破產聯盟

標題: 求各位指教,比下意見,感激不盡! [打印本頁]

作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 19:41
標題: 求各位指教,比下意見,感激不盡!
本人23歲!總共欠3間財仔數

Axox 大約11萬 每月還$39xx
幫文 大約5萬.   每月還$26xx
Ux    大約2萬    每月還$16xx

每個月總共要還8千幾,但我每月人工大約$10000

想做iva / drp 問過葉x鄧話機會唔大!係咪得破產可以選擇?依加還錢又唔夠想做破產又唔夠,求各位指點迷津!另外如果做咗破產,屋企人係咪會知?
作者: iceman    時間: 15-9-2015 22:45
破局書信來往不是用白信封,封面寫了破局,葉破費約14500,你不還錢就夠破費
作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 22:59
咁你係咪都覺破產好?但點唔還黎破?佢會係咁追
作者: admin    時間: 15-9-2015 23:03
Axox 大約11萬 每月還$39xx
幫文 大約5萬.   每月還$26xx
Ux    大約2萬    每月還$16xx

每個月總共要還8千幾,但我每月人工大約$10000

樓主,總債:17萬
我估計,如果你借到 17 萬,以一般息口計,分5年,約 5k/月

呢個當然係個好的估計。

咁;如果你 5 k /月過唔過到活?

我個人覺得你要考慮:
1. 有無辦法增加收入?例如 part time,過年之後有無人工加?通常 part time 可以多 3k/月!
2. 你個 TU 應該都…咁如果要做到,你有無可能半年維持到準時還錢?唔再借?唔再增加欠債?
3. 你生活習慣改唔改到?例如唔去睇戲,K。

我只可以比D意見你,你點做就自已決定!

作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 23:11
都借唔到同改變唔到d咩,tu又差,我都預咗破架喇,不過係怕破產署寄信黎俾屋企人知道?
作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 23:12
admin 發表於 15-9-2015 23:03
樓主,總債:17萬
我估計,如果你借到 17 萬,以一般息口計,分5年,約 5k/月

破咗有咩影響?
作者: iceman    時間: 15-9-2015 23:13
個個都經歷過追數,你那些是一線財仔,不過一定追你,甚至上門收數,但你只要儲到筆破費,老葉會FAX和寄信給這些財仔,要求他們停止追數,至於它們會否搏大霧照收數就好難講,你要忍一個月,直至破令發出,如果你跟家人同住,有人上門就難以避免俾家人知道,不如一早向家人備案好過
作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 23:15
iceman 發表於 15-9-2015 23:13
個個都經歷過追數,你那些是一線財仔,不過一定追你,甚至上門收數,但你只要儲到筆破費,老葉會FAX和寄信給這些 ...

姐係破咗都會上黎追?我唔可以俾屋企人知嫁。。唉。。呢三間會唔會嫁?
作者: iceman    時間: 15-9-2015 23:19
破影響:解破買車買樓難做按揭,不過我識一個廿年前解破,上年都照做到銀行按揭,不過利息就貴普通人DD,解破後較難申請信用卡,另外破過做唔到某些公務員,律師,會計師
作者: iceman    時間: 15-9-2015 23:24
破了不會上門,但由你俾破費老葉申請破直至成功破,這過程約4-6星期,忍是忌這段時間,都說了,如同住很難不俾家人知,我當冇上門,但日後破局有書信來往,封面都大大隻字寫破局
作者: iceman    時間: 15-9-2015 23:31
你跟家人一早講定情況,告訴家人這4-6星期可能有人上門收數,但不用理會那斑人,有乜麻煩就報警..........預先講家等家人有心理準備好過突然有收數佬找上門
作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 23:32
iceman 發表於 15-9-2015 23:24
破了不會上門,但由你俾破費老葉申請破直至成功破,這過程約4-6星期,忍是忌這段時間,都說了,如同住很難不俾家 ...

