無能力還 , 0既然知道對方都肯買, 即係送都冇問題啦 , 點解仲要申請預留 .

更何況叫人買先, 有 d 仍借貸意味 , 因為要 "還錢" 俾佢

破咗產一年, 同主任講電話0既次數不多於五次 , 打俾佢一定同錢有關, 佢就好似機械人咁答你 : 要睇好多因素 , 將來0既事無人知 . 問都冇意思 .

而且佢講得好快, 叫講慢 d 又似"痴利筋" , 把聲仲要潛水咁, 唉, 同佢講完真係要訓低 0抖 0抖.
作者: katherinelan    時間: 21-9-2015 01:19
當然我都知呢個問題好敏感, 連參考都未必有
作者: kumiko1030    時間: 21-9-2015 03:02
我可以話你知冇問題,只要你keep單證實錢銀去向就可以了,銀行過戶最好!

事發經過,因為遲啲會有架私家車,我需要改動屋企添置家具,咁啱阿媽有張信用卡,積分夠我減150,用得唔好嘥。「x主任,我宜家呢個情況屋企要改動,屋企人有張信用卡積分我買個書櫃可以平啲,唔知可唔可以用呢」「呢個小問題」「咁佢可以俾我分期俾返佢,到時我過數找卡數可以嘛?」「可以。呢個都係小事」

不過,你都係最好同佢講聲先。
作者: kumiko1030    時間: 21-9-2015 03:09
katherinelan 發表於 20-9-2015 19:37

你有權要有一個合理的生活,既然係必須品,破產條例係保障到。

你先寫信俾佢,再打電話摷佢,非要搵到佢不可。佢答到無稜兩可嘅時候,你就問佢,我要添置生活必須電器,朋友知我破產仲肯出手幫忙,可想而知係好基本嘅嘢
作者: admin    時間: 21-9-2015 08:55
katherinelan 發表於 21-9-2015 01:12
哈, 冇得問, 而且按照答人0既準則, 答案可能會係

- 佢知唔知你破咗產, 根本無能力還 , 0既然知道對方都 ...

我唔可以代表主任答你。但我肯定你無睇舊文。

作者: itsme    時間: 21-9-2015 10:26
cc4321 發表於 20-9-2015 09:50

呢個問題有啲tricky.

借錢無問題,但係如果無記錯(除非記錯),破產人喺破產期間唔可以私自還債畀人,無論係新債定舊債。要私自還債,必須等解破後。當然,如果自己壓縮生活開支去還,主任都唔會知,知都應該唔會理。但係向主任申請保留供款去還朋友債,真係唔知主任會唔會批。樓主如果熟知自己主任脾性,可能要諗諗點申請比較容易過關。
作者: cc4321    時間: 21-9-2015 10:39
itsme 發表於 21-9-2015 10:26

借錢無問題,但係如果無記錯(除非記錯),破產人喺破產期間唔可以私自還債畀人,無 ...

講漏左唔可以私自還,所以樓主個案一定無可能
作者: itsme    時間: 21-9-2015 11:44
cc4321 發表於 21-9-2015 10:39
講漏左唔可以私自還,所以樓主個案一定無可能

又唔一定無可能嘅,示乎主任喇。有啲比較易話為,會隻眼開隻眼閉都未定。
作者: Alex2233    時間: 21-9-2015 11:59

如果熱水器壞,果兩千蚊,9成都會批

即係舉個例子,容易理解D
如果生活費係10000,而收入係 10500
咁正常你每個月還500, 一年 還$ 6000

咁可以免除你還少4合月囉, 即係變成果一年度還4000, 實報實消, 好多人都係咁

但問題係連2000流動資金都冇,又要搵朋友借

咁唯一做法就係.....叫朋友一次過用現金同你買 , 唔好比佢碌卡 ,  留電器鋪張單,
之後你黎緊四個月會多左500架嘛, 比番500蚊佢,

主任方面只係得知你要買家電,而寬容4個月 唔洗還果500蚊, 即係黎緊果四個月可以比10500比你洗

如果你手頭真係緊到咁,唯有咁做

補充內容 (21-9-2015 13:33):
但鑑於法例唔比私底下還,理論上你唔可以還$500比朋友

所以用最正途既做法,你係要儲夠4個月既500蚊再去買,或者節衣縮食

作者: itsme    時間: 21-9-2015 12:00

少少提議。師兄如果打算買煤氣熱水爐,直接同煤氣公司買可以做免息分期,我分18期。還款係連煤氣費一齊交嘅。咁批出嚟嘅錢可以用嚟買其他急用嘅嘢。
作者: admin    時間: 21-9-2015 14:09
樓主唔睇舊文姐,好多主任會比你買必需的電器,比 invoice 就得。

計生活費!(當然係非經常開支!)

