破產聯盟

標題: 應該點好 [打印本頁]

作者: 0238    時間: 11-8-2015 12:14
標題: 應該點好

Del......
作者: 0238    時間: 11-8-2015 12:17

Del......
作者: Yuequ520    時間: 11-8-2015 12:36
0238 發表於 11-8-2015 12:17
補充 我20幾歲,遲還都係有還的,不過罰色

我26 欠337XXX 已經破X佐 巴打 點解悟打2份工 還$呢?你還年輕無謂破 家人無幫你咩?
作者: 0238    時間: 11-8-2015 12:46
Yuequ520 發表於 11-8-2015 12:36
我26 欠337XXX 已經破X佐 巴打 點解悟打2份工 還$呢?你還年輕無謂破 家人無幫你咩? ...

我del......
作者: hohochi    時間: 11-8-2015 15:26
唔想破咁做零售收入穩唔穩定? 有無佣金?有無辦法增加收入?
作者: 0238    時間: 11-8-2015 16:30
hohochi 發表於 11-8-2015 15:26
唔想破咁做零售收入穩唔穩定? 有無佣金?有無辦法增加收入?

Del......
作者: cc4321    時間: 11-8-2015 16:30
你仲年青,將來可能要買樓置業搞生意咁,有可能要靠銀行,無謂劃花個底,債務重組喇
作者: 0238    時間: 11-8-2015 16:37
cc4321 發表於 11-8-2015 16:30
你仲年青,將來可能要買樓置業搞生意咁,有可能要靠銀行,無謂劃花個底,債務重組喇  ...
Del......
作者: Alex2233    時間: 11-8-2015 17:05

其實我唔係好睇得明你債

以我理解

4600淨28期 ,仲欠13萬左右

2018仲有32期 ,即係6萬幾

卡數加埋三萬到

共欠23萬左右,收入一萬蚊?

如果全數分五年唔破產,都係4千左右

至於你話人工一萬,我覺得咁既收入,對你黎講都係底線,有心做搵份萬3、4至兩萬都唔會難

當你一年半年後有機會搵到份穩定又有萬五六以上,就可能會後悔走去破產

不過你而家既問題可能係卡數迫住你還?

如果冇銀行借一筆清,就去做重組啦

作者: 0238    時間: 11-8-2015 17:58
Alex2233 發表於 11-8-2015 17:05
其實我唔係好睇得明你債

以我理解

總數有3x萬
作者: 0238    時間: 11-8-2015 17:59
aeon 打少左個零原來 係110000 重組姐係iva?定DRP
作者: hohochi    時間: 12-8-2015 12:55
3X萬話多唔多話小唔小 如果琅做重經果類唔好遲供會影響TU
但就咁計你D MIN都過萬六
作者: flypig    時間: 12-8-2015 13:14
根本係一條加減數...
你扣除必須支出如坐車食飯淨幾多!!!
又CHECK 下 攤長黎還,銀行最低收你幾錢息!!!
如果MIN 都俾唔起,就可以一心一意去老破了.

PL 5年,最低每月 10K還 2K.
問題係人地俾唔俾你咁低息先.
1 你條DBS loan 48期 還左20幾期 還4608 可以攤60個月,每月還2K
2 AEON 要改做60個月 PERSONAL LOAN...每月還2K.
2 東亞卡數 10000 還min 千幾
Citi 卡數 7xxx 還 min 幾百
要儘快搵朋友/家人清左佢.一個月還1K..一條數就5舊.

可以一試.
作者: hohochi    時間: 12-8-2015 13:27
諗住重組就要搞掂d卡數先
作者: admin    時間: 12-8-2015 14:31
flypig 發表於 12-8-2015 13:14
根本係一條加減數...
你扣除必須支出如坐車食飯淨幾多!!!
又CHECK 下 攤長黎還,銀行最低收你幾錢息!!!