姐係呢4-6星期都要拖住先?
作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 23:33
iceman 發表於 15-9-2015 23:31
你跟家人一早講定情況,告訴家人這4-6星期可能有人上門收數,但不用理會那斑人,有乜麻煩就報警..........預先 ...

唉 就係唔可以講 如果講到我就唔洗咁煩。。
作者: iceman    時間: 15-9-2015 23:38
你唔講家人都一定知,第1,有人上門收數或攝欠債還錢的紙入信箱,就算你唔講,家人很易發現,第2,破局信,你好難一日到黑望住過信箱
作者: iceman    時間: 15-9-2015 23:41
與其俾家人發現不如自己講,你是怕被罵吧?我覺得被發現比你告訴他們罵得更厲害
作者: fe_charlene    時間: 15-9-2015 23:42
Mopig2013 發表於 15-9-2015 23:32
姐係呢4-6星期都要拖住先?

破完先擔心啦....好似有個郵政傳遞....幾岩你...問下其他會員啦~
作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 23:52
fe_charlene 發表於 15-9-2015 23:42
破完先擔心啦....好似有個郵政傳遞....幾岩你...問下其他會員啦~

有冇多啲資料呀 c兄?唉 家中有老人家 如非必要我都唔想刺激到佢地阿!
作者: admin    時間: 15-9-2015 23:54
樓主唔駛擔心。

如果你家人真係關心你,一定睇得出。
-------------------------
比個實際例子。

我舊時有個同事,都幾 friend。

我留意到佢唔用卡。身上一張卡都無。而且每買一樣野,都會影印留底。

咁我當時已經知道咩事。但係唔出聲。

就算我當無電話,無信,所以你想下,有乜可能唔會知道呢?

連上台,都要問人借卡比錢,真係無可能唔知。

作者: ken2542de    時間: 15-9-2015 23:56
Mopig2013 發表於 15-9-2015 23:52
有冇多啲資料呀 c兄?唉 家中有老人家 如非必要我都唔想刺激到佢地阿!

去郵局申請郵件轉遞服務,
作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 23:58
admin 發表於 15-9-2015 23:54
樓主唔駛擔心。

如果你家人真係關心你,一定睇得出。

咁師兄你知唔知有關郵政傳遞既方法呀?另外追數個到可以點同班財仔點講?十萬個感激!
作者: Mopig2013    時間: 15-9-2015 23:59
ken2542de 發表於 15-9-2015 23:56
去郵局申請郵件轉遞服務,

咁會寄去邊?洗唔洗錢?唔好意思 我唔識 會比較多問題,另外係咪上黎家訪?
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 00:08
Mopig2013 發表於 15-9-2015 23:59
咁會寄去邊?洗唔洗錢?唔好意思 我唔識 會比較多問題,另外係咪上黎家訪? ...

你指定地址,頭三個月平D佰幾蚊,家吾家訪吾知,
每個做法不同
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 00:18
ken2542de 發表於 16-9-2015 00:08
你指定地址,頭三個月平D佰幾蚊,家吾家訪吾知,
每個做法不同

唔該哂你!另外有冇咩要注意?
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 00:21
Mopig2013 發表於 16-9-2015 00:18
唔該哂你!另外有冇咩要注意?

樓主可以爬下文(破產須知)會有答案
作者: fe_charlene    時間: 16-9-2015 00:37
Mopig2013 發表於 15-9-2015 23:58
咁師兄你知唔知有關郵政傳遞既方法呀?另外追數個到可以點同班財仔點講?十萬個感激! ...

追數個度...其實今個月找左未...?
AEXX 好似2號扣數....

如果未到期...或者找晒數..自己去搞啦...一有破產編號就傳真比3間財仔...
正常一線財仔應該吾會上門既...真是上門唯有報警...備案~
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 00:42
fe_charlene 發表於 16-9-2015 00:37
追數個度...其實今個月找左未...?
AEXX 好似2號扣數....