事主點比錢,根本唔理。
作者: flypig    時間: 21-9-2015 15:14
itsme 發表於 21-9-2015 10:26

借錢無問題,但係如果無記錯(除非記錯),破產人喺破產期間唔可以私自還債畀人,無 ...

YES,呢個要非常之小心.
1 所有債務,新債舊債,有登記無登記, 要還一定要經破署
2 無登記債務,通常新債一定係,要得4年後先私下解決.

但法律不外人情. 如果係人地幫忙LOOK CARD 呢?? 最好經主任外判 開綠燈先去做.
作者: katherinelan    時間: 21-9-2015 15:49
itsme 發表於 21-9-2015 12:00
少少提議。師兄如果打算買煤氣熱水爐,直接同煤氣公司買可以做免息分期,我分18期。還款係連煤氣費一齊交 ...

死啦, 我唔知有呢樣嘢, 接到上樓通知已經心亂如麻, 所以貪平幫襯直銷場...........唉

好多謝你寶貴意見
作者: itsme    時間: 21-9-2015 16:14
katherinelan 發表於 21-9-2015 15:49
死啦, 我唔知有呢樣嘢, 接到上樓通知已經心亂如麻, 所以貪平幫襯直銷場...........唉

好多謝你寶貴意見 ...

其實師兄可能做得啱。我正想補充幾句。

諗落免息分期都應該屬於借貸一種,要向煤氣公司表明破產者生份,重唔可以私自供款,除非得到主任批准,唉。。。

好在我頒令前一個月已經供完。
作者: katherinelan    時間: 21-9-2015 17:22
admin 發表於 21-9-2015 14:09
樓主唔睇舊文姐,好多主任會比你買必需的電器,比 invoice 就得。

找不到舊文
作者: katherinelan    時間: 21-9-2015 21:06

如果網上買二手, 或者朋有私下二手賣俾你, 何來 invoice . 朋友唔介意就話可以俾資料, 陌生人就.............
作者: katherinelan    時間: 21-9-2015 21:07
而家計咗今次搬屋 lump sum 加埋要 $11,000 . 上次假設性問 $10,000 破署個邊鬼殺咁嘈 . 過兩日出信俾佢 , 可想而知.........

按此推算 , 大概有 7個月 還唔到錢俾佢, 怕佢唔批, 所以情願兩 , 三個月唔還, 之後每月還少 d, 去供電器 law .

情理上唔係唔還, 不過還唔到咁多......
作者: c128heidi    時間: 21-9-2015 22:35
不過。。樓主注意一下喔1。。你搬咗上公屋。。相對租金應該是交小咗喔。。年月你應該要上繳回差價的喔
作者: katherinelan    時間: 21-9-2015 23:05
c128heidi 發表於 21-9-2015 22:35
不過。。樓主注意一下喔1。。你搬咗上公屋。。相對租金應該是交小咗喔。。年月你應該要上繳回差價的喔 ...

對呀. 本應如此. 但也要等到買電器錢付清先
作者: katherinelan    時間: 22-9-2015 17:12
Alex2233 發表於 21-9-2015 11:59
如果熱水器壞,果兩千蚊,9成都會批

即係舉個例子,容易理解D

用現金俾, 但係張單嗰日子係打即日, 而唔係幾個月之日0既日子.

主任 CHECK 日子 就發覺得到 ,

舉例 : 現時每月還 $500 .

電器 : $2,XXX
正常情況 : $500X4 先至去買

但係而家要用 , SO 一批即刻去買 , 日期便成 2015/9/X , 而唔係 2015/12/X

或耆點俾錢佢唔理, 但係 logic 上講唔通
作者: katherinelan    時間: 22-9-2015 17:18

INVOICE 日子會出賣你

例 : 3個月先夠錢買 , 但係你而家買 ? 錢從何來
作者: admin    時間: 22-9-2015 22:21
樓主,每個主任做法不一。

A仔只係一個小小的 potato,點可以答到你呢?