我…朋友經驗,息口要 36%以上
作者: flypig    時間: 12-8-2015 14:46
admin 發表於 12-8-2015 14:31

一般真係要36%+..
但如果同一間BANK,轉卡數做PERSONAL LOAN,有時有好OFFER....
身痕見我欠佢廿皮卡數,成日俾MIN,仲經常要過幾日,好幾個電話,叫我轉PL.

但呢D野要撞O岩銀行 PL 追數...之類.未必間間得....
作者: 0238    時間: 13-8-2015 13:47
flypig 發表於 12-8-2015 14:46
一般真係要36%+..
但如果同一間BANK,轉卡數做PERSONAL LOAN,有時有好OFFER....
身痕見我欠佢廿皮卡數,成 ...

睇怕我得一條路行得通,就係破左佢,咩問題都可以解決到

作者: 0238    時間: 13-8-2015 13:54
admin 發表於 12-8-2015 14:31

Del.........
作者: Yuequ520    時間: 13-8-2015 17:03
0238 發表於 13-8-2015 13:54
咁既息口既話我諗破左佢起碼可以搞掂哂所有野,同起碼得到最低保障有三餐溫飽,有5000幾 min都係我屋企人 ...

諗清楚先,破又要諗以後點生活,悟破又要諗點樣還$ 破佐壓力無甘大就真,我刀破佐一個月了。師兄 加油
作者: flypig    時間: 13-8-2015 19:00
其實樓主要傾兩間,
Leon 就卡數轉peraonal loan,
男拔(即 diocesan boy's school)就轉做60期。根住計一計就可以知道方向
作者: 0238    時間: 13-8-2015 21:01
flypig 發表於 13-8-2015 19:00
其實樓主要傾兩間,
Leon 就卡數轉peraonal loan,
男拔(即 diocesan boy's school)就轉做60期。根住計一計 ...

Del.....
作者: flypig    時間: 13-8-2015 22:12
0238 發表於 13-8-2015 21:01
我月頭試過申請一筆清,但吾批,可能一線果D已經知道我未必再搞得掂

一筆清當然唔得喇。你當自己係銀行。明知債仔係高危戶,欠10萬借多15萬,即係風險倍增。
但係,如果係借10萬宜家都係10萬,只係期數增長,咁又唔同。得唔得,睇運氣!!
作者: flypig    時間: 13-8-2015 22:16
其實好多人唔理解銀行貸款運作。你將心比己就明白。甚麼債務舒緩,一筆清,人地開善堂嗎??你要瞭解甚麼情況人地會借,甚麼情況省番申請。由卡數轉personal loan(同銀碼)大有case在。原因係某些銀行都希望債仔唔好老破。但加碼就唔制多。
作者: Alex2233    時間: 14-8-2015 09:18
銀行角度,人地都好難決定,借比你又係死,唔借又係死

唔借,例如你差20萬,老破,20萬冇晒

照借多20個,你轉頭又輸埋,即係冇左40個

你既情況好難叫銀行拎多舊錢去債還債,所以你申請新債務9成唔批

只可以將個欠額結餘再傾一條易還d既期數
作者: 0238    時間: 15-8-2015 10:38
更新......
作者: 0238    時間: 15-8-2015 10:50

Del........
作者: cc4321    時間: 15-8-2015 11:36

係咪有人唔係咁清楚,你爭一間銀行十萬,問佢借十萬比你還舊債,銀行借錢比你清舊債,咁只係左手交比右手,一毫子都無過你手,咁又何來會變左爭廿萬
作者: 0238    時間: 15-8-2015 18:33
cc4321 發表於 15-8-2015 11:36
係咪有人唔係咁清楚,你爭一間銀行十萬,問佢借十萬比你還舊債,銀行借錢比你清舊債,咁只係左手交比右手,一毫 ...

Del.......
作者: flypig    時間: 15-8-2015 20:29
.每月3000+,其實實數係幾多??
作者: 0238    時間: 15-8-2015 20:43
flypig 發表於 15-8-2015 20:29
.每月3000+,其實實數係幾多??