未找呀 所以而家仲爭幾千蚊舉手!自己搞會唔會好麻煩?
作者: fe_charlene    時間: 16-9-2015 00:50
Mopig2013 發表於 16-9-2015 00:42
未找呀 所以而家仲爭幾千蚊舉手!自己搞會唔會好麻煩?

睇下舊帖...會有得著~ 未交錢  就快搞..啦

作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 02:14
fe_charlene 發表於 16-9-2015 00:50
睇下舊帖...會有得著~ 未交錢  就快搞..啦

我想自己去金鐘整,要準備咩文件?係一申請咗新即日有號碼可以fax俾債主?
作者: flypig    時間: 16-9-2015 09:37
Mopig2013 發表於 15-9-2015 23:59
咁會寄去邊?洗唔洗錢?唔好意思 我唔識 會比較多問題,另外係咪上黎家訪? ...

你知唔知 郵局收你125大元 3個月姐,仲有人工燈油火臘,搵人家訪咪分分鐘蝕俾你???

佢問你點解要開呢個服務,你就話準備長住國內,深圳平好多.....咁本來個地址你只係租客姐.
作者: DW123    時間: 16-9-2015 09:49
fe_charlene 發表於 15-9-2015 23:42

郵政傳遞我都有做,點知好不幸生效後第二日比個替工郵差照樣掉返我D信去我屋企信箱,其中一封係破產中介廣告信,最後都係通左天......

同埋派信個郵差會間中係屋企信箱貼個圓形綠色貼紙係度......
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 11:12
DW123 發表於 16-9-2015 09:49
郵政傳遞我都有做,點知好不幸生效後第二日比個替工郵差照樣掉返我D信去我屋企信箱,其中一封係破產中介 ...

生效要幾耐?
作者: flypig    時間: 16-9-2015 11:22
Mopig2013 發表於 16-9-2015 02:14
我想自己去金鐘整,要準備咩文件?係一申請咗新即日有號碼可以fax俾債主? ...

自己搞,上午去,快就上午有NO. 下午可去 HEA TEA
慢就下午完...
記得PRINT 定 BANK STATEMENT/CREDIT StaTement, 愈耐愈好.
短則3月,長則1年,更長則兩年.每人需要不一.視乎有無機俾人盤問 d 錢去左邊!!!

http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D1
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 12:30
flypig 發表於 16-9-2015 11:22
自己搞,上午去,快就上午有NO. 下午可去 HEA TEA
慢就下午完...
記得PRINT 定 BANK STATEMENT/ ...

律師搞呢?幾時會有號碼?我問律師佢話咩文件都唔洗住既。。。佢淨係話一星期左右準備好文件就宣誓
作者: flypig    時間: 16-9-2015 13:26
Mopig2013 發表於 16-9-2015 12:30
律師搞呢?幾時會有號碼?我問律師佢話咩文件都唔洗住既。。。佢淨係話一星期左右準備好文件就宣誓 ...

6C搞,3/5/7 日不等.....佢係 batch.... 要等齊人.

至於文件,準備咩,
睇番我俾你條link. 其實無論你自己搞定律師搞,所要準備都一樣.老破form就係度,文件就你提供..
律師頂多搵個文員去填...

你慢慢睇下之前條link, dl d 破產form,有 注釋. 開頭都係填下 債主姓名,金額 etc.......

如果你懶,就搵律師喇.無水,只有自己搞.
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 13:31
你怕追數就自己搞仲好,即日有冧把
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:10
ken2542de 發表於 16-9-2015 13:31
你怕追數就自己搞仲好,即日有冧把

唔好意思,我睇唔切舊文,我個人已經好亂,財仔打黎已經話今日係限期,再唔還就有收數行動。。。唉。如果自己搞要拎咩文件?mpf文件係咪姐係份aia寄過黎個封信?另外貸款合約我冇哂喇,因為怕俾屋企人知,所以我掉哂,係咪都要拎埋去嫁?仲需要其他文件嗎?麻煩哂了。。。。。
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:13
flypig 發表於 16-9-2015 13:26
6C搞,3/5/7 日不等.....佢係 batch.... 要等齊人.

