破產聯盟

標題: 爭取提高生活費,結果失敗咗 [打印本頁]

作者: kumiko1030    時間: 10-8-2015 12:57
標題: 爭取提高生活費,結果失敗咗
我封信係咁寫;現因身體情況轉變,未能每餐都自己煮飯和因通脹關係很多日常用品都加了價,所以現向主任申請提高每月生活費至9920。

Rent: 930
水電煤:450
手提:450
Internet: 190
Meal: 4500
家庭雜項及個人護理用品:2000
交通費:850
藥物:600

結果,藥物俾我實報實銷,食批唔到$150一日⋯⋯家庭嗰到話冇$2000
作者: kumiko1030    時間: 10-8-2015 13:11
仲有水電煤我呢個係平均數= = 水費宜家我點都慳唔返到2014年4月或之前
作者: flypig    時間: 10-8-2015 13:17
食批幾多??
家庭雜項及個人護理用品 又幾多??

作者: WINGLOK    時間: 10-8-2015 13:36
你只係一個人,如果1個人 9000 幾真係高左d
作者: Nanetes89    時間: 10-8-2015 14:46
咁如果我收入15000,爸爸沒野做,媽媽有野做搵萬幾,有妹妹讀書,咁我可唔可以批足?
作者: c128heidi    時間: 10-8-2015 15:06
水電煤不是實報實銷嗎。。電費在夏天會比較高喔
作者: cc4321    時間: 10-8-2015 16:53
如果你係一個人住,支出都幾大下,食飯要百五蚊一日,手提上網大把百蚊左右Plan,講真,睇到你D支出我係主任都唔批
作者: kumiko1030    時間: 10-8-2015 17:08
食佢話最多4200
作者: kumiko1030    時間: 10-8-2015 17:12
WINGLOK 發表於 10-8-2015 13:36
你只係一個人,如果1個人 9000 幾真係高左d

去一個超市都冇咗$500,我要好天砍埋落雨柴,一陣有咩頭暈身慶真係冇人幫/。/
作者: kumiko1030    時間: 10-8-2015 17:14
cc4321 發表於 10-8-2015 16:53
如果你係一個人住,支出都幾大下,食飯要百五蚊一日,手提上網大把百蚊左右Plan,講真,睇到你D支出我係主任都唔 ...

百幾蚊冇無限4G,$150一日食飯差唔多,你諗下一日三餐
作者: kumiko1030    時間: 10-8-2015 17:16
c128heidi 發表於 10-8-2015 15:06
水電煤不是實報實銷嗎。。電費在夏天會比較高喔

我話咗佢知我水到做唔返以前$40一期單,宜家我同以前一樣用水模式唔變一期都要$110-$120。
作者: cc4321    時間: 10-8-2015 17:27
kumiko1030 發表於 10-8-2015 17:14

批比你只係足夠維持正常生活,你破緊產仲要用4G,一餐仲要食五十蚊,好多無破產都無咁好享受
作者: kumiko1030    時間: 11-8-2015 04:15
cc4321 發表於 10-8-2015 17:27
批比你只係足夠維持正常生活,你破緊產仲要用4G,一餐仲要食五十蚊,好多無破產都無咁好享受  ...

我都唔想$50一餐,要得先得架。食個大快活/大家樂
作者: cc4321    時間: 11-8-2015 08:19
kumiko1030 發表於 11-8-2015 04:15
我都唔想$50一餐,要得先得架。食個大快活/大家樂

食親都要大快活/大家樂,真識食
作者: WINGLOK    時間: 11-8-2015 14:40
kumiko1030 發表於 10-8-2015 17:14

150一日 比多你, 我都係 130一日 重要係 5個人食

作者: WINGLOK    時間: 11-8-2015 14:42
cc4321 發表於 11-8-2015 08:19
食親都要大快活/大家樂,真識食

我上星期都係捱麫包, 50蚊 重有錢淨
作者: WINGLOK    時間: 11-8-2015 14:43
Nanetes89 發表於 10-8-2015 14:46
咁如果我收入15000,爸爸沒野做,媽媽有野做搵萬幾,有妹妹讀書,咁我可唔可以批足? ...