Del.....
作者: flypig    時間: 15-8-2015 21:42
唔計兩條細卡數同男拔就係5600。你同男拔傾下,拖長期數,一計之下立即知需唔需要老破
作者: 0238    時間: 15-8-2015 22:43
flypig 發表於 15-8-2015 21:42
唔計兩條細卡數同男拔就係5600。你同男拔傾下,拖長期數,一計之下立即知需唔需要老破 ...

Del......
作者: 0238    時間: 19-8-2015 15:55
更新
作者: 0238    時間: 19-8-2015 15:57

Del.....
作者: flypig    時間: 19-8-2015 16:00
0238 發表於 19-8-2015 15:57
打了去東亞申請PL,等初步批

恭喜!!
你計一計數........就知駛唔駛破喇.

作者: 0238    時間: 20-8-2015 12:16
flypig 發表於 19-8-2015 16:00
恭喜!!
你計一計數........就知駛唔駛破喇.
Del......
作者: 0238    時間: 21-8-2015 16:31
更新最新消息
作者: 0238    時間: 21-8-2015 16:45

Del.......
作者: flypig    時間: 21-8-2015 18:04
0238 發表於 21-8-2015 16:45
東亞已經批左比我做DRP,年利率12.68 ,分48期,每月15xx,等簽約,我已經係今朝申請埋DBS果筆既做DRP,等 ...

其實DRP 同 PERSONAL LOAN 有咩分別???會唔會高D息???或者低D息???

作者: 0238    時間: 21-8-2015 18:25
flypig 發表於 21-8-2015 18:04
其實DRP 同 PERSONAL LOAN 有咩分別???會唔會高D息???或者低D息???

Del.....
作者: 重新戰士    時間: 22-8-2015 11:13
0238 發表於 21-8-2015 18:25
PERSONAL LOAN  高息D,DRP息平好多,Aeon 我係PL 33.55% 1.5厘,東亞我係債務舒緩DRP 年利率12.68    0 ...

如果你同銀行做過DRP,根據現在銀行做法,會視你為高風險客戶。再使用借貸服務會十分困難
作者: 0238    時間: 22-8-2015 11:26
重新戰士 發表於 22-8-2015 11:13
如果你同銀行做過DRP,根據現在銀行做法,會視你為高風險客戶。再使用借貸服務會十分困難 ...

重新做人,吾會再借錢了,改過自生既開始
作者: flypig    時間: 22-8-2015 12:03
我聽落去,一間較高息就係債務重組。另一間非常低息就係債務舒緩。就咁睇,呢d product/計劃/terms 都只係銀行內部的policy,無咩準則可言。我成日見到呢d terms,其實都好混淆。睇黎要一間間bank去傾先知咩料。
作者: 0238    時間: 22-8-2015 12:25
flypig 發表於 22-8-2015 12:03
我聽落去,一間較高息就係債務重組。另一間非常低息就係債務舒緩。就咁睇,呢d product/計劃/terms 都只係 ...
Del......
作者: 重新戰士    時間: 22-8-2015 14:11
flypig 發表於 22-8-2015 12:03
我聽落去,一間較高息就係債務重組。另一間非常低息就係債務舒緩。就咁睇,呢d product/計劃/terms 都只係 ...

你知唔知每一日有幾多人打電話去銀行申請DRP。個市場需要咁大,你認為你自己有能力去同銀行傾咩? 銀行一般情況下只接受註冊律師或會計師。大佬銀行搞樓宇買賣都係搞佢地。你係銀行會同律師傾家同你傾。
所以係呢到有D人成日話自己同銀行傾之後銀行話唔批是有原因。
呢個世界有利益當前先有得傾
作者: flypig    時間: 22-8-2015 16:17
重新戰士 發表於 22-8-2015 14:11
你知唔知每一日有幾多人打電話去銀行申請DRP。個市場需要咁大,你認為你自己有能力去同銀行傾咩? 銀行一 ...