至於文件,準備咩,

破產form係咪破產署有得拎?我家中冇printer。。。除咗月結單,仲要咩?我一陣去銀行print埋先,謝謝!
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 14:16
你得23歲,人工都有1萬,你做多份PT,應該做到一筆清或者DPI,所以你要考慮下
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:27
bbb123456 發表於 16-9-2015 14:16
你得23歲,人工都有1萬,你做多份PT,應該做到一筆清或者DPI,所以你要考慮下

咩係dpi?長期咁落去唔係辦法,做多份pt我怕自己捱唔到。。。
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 14:33
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:10
唔好意思,我睇唔切舊文,我個人已經好亂,財仔打黎已經話今日係限期,再唔還就有收數行動。。。唉。如果 ...

吾使咁緊張,兇下你姐,借據去財仔補領
集齊晒先搞,一次過吾使兩頭騰
作者: flypig    時間: 16-9-2015 14:33
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:13
破產form係咪破產署有得拎?我家中冇printer。。。除咗月結單,仲要咩?我一陣去銀行print埋先,謝謝! ...

申破時有FORM 俾!!!
不過絲打C兄無講錯.你欠咁少錢搞老破唔係太值得.要3C!!!
另外老破自己搞都要9K+,你不如拎去還錢.

你應該逐間財仔去傾,想拖長黎還...
如 BANK A 欠 100K,兩年...想一筆過借 200K 你,唔易.但100K 變做5年,新債over 舊債,,有得傾....

老破搞一次要 4年+5年(洗白少少)+ 5年(做好 CREDIT), 一次要舖排 14年.
如果你真係無辦法,借落80萬,咁都要去破.宜家你真係可以選擇省d,搵份 pt,而唔需要去破.
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:35
ken2542de 發表於 16-9-2015 14:33
吾使咁緊張,兇下你姐,借據去財仔補領
集齊晒先搞,一次過吾使兩頭騰

姐係要借貸文件同mpf信?我怕拎唔到,因為一落分行整我驚佢要我找數先,係咪呢兩樣文件就ok?
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:37
flypig 發表於 16-9-2015 14:33
不過絲打C兄無講錯.你欠咁少錢搞老破唔係太值得.要3C!!!
另外老破自己搞都要9K+,你 ...

唉 每個月還款都冇咗一大截錢 我都唔知可以點 我依加幾千蚊 其實老破錢我都仲問緊人借。。。
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:39
flypig 發表於 16-9-2015 14:33
另外老破自己搞都要9K+,你 ...

一係我打去同axon同幫文傾下先。。。。。
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 14:39
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:27
咩係dpi?長期咁落去唔係辦法,做多份pt我怕自己捱唔到。。。

應該係IVA,我念你都係想破
PS.財仔收唔到錢梗係兇,過去果5個月,我比人兇唔少,你還唔到就要預左,所以D收數XYZ米由佢XYZ,而且你果幾間係正財,出左NO就唔會滋擾啦,所以唔洗擔心
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 14:40
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:35
姐係要借貸文件同mpf信?我怕拎唔到,因為一落分行整我驚佢要我找數先,係咪呢兩樣文件就ok? ...

佢又吾係財務部,驚咩,分行補領copy之嘛
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:41
bbb123456 發表於 16-9-2015 14:39
應該係IVA,我念你都係想破
PS.財仔收唔到錢梗係兇,過去果5個月,我比人兇唔少,你還唔到就要預左,所以D收數 ...

Iva我問過三姓律師,佢話做到影響都唔大,我真係搞唔掂先諗呢步。。。。
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:43
ken2542de 發表於 16-9-2015 14:40
佢又吾係財務部,驚咩,分行補領copy之嘛

我太亂啦個人。。。。唉。。咁如果佢真係問起,我點答
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 14:45
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:41
Iva我問過三姓律師,佢話做到影響都唔大,我真係搞唔掂先諗呢步。。。。 ...

