破產聯盟

標題: 欠電話費問題 [打印本頁]

作者: Yuequ520    時間: 31-7-2015 01:02
標題: 欠電話費問題
本身已經入佐紙,忘記講電話費欠$ 今晚收到封信 追71XX費 我應該由佢追 定還是叫6C搞 好似要俾多2K?
作者: kumiko1030    時間: 31-7-2015 03:14
你帶張破產令去電訊公司門市,最多同呢間抺面同冇咗號碼,唔使找
作者: 301    時間: 31-7-2015 07:23
為何有咁多之電話費  ?

理論上傳真呈請副本通知電訊公司便可,
但已經是該公司黑底人物。

實際上,
如有收入而能力可以的應承擔電話費責任,
電話費乃生活費一部分之必需開支,
並不建議成債項,
難道破前可食飯唔找數又一債項 ?

作者: Alex2233    時間: 31-7-2015 08:41
理論上係可以例入埋欠債表,有項專填租呀,水電煤乜費雜費果到,欠7千幾真係幾勁,拖左幾耐,理論上拖太多都會cut你,竟然比你累積到咁大?
作者: c128heidi    時間: 31-7-2015 09:51
可能是指定用信用卡找月費嗰種。。簽約是要指定用信用卡找數。。如果取消用信用卡。好似要賠償的。。我有一個號碼就是如此。。要麻煩親戚的信用卡幫我轉賬。。
作者: Yuequ520    時間: 31-7-2015 10:32
kumiko1030 發表於 31-7-2015 03:14
你帶張破產令去電訊公司門市,最多同呢間抺面同冇咗號碼,唔使找

明白 收到
作者: Yuequ520    時間: 31-7-2015 10:33
301 發表於 31-7-2015 07:23
為何有咁多之電話費  ?

理論上傳真呈請副本通知電訊公司便可,

之前上台出機的,所以比較貴囖
作者: Alex2233    時間: 31-7-2015 10:43

如果七千幾已經入左卡既欠款內,就視為卡數處理
七千幾應該唔係兩三個月累積到,

冇理由信用卡過唔到你數,但佢又唔cut你號碼

作者: Alex2233    時間: 31-7-2015 10:46
原來係出機費,正常會用信用卡hold額架分期

難道你冇比信用卡抵押佢都出機比你?

作者: flypig    時間: 31-7-2015 11:11
我記得好似係,申破可 REVISE....唔駛錢.
頒令後 REVISE 要宣誓.要科水.
你自己搞定律師搞??前者去金鐘問,後者搵律師.

如果你淨通知 TELECOM 公司而沒有上報,4年後 你一樣有呢條數.而我唔肯定會唔會起釘.

如果你唔要呢個NO. 同以後唔再DEAL 呢間 TELECOM ,你可以考慮再上報,咁就一了百了.

如果你要呢個NO./日後同呢間 TELECOM DEAL , 就要考慮 4年內還唔還.

作者: Yuequ520    時間: 31-7-2015 12:29
Alex2233 發表於 31-7-2015 10:46
原來係出機費,正常會用信用卡hold額架分期

難道你冇比信用卡抵押佢都出機比你?

係啊 唉
作者: bbb123456    時間: 31-7-2015 15:37
其實係唔洗比咁多,因為我都試過,我上次寄黎收8000幾,我當時交番欠左既電話費就得,因為我都係出機
作者: flypig    時間: 31-7-2015 15:48
反正都破左,省留8k轉no. 好過
作者: Yuequ520    時間: 31-7-2015 16:01
bbb123456 發表於 31-7-2015 15:37
其實係唔洗比咁多,因為我都試過,我上次寄黎收8000幾,我當時交番欠左既電話費就得,因為我都係出機 ...

我決定悟還 反正已經破X佐
作者: kumiko1030    時間: 1-8-2015 02:10
我又冇寄信嚟喎
作者: Alex2233    時間: 1-8-2015 08:51
申破左味填埋上去債務表

除非你好有錢,拎七千幾買番個number

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3