講數,愈多專業人士參與,一定成本愈高。
基於羊出自羊身上,其實我好想暸解,幫趁律師,佢俾咩added value而我唔可以直接同銀行deal.

作者: 重新戰士    時間: 22-8-2015 23:52
flypig 發表於 22-8-2015 16:17
基於羊出自羊身上,其實我好想暸解,幫趁律師,佢俾咩added valu ...

好簡單,律師現在或者將來一定會有樓宇賣買,或者收購物業。商埸上多一個朋友總好過多一個敵人。
同你......你咩都冇做咩要幫你!幫你只是可以收返條數。見不到有長遠利益。
如果係人打電話去銀行話DRP,咁做咩要份貸款合約呢?
呢D只係基本商業考慮,你唔明白都正常!
作者: 重新戰士    時間: 23-8-2015 00:00
flypig 發表於 22-8-2015 16:17
基於羊出自羊身上,其實我好想暸解,幫趁律師,佢俾咩added valu ...

又可以咁比如:係人都可以都APPLE店買I-PHONE,點解又會有人去出高於正常售價既5%去豐X 買 I-PHONE???
豐X 咩<added value> 只是有得買,同有現貨。
律師咪就係保證有得傾先,作為律師佢地好識保護自己一定唔會話100% 成功。但是只要有少少正常腦筋既人都知,冇能力又點會開你條business line 黎做呢??
呢D咪就係  added value 囉!
驚你唔明: 有信心成功去傾 DRP / IVA 咪就係 佢地既added value .
作者: flypig    時間: 23-8-2015 12:26
重新戰士 發表於 22-8-2015 23:52
好簡單,律師現在或者將來一定會有樓宇賣買,或者收購物業。商埸上多一個朋友總好過多一個敵人。
同你... ...

你講呢d理論,同中介講法差唔多。事實上,自己搞drp 同 idrp 大有case在。銀行亦唔需要賣帳俾律師。
作者: flypig    時間: 23-8-2015 12:30
重新戰士 發表於 23-8-2015 00:00
又可以咁比如:係人都可以都APPLE店買I-PHONE,點解又會有人去出高於正常售價既5%去豐X 買 I-PHONE???
豐X ...

首先,豐x added value在於佢開分店多。如果apple 要周圍開分店,成本太高。而零售業,亦的確被網上商店打殘。生存定淘汰,視乎市場,亦可以講有無added value 去切合市場需要。
作者: Alex2233    時間: 23-8-2015 12:44

樓主,見你搞左咁耐仲未決定好,恕我直言

數欠30幾,收入一萬,仲唔死心想比錢搞idrp? 搞完你方還得起?
得果一萬蚊,最基本生都8千幾蚊啦,洗完用完得番一兩千去還30萬?想還幾耐?十年定八年?

仲想拎成皮野去搞手續?擔心班banker同律錢冇糧出?

拎去益破署好過啦

作者: 0238    時間: 23-8-2015 12:58
Alex2233 發表於 23-8-2015 12:44

Del........
作者: Alex2233    時間: 23-8-2015 13:08
我唔理你傾乜乜物物,唔好以為傾掂就好安心

見你收入得1萬先咁大反應問你,你諗下黎緊四年點還

你30萬,分4,5年,每月最起馬都5、6千,但你又講得一萬收入,我真係R晒頭

你話你有穩定兩萬,咁呢個數目就差不多

作者: flypig    時間: 23-8-2015 17:17
Alex2233 發表於 23-8-2015 12:44

我懷疑樓主必須支出非常低。隨時食住屋企,唔洗俾錢做家用個種。
作者: Alex2233    時間: 23-8-2015 19:33
flypig 發表於 23-8-2015 17:17
我懷疑樓主必須支出非常低。隨時食住屋企,唔洗俾錢做家用個種。