依俄做過一野清?全部財仔數
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:48
ken2542de 發表於 16-9-2015 14:45
依俄做過一野清?全部財仔數

我想做drp/iva,之後問三姓律師話做完影響都唔大
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 14:49
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:43
我太亂啦個人。。。。唉。。咁如果佢真係問起,我點答

咪話吾見左,補領借據自己保存囉
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 14:49
Iva我問過三姓律師,佢話做到影響都唔大,我真係搞唔掂先諗呢步。。。。 ...

你果3間有兩間我借過,A同幫係可以同佢講攤長D,息會高D,不過你冇咁辛苦,或者可以唔洗破,不過你最好搵份PT,再試下銀行做唔做到一筆清,IVA,我都係比意見咋
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 14:51
bbb123456 發表於 16-9-2015 14:49
你果3間有兩間我借過,A同幫係可以同佢講攤長D,息會高D,不過你冇咁辛苦,或者可以唔洗破,不過你最好搵份PT, ...

bbb意見有得諗架
作者: flypig    時間: 16-9-2015 14:52

唔係特定人士如會計師,唔好搞埋呢D IVA, DPR...
1 IVA 成本太高,又律師又法庭....最後都係你俾..

2 DPR: 點解銀行收特低息都制.因為佢知道如果你老破佢隨時渣都無.
但個代價就係 你上左 LIST, 個 名好衰. 而且 credit 好低.只係好過老破些少.
要再做 mortgage 要好多年之後.....

其實你應該遂個債主去傾 拖長期數. 如果卡數就轉 personal loan....照計仲好.
因為相對 dpr, 你利息係俾多些少,但個credit 唔會俾人狂壓.
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:52
同埋我呢排還款唔準時 我諗傾到個機會都唔大了。。。
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 14:56
flypig 發表於 16-9-2015 14:52
唔係特定人士如會計師,唔好搞埋呢D IVA, DPR...
1 IVA 成本太高,又律師又法庭....最後都係你俾..

一係我試下同幫文傾,但我呢輪還款唔準時,有冇影響?不過我axon其實已經做緊內部重組數,佢會唔會再俾我做都未知
作者: flypig    時間: 16-9-2015 14:57
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:52

佢做生意姐.你問佢借新數 over 舊數,
佢風險一樣,但賺左 手續費. 以職員黎講,佢搞掂一筆債項,又傾成一單新生意,業績更好.
無蝕底姐.
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 14:57
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:52

我當初都有唔準時,不過A肯攤長比我,不過我中中介伏,所以先破
作者: flypig    時間: 16-9-2015 15:02
bbb123456 發表於 16-9-2015 14:57
我當初都有唔準時,不過A肯攤長比我,不過我中中介伏,所以先破

中介同 財務仲有無得閒 同你傾電話呀??
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 15:07
flypig 發表於 16-9-2015 14:57
佢做生意姐.你問佢借新數 over 舊數,
佢風險一樣,但賺左 手續費. 以職員黎講,佢搞掂一筆債項,又傾成一單 ...

我都唔知可以點,好亂。。。。
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 15:10
flypig 發表於 16-9-2015 15:02
中介同 財務仲有無得閒 同你傾電話呀??

中介冇嚕,財仔梗係. . . . . . . . 有 ><
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 15:11
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:56
一係我試下同幫文傾,但我呢輪還款唔準時,有冇影響?不過我axon其實已經做緊內部重組數,佢會唔會再俾我 ...

你還左,就可以傾,打去你借果間分行傾
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 15:15
bbb123456 發表於 16-9-2015 15:11
你還左,就可以傾,打去你借果間分行傾

我未還,已經遲咗,可以點做?
作者: flypig    時間: 16-9-2015 15:17
bbb123456 發表於 16-9-2015 15:10
中介冇嚕,財仔梗係. . . . . . . . 有 ><

一周一電??? 有無CALL 公司,親戚呀??
作者: flypig    時間: 16-9-2015 15:17
Mopig2013 發表於 16-9-2015 15:15

問朋友借住先喇.
你去老破都要14K(律師)
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 15:18
Mopig2013 發表於 16-9-2015 15:15

佢係你還左,先可以傾,唔還好難傾
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 15:21
flypig 發表於 16-9-2015 15:17
一周一電??? 有無CALL 公司,親戚呀??

