破產聯盟

標題: 的士司機 [打印本頁]

作者: kleungk    時間: 15-8-2015 16:26
標題: 的士司機
各位好,有問題想請教一下。
如果我既工作係的士司機,應該點報好呢?現在係長工,人工肯定超晒生活費好多,咁我轉做part time 過份嗎?我係太太外國人,太太叫我去嗰邊住,搵咩藉口話要去外國住易D呢?現時用緊太太比我既附屬咭消費,會吾會又話我自費呢?外國HSBC會吾會與香港HSBC連系呢?如有,會吾會話比破管聽?其實外國户口既錢攞晒出嚟,但係又驚佢話我不誠實。(雖然真係不成實,人不為己天誅地滅)因為我爭香港匯豐最多錢。(當然係合常理啦,吾想搞到咁薑)
作者: Alex2233    時間: 15-8-2015 22:43

1.搵幾多都照報才是正途,無論有冇正式或非正式既記錄
2.沒有過唔過份,只有犯唔犯法

你可以自己控制收入多少,再上報,只要實收實報

例如你識得翻譯六國語言,你可以一個星期只翻一日,番兩三個鐘就袋1000蚊收檔,唔同佢搵多

講到出面都冇問題,不過想禮貌d婉拒,都大把藉口(陪屋企人/身體容易攰之類)

3.去外國住冇問題,唔需要諗咩複雜藉口,只需話太太係外國定左居,自己都需要去果處生活

屆時當地有冇收入都上報,因為你破產後

就算你既財產收埋係火星都好,都要上報比破署再由佢安排

唔報就係犯法,實際情況,捉唔捉到你就另一會事
4.正常上都唔允許你有外國戶口,因為佢只能監管你香港果一個基本儲蓄戶口

冇權力check到外國,令到唔可以監控你資金流向,所以禁止你開外國戶口。
(當然你定居到外國轉個頭又開都得,當地唔會拒絕你開戶,但咁樣就犯左香港破產法)

外國信用卡都唔應該有,你繼續持有而被發現,一樣係檢控

至於香港匯兇同外國匯兇通唔通就唔知啦

不話一d九唔搭八既配搭,想通都有d難度。例如印度二線銀行同香港恆生

不過,有風險就係環聯信貸報告,某d國家可能透過呢到知道你在香港已破產

作者: kleungk    時間: 15-8-2015 23:44
Alex2233 發表於 15-8-2015 22:43
1.搵幾多都照報才是正途,無論有冇正式或非正式既記錄
2.沒有過唔過份,只有犯唔犯法

多謝Alex長盡回覆,真係唔該晒。因為我係債主申請我破產,我會吾會同其他師兄有吾同架?我又無上庭、又無話要傾生活費、佢連基本銀行户口都吾比我,我話:如果有錢淨點呀?佢叫我搵親戚開户口借比我用。我真係比個官吹賬!!其實我有無權要佢比個銀行户口我用呢?(因為我潛左水兩年幾,返香港開銀行户口先知比人破左)
作者: Alex2233    時間: 16-8-2015 13:55

你比銀行申破你,即係你點都有d油水

銀行戶口你唔可以有係正常,因為你在香港無業

反而更迫切既話題,係要小心處理,點樣保障番你而家尚有既資產(本地以及海外亦是)
同埋無必要都迫免在香港住

只要你有外國永久居留權,就意味住有一個好好既靠山(你明的)

作者: kleungk    時間: 16-8-2015 17:28
Alex2233 發表於 16-8-2015 13:55
你比銀行申破你,即係你點都有d油水

銀行戶口你唔可以有係正常,因為你在香港無業

吾該晒alex兄,原來揸的士歸納無業游民?我真係估吾到。另外我一直都好苦惱離港或留守,因為驚佢話我離開左香港,就延長我既破產時間。宜家alex兄比左咁多意見,咁我識得去處理和選擇。靠山?你吾好取笑我啦,只不過係搵兩餐。再次謝謝你的意見。
作者: Alex2233    時間: 16-8-2015 19:15
經唔到銀行出糧既工種就不允許開戶,唔關有冇業事,你做馬會電話投注仔一個月一千蚊一樣有開戶權
作者: Alex2233    時間: 16-8-2015 19:17
你有外國永住權根本可以同佢反面都得,只不過包裝得好d,四年黎解到破,一樣可以大搖大擺入香港發展
作者: kleungk    時間: 17-8-2015 04:01
Alex2233 發表於 16-8-2015 19:17
你有外國永住權根本可以同佢反面都得,只不過包裝得好d,四年黎解到破,一樣可以大搖大擺入香港發展 ...

明白晒,無需反面,今日留一線,他朝好相見。真係要講多聲謝謝。
我係呢道同大家講一聲,未破既,有能力還得晒咪還Lo,無能力還真係吾好死頂,吾好經常諗,破過產就一世無機會,幾大件事都好,解決辦法永遠多過問題,以後做每件事都諗諗家人先啦。我睇返大家情況,我應該係好過其他師兄好多,因為吾洗諗破吾破,吾洗比錢申破、無上庭、無傾生活費,只係叫我每年準時交年報表,仲話可以自由出入境添。等我當初驚到想死咁濟,唉⋯⋯⋯真係多9餘。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3