一定批唔足
作者: cc4321    時間: 11-8-2015 16:22
WINGLOK 發表於 11-8-2015 14:42
我上星期都係捱麫包, 50蚊 重有錢淨

破產生活係咁喇,依家批食有百四蚊一日仲想點,有D師兄得一百蚊一日,你想餐餐大魚大肉無人管你,咁咪即刻還D哂錢去囉,好多人都係人心不足,唔諗下未破之前係點生活
作者: mickey7100    時間: 11-8-2015 16:35
其實之前都講過批既機會真係好微,4年前我2個膳食都係批4500,個人雜項只係500,而手提上網都係2百幾,2個人總共都係得萬2,依家你一個已經有9千幾,其實真係好唔錯,食個方面餐餐大家樂/大快活都唔健康,講真已經破咗,就一定要改變吓生活習慣,可以慳既就慳,4年好快就過
作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 05:04
一個煮唔到飯嘅人同你地有能力煮到飯,可以一概而論咩?我好想餐餐大家樂大快活咩?多餘!你地嚟做我吖,怕你一日都頂唔順
作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 05:30
mickey7100 發表於 11-8-2015 16:35
其實之前都講過批既機會真係好微,4年前我2個膳食都係批4500,個人雜項只係500,而手提上網都係2百幾,2個人總 ...

慳唔到食/。/ 不如你地搵人嚟煮俾我食吖!講親都話我乜乜物物!我樓下商場得一間茶記兩間麵鋪,一間大快活、一間麥當勞!麵鋪茶記唔夠位入/。/ 咁點去?大排檔個地下好危險,分分鐘跣死⋯⋯自己冇能力煮飯俾自己食你估我想架?你地講到我大魚大肉,你估餐餐咁食唔厭架!你地好命個個健健康康正正常常,行得走得,不如我同你地掉轉吖,你嚟做我好冇?講到我破產仲過咁豪嘅生活,你地有冇試過半夜瞓著覺第二朝起身裂肋骨吖?今日仲好地地,聽日就唔知邊到裂咗呀!我舊年同今年都試過成三四個月冇出過屋企個門口呀,成日都要嚮屋企過,你地就成日話批好多錢食到好豪,不如你地嚟做下我,過返一頭半個月教返我吖好冇?
作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 05:33
cc4321 發表於 11-8-2015 16:22
破產生活係咁喇,依家批食有百四蚊一日仲想點,有D師兄得一百蚊一日,你想餐餐大魚大肉無人管你,咁咪即刻還D ...

破前生活都係咁!
作者: cc4321    時間: 12-8-2015 10:20
kumiko1030 發表於 12-8-2015 05:30
慳唔到食/。/ 不如你地搵人嚟煮俾我食吖!講親都話我乜乜物物!我樓下商場得一間茶記兩間麵鋪,一間大快 ...

唔洗咁火,你個POST只係話提高生活費失敗左,無講你生活背景同身體狀況係點,單睇字面你個生活費的確比其他人高,大家都係就住個內容黎討論啫,餐廳入唔到問下佢地可唔可以送外賣,如果你係身體上有問題唔方便煮食,亦可以嘗試搵社福署
作者: mickey7100    時間: 12-8-2015 10:35
如果你咁嚴重,你應該返唔到工,你可以搵醫務社工幫你,叫佢地幫你寫封信俾破署講明你呢個情況,如果你出唔到街,亦可以搵社署,有啲送飯上門既服務,可以幫輕好多.係到發火都冇用,大家都只係照你字面講既嘢答番你
作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 11:26
我又申請前已經講咗我身體情況,一直都有講,呢個topic一開頭都寫咗「身體情況轉差」你地有冇睇到上文架?一嚟就下文?
作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 11:33
cc4321 發表於 12-8-2015 10:20
唔洗咁火,你個POST只係話提高生活費失敗左,無講你生活背景同身體狀況係點,單睇字面你個生活費的確比其他 ...

