破產聯盟

標題: 關於銀行紀錄及保險 [打印本頁]

作者: 0002316    時間: 29-7-2015 12:46
標題: 關於銀行紀錄及保險

9月先頒領,
想請問一下
銀行戶口紀錄同信用卡單等等係頒領當日俾
定係約左主任/外判先俾?
同埋如果銀行戶口紀錄冇印夠一年得最近幾個月嘅紀錄係咪會冇咁好?會唔會被要求去俾錢印夠幾年?
因為銀行印紀錄要7百幾蚊一個年度(´Д` )
同埋果個係簿仔戶口,我又唔見左本簿仔
搵得番打番都冇個詳細支出收入來源
求解答(>_<)

作者: c128heidi    時間: 29-7-2015 12:49
我只給最後收到那一個月。。。。
作者: flypig    時間: 29-7-2015 16:55
如果你D 數唔俾人質疑,最近1-3月都OK

如果你一年內LOOK 大左卡,人地問你D錢流向你又唔清楚就好頭痕
就唔好省個7舊水.
因為到時俾人問到口啞啞.... PRINT 一年 STATEMENT 喇.
作者: 0002316    時間: 29-7-2015 18:55
感謝兩位解答
作者: 0002316    時間: 29-7-2015 19:02
另外想問保險問題,因為我有兩份保險但都你屋企人幫我供開,最近轉左我自己供,而兩份保險都係我屋企人嘅朋友做經紀,咁到時頒左領係唔係會通知保險公司知我破左產要停左張單同要拎可以拎出黎嘅錢去還?
作者: hohochi    時間: 29-7-2015 20:57
0002316 發表於 29-7-2015 19:02
另外想問保險問題,因為我有兩份保險但都你屋企人幫我供開,最近轉左我自己供,而兩份保險都係我屋企人嘅朋 ...

初步詢問表要申報有無保險 份單持有人係你多數無得留低
作者: 0002316    時間: 29-7-2015 21:17
hohochi 發表於 29-7-2015 20:57
初步詢問表要申報有無保險 份單持有人係你多數無得留低

份保險無得留低都不是問題(´Д` )
只是目前唔想屋企知道住,更加唔想屋企人透過佢果兩位保險經紀老死得知我申左破(T_T)
我係唔係而家唔可以響頒領之前自己主動去取消張保單?
當然張單取消左嘅每分每毫,我都會留到去頒領同初步詢問直到將果筆錢上繳。
咁做係咪冇問題?定到時我可以解釋因為以上原因所以取消左張單拎左筆錢出黎但冇用果筆錢?

作者: hohochi    時間: 29-7-2015 21:24
0002316 發表於 29-7-2015 21:17
份保險無得留低都不是問題(´Д` )
只是目前唔想屋企知道住,更加唔想屋企人透過佢果兩位保險經紀老死得 ...

可以取消左佢先,取消無問題,咁果兩位保險經紀就唔知你破左,取消保單後如果有錢返都係當收入。
作者: 0002316    時間: 1-8-2015 16:51
hohochi 發表於 29-7-2015 21:24
可以取消左佢先,取消無問題,咁果兩位保險經紀就唔知你破左,取消保單後如果有錢返都係當收入。 ...

其實係咪只要受保人係我個名,都冇得留低?
如果供同受益人係我父母唔係我,都冇得留?
定只要係人壽保險性質嘅都唔俾留?
作者: flypig    時間: 1-8-2015 17:50
0002316 發表於 1-8-2015 16:51
其實係咪只要受保人係我個名,都冇得留低?
如果供同受益人係我父母唔係我,都冇得留?
定只要係人壽保險 ...

受益人不可以係你,付款者不可以係你,有saving 即金錢儲蓄不可以。
共三個criteria.
作者: Nanetes89    時間: 1-8-2015 19:12
我都有個,不過我哥saving以經供完左,要擺係到3年先回本,我問過我6c佢話呢4年唔拿出來就沒問題
作者: flypig    時間: 1-8-2015 22:55
破產人有saving都可以唔拎出黎??老強??
作者: Nanetes89    時間: 2-8-2015 17:03
佢係係銀行買,不過係中x人售,唔係老強,
作者: 0002316    時間: 3-8-2015 01:37
flypig 發表於 1-8-2015 17:50
受益人不可以係你,付款者不可以係你,有saving 即金錢儲蓄不可以。
共三個criteria. ...

