破產聯盟

標題: 如果其中一個月唔夠錢還生活費會點? [打印本頁]

作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 09:12
標題: 如果其中一個月唔夠錢還生活費會點?

我是破產者身份,己表明屋企有「家人」今個月比人炒失業,但外判當然話要離職證明,但比人炒可來有證明呢?

故此今個月要我幫補屋企生活費
而原本今個月要還5000比外判,但如果因為屋企冇錢生活,我只能還$3000,下個月再還番$2000可以嗎?

大家有冇試過類似CASE有咩後果?

作者: cc4321    時間: 5-8-2015 09:29
一般公司炒人都會有信,或者問下公司,分期還錢最好都係同外判傾,傾唔掂問下主任
作者: Alex2233    時間: 5-8-2015 09:35
係要還錢係因為你收入過多

我舉例子,當你搵萬五,批一萬,故此你先要還五千

果五千既前提係要你搵到萬五先要還

而家你果萬五變成零,又何來還錢,破產後係生活費優先,扣完有多先要還

次序係:1.出糧 2.留起生活費後 3.有凸還,無就唔洗

唔係本末倒置,好似你而家咁提心吊膽諗住點死五千出黎,破產後竟然仲幫佢擔心還唔還到,都掉轉黎

什至對上果個月既五千你都唔好入數住,因為你黎緊一段時間失業,咁你年結根本冇15000x12咁多

留起黎做生活費先,

再同佢傾數:喂我失業喎,果五千我要開飯,要留起黎食麵包頂住先

因為年結架

佢批你一萬,即係你一年有12萬生活費,年結時唔好浪費quoter

作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 09:39
Alex2233 發表於 5-8-2015 09:35
係要還錢係因為你收入過多

我舉例子,當你搵萬五,批一萬,故此你先要還五千

SORRY,因為我表達得唔好誤導左你令你打多咁多字

我CASE依家係「家人」失業,所以屋企少左收入,今個月要靠我幫補
作者: Alex2233    時間: 5-8-2015 09:40
記住個原則

你而家既五千係基於你而家份工既收入黎判

例如轉左份十萬既工,就唔止五千,係八萬九萬

又或者好似而家失業,就一蚊都唔洗還

又或者你搵份五千蚊partime ,亦都係99%唔洗還

明白種玩法未?

作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 09:41
cc4321 發表於 5-8-2015 09:29
一般公司炒人都會有信,或者問下公司,分期還錢最好都係同外判傾,傾唔掂問下主任  ...

但我屋企唔知我破產,家人被人炒仲點好意思無端端要佢去拎離職證明
作者: Alex2233    時間: 5-8-2015 09:41

即係你係破產者,但家人失業令你付出既開支大左?
作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 09:44
Alex2233 發表於 5-8-2015 09:41
總之破產者失業則不即係你係破產者,但家人失業令你付出既開支大左?

但係我冇失業,只係我家人失業
作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 09:45
Alex2233 發表於 5-8-2015 09:41
即係你係破產者,但家人失業令你付出既開支大左?

無錯無錯,就係咁!!!
可能太擔心打得唔夠詳細
作者: Alex2233    時間: 5-8-2015 09:45
咁無辦法

你當初傾生活費時係基於你唔洗供養家人而批你10000 (舉例)

而家你就話家人失業,希望提高到12000

咁即係你主動要求增加生活費,咁就要提供額外證明
作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 09:47
Alex2233 發表於 5-8-2015 09:45
咁無辦法

你當初傾生活費時係基於你唔洗供養家人而批你10000 (舉例)

全對,依個CASE就係咁發展
但我都知冇證明係加唔到生活費了,只是再諗今個月可唔可以還少D,下個月補番

但想問下有冇人試過同有咩後果先同主任傾
作者: Alex2233    時間: 5-8-2015 09:47
其實你既要求絕對合理,個人都建議你提供證明,等你生活費提高d

有權拎就去拎

唔好死慳爛慳,環境變差左都唔同佢講,死頂咁去還五千
作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 09:51
Alex2233 發表於 5-8-2015 09:47
其實你既要求絕對合理,個人都建議你提供證明,等你生活費提高d