再對上一次講提高生活費時,你地都話我一個人8300多,當時alex兄都講咗我有長期病患,你地有留意咩?今次我信前段都有講到。唔係我講咗寫晒你地仲話我,我使咁火?
作者: flypig    時間: 12-8-2015 12:02
kumiko1030 發表於 12-8-2015 11:33
再對上一次講提高生活費時,你地都話我一個人8300多,當時alex兄都講咗我有長期病患,你地有留意咩?今次 ...

老破最考人係生活費,點解梅媽5雞不心足???
其實有幸有不幸,根來無清楚準則....

好多時,你個CASE 就要用多D錢,你都唔想....
我幫趁茶記,地區價錢差好遠.
作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 13:12
flypig 發表於 12-8-2015 12:02
老破最考人係生活費,點解梅媽5雞不心足???
其實有幸有不幸,根來無清楚準則....

佢有5雞@@
作者: flypig    時間: 12-8-2015 13:17
kumiko1030 發表於 12-8-2015 13:12
佢有5雞@@

當然,人地債主SAY YES....

梅媽生活費准增至5萬 另獲10萬元過年

作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 13:20
mickey7100 發表於 12-8-2015 10:35
如果你咁嚴重,你應該返唔到工,你可以搵醫務社工幫你,叫佢地幫你寫封信俾破署講明你呢個情況,如果你出唔到街 ...

我都冇長工,得馬會兼職,一星期一日,一個馬季由九月至七月,舊年開始每年四月已經見我唔到。

送飯你估好好咩
作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 13:22
送飯要俾錢而且星期六、日公眾假期唔送
作者: kumiko1030    時間: 12-8-2015 13:28
flypig 發表於 12-8-2015 13:17
當然,人地債主SAY YES....

梅媽生活費准增至5萬 另獲10萬元過年

嘩,一年70萬!
作者: hohochi    時間: 12-8-2015 16:54
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150806/19245024
//梅媽昨獲得的9.7萬元,支票會直接交予梅媽的債主,清還中藥、倉租等費用,另她每月仍可獲21.3萬元生活費,但當中10.5萬元須交予破產管理處。由於梅媽雙膝、心臟及眼睛均有毛病,醫生建議她聘請私家看護。法官待梅媽提交資料後,或會每月多給予梅媽4.2萬元聘用看護。//

成10萬一個月
作者: kumiko1030    時間: 13-8-2015 01:38
hohochi 發表於 12-8-2015 16:54
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150806/19245024
//梅媽昨獲得的9.7萬元,支票會直接交予梅媽的 ...

15萬添呀
作者: cc4321    時間: 13-8-2015 10:29
kumiko1030 發表於 12-8-2015 11:33
再對上一次講提高生活費時,你地都話我一個人8300多,當時alex兄都講咗我有長期病患,你地有留意咩?今次 ...

老實講,我唔係日日都上黎其他會員都未必係,睇POST回POST相信無咩人會先追睇返出POST者之前開過咩POST再回,況且睇左都未必會記得,你咁諗野係咪有D不切實際呢?或者你覺得自己生活唔好,好多事覺得好唔公平,但對於我或者其他會員黎講,我唔知你係咩情況,無端端咁比你話,對我又公平咩?我一直都係以事論事,一路我都客客氣家咁同你講野,你呢種得勢不饒人態度,我真接受唔到,既然你態度係咁我都無話可說,只能怪我太多事,以後回POST真係要小心D,最後做成你不快只能同你講句SORRY
作者: kumiko1030    時間: 13-8-2015 16:34
cc4321 發表於 13-8-2015 10:29
老實講,我唔係日日都上黎其他會員都未必係,睇POST回POST相信無咩人會先追睇返出POST者之前開過咩POST再回, ...