即是如果只係受保人係我名,而受益人唔係,同純入住院危疾保,冇儲蓄條款響入面,咁係咪寫左響初步支詢表,而破署查證到冇儲蓄就唔會話俾保險公司知我申左破要取消張單?

因為其中一份係我屋企人由我幾歲已經開始供落,我如果突然去取消仲要唔經佢地個老死手,佢地實會問我搞咩。。。唉

如果本身份保單有儲蓄,我響頒領之前拎左同改左份保單做普通住院危疾單,而拎左嘅錢唔用,咁係咪都應該解釋番原因,都唔會有咩大問題?
作者: dickywonghk    時間: 3-8-2015 04:54
唔明,保單持有人在破產時要取消户口上繳中央所有收入,理所當然。但如果只是收益人,可能自己都唔知自已係收益人,點申報呢?
作者: dickywonghk    時間: 3-8-2015 04:58
而且保單內的受益人只有名字,沒有ID check,他們點知?
作者: flypig    時間: 3-8-2015 08:29
http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_b.htm
13.        問 :        破產人可否就已經購買了的人壽保險繼續供款?
答 :        受託人通常都不會容許破產人為已經購買了的人壽保險繼續供款。

作者: flypig    時間: 3-8-2015 08:32
https://hk.knowledge.yahoo.com/q ... n?qid=7012110600113

如果破產後,以前所買保險會如何處理?

小人物 網友你好!對於閣下 的提問,在下 cecimak 有如下的意見想發表,但請注意這些個人意見祇供你作參考之用,並不保證絕對正確!

保險法例 : 如果破產後,以前所買保險會如何處理?

答:請問問題中提及的保險,是甚麼性質的保險呢?一般情況下一些有儲蓄成分和有現金價值取回的保險,有機會被要求中止及取回剩餘現金權益!當破產者申請破產,這些屬他名下的現金權益(破產者是這份保單的持有人),將會被破產管理署要求取消保險並將退回的現金價值上繳作償債之用!(但亦有個案破產者能保留部分保險權益,無被署方全數充公)

假如這份保險並非由破產者自行供款,但由於當中的現金權益由破產者這法定持有人所擁有,故署方不會容許他繼續保留這份保險(其他人供款都無用),必會要求破產者中斷保險並將餘下的現金價值上繳還債!

相反如果保單持有人是其他人則可以無事,因破產者祇是被保障的對象,供款和收取賠償的受益人都非他!但破產者如屬保單持有人則該保險的所有權益便轉歸他名下(未發生的賠款給受益人暫不計算),故署方確會依例追討破產者名下能確證的資產(保險的現金價值和紅利等)!

故簡單地說,基本上有儲蓄成份,而又由破產者持有的保險在破產後通常都不能保留,要中斷並將剩餘價值退回!相反若純屬保障性質,無儲蓄或現金紅利退回的保險則可以保留(如意外保險等)!但假設破產者持有這些純保障性質的保險,如適逢在破產期間有賠償發還,則破產者將無法收取賠償而要上繳還債!
作者: flypig    時間: 3-8-2015 08:43
我理解係,當一個人老破.準則係:
1 有錢供,不如拎去還債.
2 有錢淨,等同 SAVING,一定要拎去還債
3 破產後能否保留這份保險,要視乎這份保險的持有人是誰.
發生事故而接收這些賠償的人便是保單持有人和受益人!
相反如這祇是一份普通的醫療保險,不涉及儲蓄成分則可以保留,祇改由其他家人供款及成為保單持有人便可!

作者: flypig    時間: 3-8-2015 08:58
dickywonghk 發表於 3-8-2015 04:58
而且保單內的受益人只有名字,沒有ID check,他們點知?