幾日一電,公司十年前同佢講冇做,係冇既,親戚都冇,係收收數信,全扔了
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 15:22
flypig 發表於 16-9-2015 15:17
問朋友借住先喇.
你去老破都要14K(律師)

咁我係咪應該還咗先?之後同佢傾,唔得先搞老破?
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 15:33
Mopig2013 發表於 16-9-2015 15:22
咁我係咪應該還咗先?之後同佢傾,唔得先搞老破?

當然啦,A同幫都傾
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 15:59
bbb123456 發表於 16-9-2015 15:33
當然啦,A同幫都傾

好的,如果佢地肯,但萬一我還唔掂,再去申破得唔得?
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 16:03
Mopig2013 發表於 16-9-2015 15:59
好的,如果佢地肯,但萬一我還唔掂,再去申破得唔得?

小朋友,唔想一世就頂住上,仲有唔好申請PL住,TU好D,就有機做到IVA或者同銀行傾一筆清,加油
作者: ken2542de    時間: 16-9-2015 16:06
bbb123456 發表於 16-9-2015 15:33
當然啦,A同幫都傾

吾怪得admin話你有進步
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 16:11
bbb123456 發表於 16-9-2015 16:03
小朋友,唔想一世就頂住上,仲有唔好申請PL住,TU好D,就有機做到IVA或者同銀行傾一筆清,加油 ...

唉 個問題係錢,又冇錢還又冇錢破。。。我都唔知可以點。。。
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 16:12
bbb123456 發表於 16-9-2015 16:03
小朋友,唔想一世就頂住上,仲有唔好申請PL住,TU好D,就有機做到IVA或者同銀行傾一筆清,加油 ...

可以點?我依家真係好傍皇。。。唉。。
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 16:14
Mopig2013 發表於 16-9-2015 16:11
唉 個問題係錢,又冇錢還又冇錢破。。。我都唔知可以點。。。

冇錢米去搵咯,你23歲人仔,捱唔到咩,不過你想破冇人唔俾,只係你個情況未去到真係要破,仲可以解決
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 16:15
ken2542de 發表於 16-9-2015 16:06
吾怪得admin話你有進步

咁我之前都係呢2間,先答到LZ問題
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 16:16
Mopig2013 發表於 16-9-2015 16:12
可以點?我依家真係好傍皇。。。唉。。

我當初比你傍皇N倍,唔好亂諗,可以解決既
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 16:17
bbb123456 發表於 16-9-2015 16:14
冇錢米去搵咯,你23歲人仔,捱唔到咩,不過你想破冇人唔俾,只係你個情況未去到真係要破,仲可以解決 ...

搵埋岩岩好夠還,生活同還埋朋友都唔夠。。
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 16:18
bbb123456 發表於 16-9-2015 16:16
我當初比你傍皇N倍,唔好亂諗,可以解決既

你地真係好,,,我完全唔知可以搵邊個傾。。。唉
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 16:22
Mopig2013 發表於 16-9-2015 16:18
你地真係好,,,我完全唔知可以搵邊個傾。。。唉

我當初都唔知搵邊個傾,我日日比人兇,比人XYZ,上左黎呢度,好左少少
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 16:27
bbb123456 發表於 16-9-2015 16:22
我當初都唔知搵邊個傾,我日日比人兇,比人XYZ,上左黎呢度,好左少少

進退兩難,破又冇,還又冇,唉
作者: bbb123456    時間: 16-9-2015 16:34
Mopig2013 發表於 16-9-2015 16:27
進退兩難,破又冇,還又冇,唉

你要破,出糧即去做
唔破,打比A同幫傾左先
作者: hohochi    時間: 16-9-2015 16:46
bbb123456 發表於 16-9-2015 16:34
你要破,出糧即去做
唔破,打比A同幫傾左先

