破產聯盟

標題: 我一時間太衝動....現在後悔 [打印本頁]

作者: amzta001    時間: 27-7-2015 01:05
標題: 我一時間太衝動....現在後悔
本人25歲以下

已頒令冇幾耐...
我欠債只係14萬左右,但因為破前我係做兼職所以覺得還唔到落去,另外主要原因係唔想比父母知欠債...
現在有新工係全職12K左右

我想問下要向破產署申請提早解除老破係咪一定要一筆過還哂?
可以分期還嗎?

我承認太衝動去搞老破...
呢件事仲有冇得解決?

作者: Alex2233    時間: 27-7-2015 02:03
一炮還晒就可以即刻解除....

慢慢還都可以,收釘咁解

假設你一年就還到十幾萬(另計利息同提前解破手續費緒如此類 )

咁一年還晒,就一年解除

兩年就兩年,三年就三年

四年都還唔晒,都係按規矩解除

衰D講,可以一年到就還晒,可以提前咁多解破,都值得

如果要3年幾先還到,就唔洗咁搏啦

作者: flypig    時間: 27-7-2015 08:23
除左起釘,有特別收費如 手續費,BONUS...
要廢除破產令亦要律師費,堂費 ......
作者: admin    時間: 27-7-2015 09:36
橫掂都破左。

個人意見。

試做多幾個月先。份工安定先考慮。
作者: flypig    時間: 27-7-2015 10:14
Alex2233 發表於 27-7-2015 02:03
一炮還晒就可以即刻解除....

慢慢還都可以,收釘咁解

3年幾還哂,再洗一筆錢俾律師,堂費,手續費....與
同 等4年解破後還唔哂有所不同.

1 如果你有ASSET 如物業,前者不需拍賣後者要.
2 信用黎講,我相信
未曾破產>>>>>>>> 廢破令>>>4年後解破.
作者: 重新戰士    時間: 27-7-2015 10:33
破左產,就算還在之後解破!都是破過產。問題在於你想晤想用錢買回自由
作者: amzta001    時間: 27-7-2015 17:37
如果真係想搞提早解破 ( 叫主任約債權人傾分期還)

對於日後樓宇按揭成功機會會唔會大好多?

定係其實銀行一睇個到破產,唔理有冇還返錢比佢地,再借貸或者 做到按揭既機會好微?
作者: amzta001    時間: 27-7-2015 17:40
admin 發表於 27-7-2015 09:36
橫掂都破左。

個人意見。

我申破果時因為又冇穩定工,
同時比中介人講我TU 係H級
破產咩都唔洗煩

只怪自己做了一件成世都返唔到轉頭既事..
作者: flypig    時間: 27-7-2015 18:35
amzta001 發表於 27-7-2015 17:37
如果真係想搞提早解破 ( 叫主任約債權人傾分期還)

對於日後樓宇按揭成功機會會唔會大好多?

Side gas!!!你都破左,一係一筆過。唔係債權人唔得閒搞呢d野。
你想下就明,你銀碼又唔係大,仲要assign一條友同你傾。ok!傾好左,你供供下又俾人炒魷,佢咪好麻煩??
作者: flypig    時間: 27-7-2015 18:37
樓主產已破。搵律師傾分期浪費大家時間。
不如坐定定,供幾年。清哂債再搞廢破令仲好呀!!
作者: amzta001    時間: 27-7-2015 20:02
唔該哂咁多位會員先

我係驚日後既銀行按揭 唔會幫我做到
同埋 會唔會影響到澳洲簽證做野/讀書?
作者: flypig    時間: 27-7-2015 21:02
一按揭多多少少有影響。就算係廢破令都係咁話。但呢d野因時人而變。無都無計。而澳洲讀書就唔清楚了!!
作者: a14236987    時間: 27-7-2015 21:37
師兄 我同你個個案差唔多..但係宜家冇野做..想破產 又驚後悔..
想知多D..你宜家1個月還緊幾多?
作者: amzta001    時間: 27-7-2015 22:59
a14236987 發表於 27-7-2015 21:37
師兄 我同你個個案差唔多..但係宜家冇野做..想破產 又驚後悔..
想知多D..你宜家1個月還緊幾多? ...

暫時1蚊都唔洗還
作者: Alex2233    時間: 28-7-2015 03:56
a14236987 發表於 27-7-2015 21:37
想知多D..你宜家1個月還緊幾多? ...

搵得多就話要還姐

搵得少/搵唔到仲要還仲點叫破產

總而言之,如果你有樓抵押左比破署,或者銀碼好細,真係一兩年還得晒,咪試下努力賺錢還

好似我咁,就算做番之前份最高收入既工,份糧唔食唔用淨係拎去還都要還4-5年

咁我就壘定心水得四年後先解破,而家囉,搵得幾多就幾多,唔洗搏,係唔係都係四年先解破

作者: a14236987    時間: 28-7-2015 21:09

但係..萬2蚊1個月都唔洗還?
我個銀碼同你差唔多..父母又唔洗供養..
如果申破之後搵野做CAM數 CAM唔CAM得盡?
作者: Alex2233    時間: 28-7-2015 23:47

萬二蚊咁既單身情況多數都要啦

我就連釘成70-80個

以前搵過兩萬幾,而家轉左工,少好多,不過未傾,都冇乜所謂,而家係夠食夠住就算既心態
以前搵兩萬幾都有成萬幾係還數,還完又賭,又欠一筆,用到既都係一萬左右,一樣手緊

你單身,唔洗養人,如果分擔租金唔貴既話,都應該好難批過萬

得果十幾萬,還4-5年,都係三千左右
你破左扣除生活費分分中都係還咁上下

作者: don870731    時間: 30-7-2015 09:07
樓主。。。其實你而家全職12 k最多 都應該每月去還果一千幾百。。 。 反正產已破 不如乖乖坐幾年。。。 你如果手頭有一次過找 你去找哂都可以既  但我會咁諗,,,如果手頭上有舊錢 不如就儲起呢舊錢。。。因為你月入12 k 你可能都要用年半先儲得返你一次過找數既錢 點解唔破住再去儲?
作者: .時光倒流    時間: 30-7-2015 16:00
樓主你要明白一件事先
其實由你搞破產開始到法庭正式頒令
你以經有個底係到
所以就算你還完錢之後個底都一樣係到
只不過呢四年唔會有人管你咁解

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3