如果無ID,真係未必知.但一俾破署知道,就要慢慢解釋.解釋唔滿意,有機會觸犯刑事.
而且呢樣野唔係淨限於4年.

http://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm

填寫債務人破產呈請、破產令和資債狀況說明書的註釋
(32)        若債務人是保險單持有人  ‘受保人或受益人’ 提供保險單詳情,包括保險公司的名稱、保險單編號、保險額、已付款額、退保值 、保險單持有人/受保人/受益人的姓名及與債務人的關係。
作者: flypig    時間: 3-8-2015 09:05
0002316 發表於 3-8-2015 01:37
即是如果只係受保人係我名,而受益人唔係,同純入住院危疾保,冇儲蓄條款響入面,咁係咪寫左響初步支詢表 ...

1 有SAVING 即拎.只要解釋合理D 錢流向就OK.又或者拎去還債俾銀行財務.That is fine!!!
2 我相信破署會出信俾保險公司.至於 SALES 知唔知呢??? 好難講.但我相信多數知.

轉帖:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21181857
佢其實係我客人,但破之前冇話我知,破產局出左信來公司問保單價值及要求斷單。咁我想知到低呢個時候還需客人簽名還是破產局可直接令保單失效?
作者: dickywonghk    時間: 3-8-2015 13:14
這樣如只是保單收益人,不是持有人,申報後,破產處是否都會要求持有人取消保險呢?理倫上取消後所得既錢是保險持有人,不是收益人的,只有死左才是受益人的,對嗎?咁如要老破,起不是問齊所有屋企人有無買保險收益人是破產者及通知他們可能會被取消?
作者: dickywonghk    時間: 3-8-2015 13:22
同埋叫佢地check番D保單最新行情比你申表談何容易,例不如改保單受益人更容易,實質上佢地是有權除時改的,他們又受破產條例约束?
作者: dickywonghk    時間: 3-8-2015 13:26
同埋叫佢地check番D保單最新行情比你申報,談何容易,倒不如改保單受益人更容易,實質上佢地是有權除時改的,他們又受破產條例约束?
作者: flypig    時間: 3-8-2015 13:51
dickywonghk 發表於 3-8-2015 13:14
這樣如只是保單收益人,不是持有人,申報後,破產處是否都會要求持有人取消保險呢?理倫上取消後所得既錢是保 ...

我理解係,理論上你應上報.你唔上報,到時CLAIM 錢你會知掛.
當你知時就要上報.唔報就刑事.
如果你唔知,破署知又點?? 到時就死拗,我覺得解得通人地都唔會告O既.
作者: flypig    時間: 3-8-2015 13:52
dickywonghk 發表於 3-8-2015 13:22
同埋叫佢地check番D保單最新行情比你申表談何容易,例不如改保單受益人更容易,實質上佢地是有權除時改的,他 ...

由於申破要填所有保單.漏填的話,人地因應情況做野或唔做野.
作者: flypig    時間: 3-8-2015 13:59
dickywonghk 發表於 3-8-2015 13:14
這樣如只是保單收益人,不是持有人,申報後,破產處是否都會要求持有人取消保險呢?理倫上取消後所得既錢是保 ...

破產者無理由可以做保單持有人.因為佢通常係供款者.
保單持有 是指在保單內可以行駛權利的人。 即是如果受保人要轉地址,更改保單內容,都一定要保單持有人簽署方可生效。 但保單持有人是可以更改的。

破產者可以做受保人
受保人是指在保單內指定的受保障者。保單生效後,便不可以更改保單內的受保人。

破產者通常唔可以做可受益人
受益人是指保單內的利益收取人。亦可以由 保單持有人更改的。
作者: dickywonghk    時間: 3-8-2015 14:36
那請問破產前或後更改受益人合法嗎?如果破產者只是受益人.
作者: flypig    時間: 3-8-2015 17:41
dickywonghk 發表於 3-8-2015 14:36
那請問破產前或後更改受益人合法嗎?如果破產者只是受益人.
[size=43.851734161377px]我理解係可以。[size=43.851734161377px]如果持有者非老破人士。而持有者可轉受益人,此非受益人亦即老破者可以控制的。
[size=43.851734161377px]但我唔肯定。請直接問保險公司及律師。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3