破產聯盟

標題: 支出表問題 [打印本頁]

作者: 02014417a    時間: 14-8-2015 15:06
標題: 支出表問題
剛收到電話...被主任問到...

果情況大約係咁:
玩居住地方係太太物業...太太1人名持有
咁小弟可以點報住處開支? 一般可以報到4千蚊嗎??
主任話...太太供樓即係無租約...無租約就無得CLAIM...求各位指點一下細佬...感謝!!

作者: cc4321    時間: 14-8-2015 16:46
既然主任都係咁講,你覺得呢度有人講野比主任更有力
作者: Alex2233    時間: 14-8-2015 16:56

佢地做野係咁死,呢一步你係比佢食硬,
你掉轉咁諗,層樓全權係你太太,你地其實已經贏左
好多人同太太50/50果d先頭癢

規矩就係咁死,睇你識唔識玩

你可以叫太太賣左層物業,例如500萬,全數當然係入你太太戶口

然後無屋住,再出去租屋,自然有租單,就算你太太幾有錢都好,你本人或多或少都會claim到租金生活費
但你會唔會為左咁細既一啖氣搞到咁複雜?
除非你同太太唔睇好將來個樓市,都係推測跌勢居多,都想賣左層樓佢、咁你照做

作者: ken2542de    時間: 14-8-2015 16:58
你住太太物業,又點會批租金比你呢.
你太太吾會話每月要收番你租金
作者: 02014417a    時間: 14-8-2015 17:31
唉...咁如果叫太太立張租約 (打埋里印) 又講得通嗎??
作者: Alex2233    時間: 14-8-2015 17:37

唔建議,太失實,

咁樣你太太有雙重身分,租客同住戶身分

除非你太太有A,B 兩層物業

佢住A,再立租約,租B比你,仲講得過
不過真係有兩層樓都唔會咁戇居,乾脆租層B比外人仲賺,佢批比你d 濕9生活費多極有限

作者: daiwok    時間: 14-8-2015 17:40
唔知你兩公婆係咪一齊住,如果係,兩公婆一齊住,間屋係老婆但會收返老公租錢,有D野都要講下邏輯。
你真係要咁做都有辦法,將層樓用方法賣左比某D人,再轉頭去租返,咁咪有租單囉。
作者: 02014417a    時間: 14-8-2015 19:18
唔報租金...
咁如果報3000蚊比太太作家用又可以嗎?
作者: skype    時間: 14-8-2015 23:13
你都係死咗條心佢⋯⋯

如果仲諗唔通就去離婚,順便再申請埋筆贍養費⋯⋯
作者: dickywonghk    時間: 15-8-2015 01:47
如果佢地出去租樓住申請一人一半claim,跟住佢太太放租又得唔得呢,
作者: 豬公    時間: 15-8-2015 12:59
dickywonghk 發表於 15-8-2015 01:47
如果佢地出去租樓住申請一人一半claim,跟住佢太太放租又得唔得呢,

當然可以,不過又要搵樓租,自己層樓又未必短期租得出,如果租得出又遇到租霸,將來收番又要花錢再裝修,做咁多野將來計落未必有著數

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3