只不過,大部份主任唔係鐵版一塊。動之以情,理,法,可行。
如果主任死都唔比,咁唔駛考慮啦。

如果主任肯,你問佢點做,或者你提議點做,佢自然有方法教你架啦;不過,主任要兼顧法律比佢的權力,答你個時,未必咁"到肉"。你要小心,仔細聽先得架。

所以叫你同主任傾下就係咁解羅!

明未?

作者: kungfu    時間: 23-9-2015 01:04
katherinelan 發表於 22-9-2015 17:18
INVOICE 日子會出賣你

例 : 3個月先夠錢買 , 但係你而家買 ? 錢從何來

只要受託人同意,辦法多的是。直接賣嘅舖頭唔可以分期啫,相熟嘅間接舖頭可以嘞啩。
作者: kumiko1030    時間: 23-9-2015 05:41
admin 發表於 21-9-2015 08:55
我唔可以代表主任答你。但我肯定你無睇舊文。

唔知點解,我同主任講咩佢都話小事小問題
作者: 重新戰士    時間: 23-9-2015 08:57
kumiko1030 發表於 23-9-2015 05:41

因為佢都係打份工囉!
作者: katherinelan    時間: 23-9-2015 14:18
kumiko1030 發表於 23-9-2015 05:41

你真係好彩, 遇到易話為0既人
作者: katherinelan    時間: 23-9-2015 14:20
重新戰士 發表於 23-9-2015 08:57
因為佢都係打份工囉!

一來佢係打份工, 二來鬆手d大家好做

當然唔係個個係咁啦
作者: katherinelan    時間: 23-9-2015 14:23
admin 發表於 22-9-2015 22:21
樓主,每個主任做法不一。

A仔只係一個小小的 potato,點可以答到你呢?

明啦!

同時祈求幸運吧
作者: kumiko1030    時間: 23-9-2015 22:05
katherinelan 發表於 23-9-2015 14:18

唔係易話為,只係我有醫生信大晒姐
作者: kumiko1030    時間: 23-9-2015 22:07
就係要急出私家車,屋企要改裝,冇咁多現金,用住阿媽張卡買啲嘢以配合我屋企改裝,第時還款以戶口過數都冇問題
作者: flypig    時間: 23-9-2015 22:47
katherinelan 發表於 23-9-2015 14:18

K絲打拗得贏專業的社工。佢遞紙上去,社工竟然搞錯條例,仲俾k絲打將軍。佢有料到喇。唔係人人學到。
作者: katherinelan    時間: 24-9-2015 01:38
kumiko1030 發表於 23-9-2015 22:05
唔係易話為,只係我有醫生信大晒姐

醫生信 . 好大手筆呀
作者: kumiko1030    時間: 24-9-2015 01:42
katherinelan 發表於 24-9-2015 01:38
醫生信 . 好大手筆呀

唔使錢,老綜下睇公立醫院專科0蚊。仲要最具說服力
作者: kumiko1030    時間: 24-9-2015 01:42
flypig 發表於 23-9-2015 22:47
K絲打拗得贏專業的社工。佢遞紙上去,社工竟然搞錯條例,仲俾k絲打將軍。佢有料到喇。唔係人人學到。 ...

飛天豬,嗰堆其實唔係社工嚟
作者: kumiko1030    時間: 24-9-2015 01:45
flypig 發表於 23-9-2015 22:47
K絲打拗得贏專業的社工。佢遞紙上去,社工竟然搞錯條例,仲俾k絲打將軍。佢有料到喇。唔係人人學到。 ...

係咁啱姐,我預係薪金架。點知真係我另一個預期佢當compensation,一到compensation view就代表係assets。其實啲社會保障條例真係好鬼唔Update
作者: flypig    時間: 24-9-2015 12:20
kumiko1030 發表於 24-9-2015 01:42
飛天豬,嗰堆其實唔係社工嚟

係社署的 STAFF ???
作者: hohochi    時間: 24-9-2015 13:31
flypig 發表於 24-9-2015 12:20

可能都係外判中心
作者: kumiko1030    時間: 25-9-2015 01:56
flypig 發表於 24-9-2015 12:20

係,唔係社工
作者: kumiko1030    時間: 25-9-2015 01:57
hohochi 發表於 24-9-2015 13:31
可能都係外判中心

合約

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3