咁即係間接轉移債項,搵屋企人幫佢還錢

正常唔理佢有冇令堂有冇子女,

單身人士或多或少最基本都有7,8千,真係食屋企住屋企,都比番五六千家用

不過,如果家庭成員資金雄厚既,倒不如問問有冇機會幫你一筆清,最多以後打工比多d家用
作者: flypig    時間: 23-8-2015 19:44
Alex2233 發表於 23-8-2015 19:33
咁即係間接轉移債項,搵屋企人幫佢還錢

正常唔理佢有冇令堂有冇子女,

樓主可能年輕,得20+或者30+。人工將來可能加。一申破就以後好難做mortgage.當然,如果樓主唔係住屋企,而係有一定數目必須支出。我完全同意你所講。事實上,有d人家庭環境好d,屋企可能幫你俾埋筆欠款都唔奇。
作者: 重新戰士    時間: 23-8-2015 19:58
flypig 發表於 23-8-2015 12:26
你講呢d理論,同中介講法差唔多。事實上,自己搞drp 同 idrp 大有case在。銀行亦唔需要賣帳俾律師。 ...

我一早知道你會唔明啦!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
本回复帖回复于 昨天 16:17 ,感谢您的回复,您的回复对楼主是莫大的鼓舞。

重新戰士 發表於 22-8-2015 14:11
你知唔知每一日有幾多人打電話去銀行申請DRP。個市場需要咁大,你認為你自己有能力去同銀行傾咩? 銀行一 ...

基於羊出自羊身上,其實我好想暸解,幫趁律師,佢俾咩added value而我唔可以直接同銀行deal.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
根據你自己所講!佢地最大最added value咪就係'專業'。

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

重新戰士 發表於 22-8-2015 23:52
同你... ...

你講呢d理論,同中介講法差唔多。事實上,自己搞drp 同 idrp 大有case在。銀行亦唔需要賣帳俾律師。
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
同意!DRP 同IDRP既CASE多的事!IDRP  成功個案有好多,但亦有不少失敗而去破產。
你一定諗有錢都去左還款。的確是好矛盾。有錢究竟去還先定是去搞DRP 或者 IVA 定是破產,無論咩行邊一樣情況都是矛盾。
我再重新IDRP 唔係一定唔可以自己搞,只要你有能力自己處理文件同有時間都跟銀行進度又可以頂到收數。只要自己可以承擔到就可以自己試下 IDRP。如果自問無能力就問屋企人借D錢俾律師處理。
只於你提到銀行唔需要賣帳俾律師......咁啦!你去金鐘政府合處,問下土地註冊處既職員就知道自己既論點正定錯。
不過我相信大家都想後輩多D建議,行邊樣都唔緊要。

作者: flypig    時間: 24-8-2015 09:02
重新戰士 發表於 23-8-2015 19:58
我一早知道你會唔明啦!
--------------------------------------------------------------------------- ...

其實我好同意你講的部份論點.就係好多人無能力處理呢D PAPER WORK.
咁無計,一定要幫趁律師.

唔好講咁遠,破署出哂GUIDELINE 有哂 SAMPLES, 大部份人都係幫趁律師.
其實自己搞真係唔難. 但有時有D野真係唔想搞,或者要俾人賺都無法.

至於 DRP又好, IDRP又好. 所要求的資料,其實同申破的差不多.黎黎去去 都係 欠幾多間銀行/財務 幾多錢.
分列明細... 自己月入幾多.必須支出幾多.有咩 proposal 俾 債主. 呢d 幾頁紙貨仔.其實唔需要咩專業.但1
要有 common sense. 而破聯仲提供哂 sample, d 人照跟就係咁多野喇. 律師收你1萬幾千,就真係俾好多 RESOURCE 去搞咩!!!

如果要我PRESENT 俾 banker,我講半粒鐘, 寫番 20 頁 powerpoint, 有 埋 video 都仲得.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3