有權拎就去拎

其實現階段加生活費方面都冇咩期望了,始終我選擇了唔比屋企人知破產下就真係冇咩證明可以拎到加上同佢外判交手幾次都知佢係執到正,冇證明冇計傾果種

只係想睇有冇辦法捱過依個月等屋企人下個月可能有番收入就解決了

作者: Alex2233    時間: 5-8-2015 09:51
你咁即係死頂架渣

離職公司係可以出證明,要叫家人問公司拎啦

考慮下實際情況

作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 09:54
Alex2233 發表於 5-8-2015 09:51
你咁即係死頂架渣

離職公司係可以出證明,要叫家人問公司拎啦

唉,如果我選擇左同屋企講,生活費就唔會咁少了
作者: Yuequ520    時間: 5-8-2015 11:16
hkmcb 發表於 5-8-2015 09:54
唉,如果我選擇左同屋企講,生活費就唔會咁少了

咪傻仔囖 破佐有物悟好意思講先?
作者: Guti14    時間: 5-8-2015 13:32
樓主 之前我記得睇過你d舊post 你係公務員,我想問番你個陣未過試用期破產,咁而家你過左試用期未?
作者: 301    時間: 5-8-2015 13:53

"家人失業"破署或外判唔會理.

"家人"係統稱,莫非你家族十萬人都關你事;
所以"家人"唔會受供養.
但是,
"父母"可報供養;
"配偶,子女直系親屬可被供養.

*子女,指未滿18歲者;
如讀書中可計算至 21歲內受供養.

以上"直系"有沒有收入都可報定額供養.

------------------------
此"家人"是誰  ?

如果祇是健全成年"兄弟"或"姊妹",
你要向"主任"解釋原因亦有商量之道.
至於"生活費"不夠用問題,
每月計可向持理據"主任"或"外判"申請提高是平常事而已.

作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 14:58
Guti14 發表於 5-8-2015 13:32
樓主 之前我記得睇過你d舊post 你係公務員,我想問番你個陣未過試用期破產,咁而家你過左試用期未? ...

依家仲未過架,但上次寫完MEMO比HQ知後就冇再追問了
作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 15:02
301 發表於 5-8-2015 13:53
"家人失業"破署或外判唔會理.

此家人係我阿爸,因為原本佢搵9000,所以外判當佢自己搞掂,唔當佢係受養人

其實我都清楚要同外判反映同傾,但現時我都清楚冇證明比外判就等於冇得傾

所以我現時諗欠住「還比外判」可唔可行
作者: 301    時間: 5-8-2015 15:08
hkmcb 發表於 5-8-2015 15:02
此家人係我阿爸,因為原本佢搵9000,所以外判當佢自己搞掂,唔當佢係受養人

其實我都清楚要同外判反映同 ...

可以,
有理由即月拖數,
儘早與外判聯繫傾。

作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 15:17
301 發表於 5-8-2015 15:08
可以,
有理由即月拖數,
儘早與外判聯繫傾。

請問會唔會有咩罰則的?
作者: c128heidi    時間: 5-8-2015 18:03
父親沒有工作不是可以供養嗎。。。
作者: 301    時間: 5-8-2015 18:10
hkmcb 發表於 5-8-2015 15:17
請問會唔會有咩罰則的?

你有通知對方有關負擔有改變,
亦想不到有被罰理由  !

作者: flypig    時間: 5-8-2015 18:39
....如301 CHING 所講,俾封信/EMAIL/ PHONE 先...
你欠2K 細數.人地唔係好得閒理呢D CASE

作者: hkmcb    時間: 5-8-2015 23:01
多謝哂大家既幫手同意見,同朋友傾完佢話小小錢借住比我先費事又要同外判講一輪,所以問題已解決
作者: Alex2233    時間: 5-8-2015 23:13

破產人士唔可以借錢

亦都千奇唔好同外判交代你維持生計係靠朋友'借'錢,死硬,搏比人插

朋友只可以無條件資助你

而不能借

破產條例就係咁

自己消化下,實際點做你明的
作者: hkmcb    時間: 6-8-2015 00:09
Alex2233 發表於 5-8-2015 23:13
破產人士唔可以借錢

亦都千奇唔好同外判交代你維持生計係靠朋友'借'錢,死硬,搏比人插

放心,基本上冇咩都唔想同果個外判有交流,因為依個外判太差了

所以依D錢銀都係朋友見面幫忙咁處理
作者: dove00dove    時間: 6-8-2015 00:17
Alex2233 發表於 5-8-2015 23:13
破產人士唔可以借錢

破產人士可以借錢,但要申報比借錢個人聽你已破產

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3