A仔好似易傾d
作者: hohochi    時間: 16-9-2015 16:49
唔知樓主做邊行 返工時間係咩 有無機做多份兼職

作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 17:10
hohochi 發表於 16-9-2015 16:49
唔知樓主做邊行 返工時間係咩 有無機做多份兼職

普通接待員,每日九小時工作
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 17:18
bbb123456 發表於 16-9-2015 16:34
你要破,出糧即去做
唔破,打比A同幫傾左先

唔該你呀 我同幫文拉長咗啦 依家仲差axon
作者: hohochi    時間: 16-9-2015 17:20
Mopig2013 發表於 16-9-2015 17:10

我果時破前文職返工返9-6 收工後同星期六日再去返另化妝連鎖零售店做理貨一個月多3-5千蚊
作者: hohochi    時間: 16-9-2015 17:25
仲考埋個保安牌同去左聽炒散公司D講座(聽完先做得酒店),雖然最終都無做呢兩行,不過都預備左先
作者: flypig    時間: 16-9-2015 17:55
簡單d講,你陷入結構性財政問題,如果唔改變消費與賺錢態度,始終會番黎呢度。
你都係搵份pt 如馬會,洗碗(只工作假日),夜班兼顧之類。頂個一年,到時再作打算。
作者: Mopig2013    時間: 16-9-2015 18:02
flypig 發表於 16-9-2015 17:55
簡單d講,你陷入結構性財政問題,如果唔改變消費與賺錢態度,始終會番黎呢度。
你都係搵份pt 如馬會,洗碗 ...

收工冇時間,放一日假,有咩pt可以一個月返4日?
作者: fe_charlene    時間: 16-9-2015 23:40
Mopig2013 發表於 16-9-2015 12:30
律師搞呢?幾時會有號碼?我問律師佢話咩文件都唔洗住既。。。佢淨係話一星期左右準備好文件就宣誓 ...

點會吾洗...
作者: fe_charlene    時間: 16-9-2015 23:41

女仔?
作者: fe_charlene    時間: 16-9-2015 23:44
bbb123456 發表於 16-9-2015 15:21
幾日一電,公司十年前同佢講冇做,係冇既,親戚都冇,係收收數信,全扔了

留我電話比佢LO...佢一打來,我就問候佢
作者: fe_charlene    時間: 16-9-2015 23:46

IVA都要比錢搞...

作者: admin    時間: 16-9-2015 23:49
做乜鬼 IVA,唔好咁懶,睇

http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=55

阿 G 哥有好多經驗
作者: fe_charlene    時間: 16-9-2015 23:50
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:56
一係我試下同幫文傾,但我呢輪還款唔準時,有冇影響?不過我axon其實已經做緊內部重組數,佢會唔會再俾我 ...

AXON...我試過差佢一期...過左15日...最後搞左好耐佢話比我拉長供,再比個1.55息口我...之前1.8...
AXON多數易傾的既~
作者: fe_charlene    時間: 16-9-2015 23:55
仲有IVA供吾掂...到最後都是要破產...
作者: ken2542de    時間: 17-9-2015 00:10
fe_charlene 發表於 16-9-2015 23:50
AXON...我試過差佢一期...過左15日...最後搞左好耐佢話比我拉長供,再比個1.55息口我...之前1.8...
AXON多 ...

10幾年前依間野收數好辣下
作者: bbb123456    時間: 17-9-2015 10:41

你每日9小時.一係朝9晚6,一係朝10晚7,放左工搵7仔果D都OK既,平時返,放假果日抖一日,不過會辛苦D既
作者: bbb123456    時間: 17-9-2015 10:56
Mopig2013 發表於 16-9-2015 17:18
唔該你呀 我同幫文拉長咗啦 依家仲差axon

幫都傾左,A都應該OK既,正如樓上FLYPIG C兄話,你搵份PT係最容易解決問題,唔好話一星期得一日放假,除非你想破,加油

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3