我post開頭已講咗身體情況轉變煮唔到飯同通脹,你一路話你好客氣,但你言語間一直係話我餐餐大快活大家樂大魚大肉,講到好似我厄錢咁。我知冇人會記得舊post所以post內已重申。咩叫得勢不饒人?我唔識
作者: WINGLOK    時間: 13-8-2015 17:21
睇你寫到連工做唔到, 批多幾多比你都冇用,
講到自己咁诜咩揾破處, 應該係揾社處
作者: daiwok    時間: 14-8-2015 17:28

我睇完都有D唔明。
你話係馬會兼職一星期一日,即係一個月返四日工,咁都有近萬收入(你#1有講申請提高每月生活費至9920)?咪即係一日有成二千幾蚊?又話到四月見你唔到,咁無工做即係無收入,你點向主任申請提高生活費?主任咁好會倒貼生活費比你?
機構送飯更係要比錢,唔通你落大家X大快X就唔駛錢?又話星期六日公眾假期唔送,平時一個星期七日落大家X大快X買飯就得,呢三日自己落街買就唔得?
你講到咁慘,出入唔方便,咁又有無申請埋坐的士錢?
你話破前破後生活一樣,咁破黎做咩?
睇完好多野都唔咁合邏輯,其實你知唔知自己講緊咩?
我同樓上師兄一樣諗法,覺得你應該搵社工,再搵社署申請綜援,傷殘咁。

作者: c128heidi    時間: 14-8-2015 19:01
kum 姐是需要座輪椅的。。另外。。她只是在賽馬日才上班嗎。。而且。她亦提過。。破署批她座的士的。。因為她真的不方便。
作者: c128heidi    時間: 14-8-2015 19:03
打錯了。。kum 姐是只有在賽馬日才上班。。
作者: 豬公    時間: 15-8-2015 13:56
無論你因任何原因破產,總是因自己理財不善所導致,法例保障了破產人士的基本生活使費,但為了對債權人公平,
破產人士也有責任於破產期內省吃儉用,省下來的用來還債,畢竟4年期滿,就算你只是還了10%或根本無錢還,所有債務都會取消.

就算每天三餐吃大X樂或大X活,
早餐 - $25
午餐 - $40
晚餐 - $50
$25+$40+50=$115,
$115 X 31 = $3565,
批左 $4200 其實已經好鬆動.

好好用這4年時間調整一下自己的心態及生活習慣,才能有新的開始,

作者: kumiko1030    時間: 15-8-2015 16:07
WINGLOK 發表於 13-8-2015 17:21
睇你寫到連工做唔到, 批多幾多比你都冇用,
講到自己咁诜咩揾破處, 應該係揾社處 ...

社署破署都有,我捱咗五年先破
作者: kumiko1030    時間: 15-8-2015 16:09
daiwok 發表於 14-8-2015 17:28
我睇完都有D唔明。
你話係馬會兼職一星期一日,即係一個月返四日工,咁都有近萬收入(你#1有講申請提高 ...

我係攞緊高額傷殘綜援,工作有上報俾社署,照返兼職囉
作者: kumiko1030    時間: 15-8-2015 16:12
豬公 發表於 15-8-2015 13:56
無論你因任何原因破產,總是因自己理財不善所導致,法例保障了破產人士的基本生活使費,但為了對債權人公平,
...

當然我唔係因為理財不善先破啦,有其他原因先要咁做。

我未破前自己刨馬收入都不知幾好
作者: kumiko1030    時間: 15-8-2015 16:22
daiwok 發表於 14-8-2015 17:28
我睇完都有D唔明。
你話係馬會兼職一星期一日,即係一個月返四日工,咁都有近萬收入(你#1有講申請提高 ...

高額綜援連租已經$7000幾,再計埋馬會兼職一個月千八千九(如果返足)仲有綜援有一個月有長期補助,2000,有時又出多一個月基本金額,$5000幾,平均都有一萬啦

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3