破產聯盟

標題: 出糧户囗問題 [打印本頁]

作者: momomo    時間: 28-7-2015 22:41
標題: 出糧户囗問題
本人20年前欠中X銀行信用卡錢(已經撇賬),但新公司一定要係中X銀行做autopay, 我亦開左户口出糧。如果公司一過户,會唔會扣我錢?
作者: 301    時間: 28-7-2015 23:51

唔清唔楚,
到底有冇破過,
正常解破後唔會動你分毫。

作者: Alex2233    時間: 28-7-2015 23:59
解左破就唔可以收你舊帳即使你破產果四年一蚊都冇還過比中銀

佢而家強行過你數就係擄掠你財產,佢點會咁做搏你告佢?
作者: flypig    時間: 29-7-2015 01:10
如果你解破。。。。就咁,曾經有破產者入錢去銀行,即被銀行轉走。當然去金管局投訴喇。跟住出左指引,某年,好似係200x 年之後就無得追。。。即係今日大家都淡淡定。
作者: momomo    時間: 29-7-2015 01:19
本人下星期入紙申破
作者: Alex2233    時間: 29-7-2015 07:55
你所謂既撇帳唔係因為破產令完結而撇?咁唔清楚
作者: flypig    時間: 29-7-2015 08:18
本人20年前欠中X銀行信用卡錢(已經撇賬)
你點知條數 WRITE OFF???
你同銀行傾掂數???
作者: ken2542de    時間: 29-7-2015 11:35
樓主你話轉公司又話申破
仲話欠卡數已經撇賬,吾係好明
可吾可以講得清楚少少
作者: momomo    時間: 29-7-2015 14:21
1. 應該咁講, 因本人想申破, SO去左環聯申請紀錄, 看到20年前欠中X銀行信用卡數(已經撇賬), 而本人係7月轉左新公司, 但新公司一定要係中X銀行做autopay, 我亦開左户口出糧(開户又無問題), 現在擔心公司一過數出糧係我中X銀行户口, 會否俾銀行私下扣起當還款?
2. 如果已經入紙申破,銀行會私下扣起當還款 OR 凍結户口將錢交比破署?
3. 如果凍結户口將錢交比破署,可否申請拿回生活費?
作者: ken2542de    時間: 29-7-2015 15:09
咁呢20年期間有冇追過你數?
作者: momomo    時間: 29-7-2015 15:34
完全無追過
作者: ken2542de    時間: 29-7-2015 15:51
一般追索期為6年,過左就吾使還,但你真係要肯定先得
你有冇搬過屋或改過電話號碼之類
作者: flypig    時間: 29-7-2015 16:47
DELETED

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3