破產聯盟

標題: 代友問,佢要做破產但無錢 [打印本頁]

作者: willbegood    時間: 22-7-2015 16:49
標題: 代友問,佢要做破產但無錢
佢可否問幫man借完一萬即破?
作者: flypig    時間: 22-7-2015 18:51
犯法。有機俾人告。
如果用卡look,俾人告機會細好多。。
作者: Alex2233    時間: 22-7-2015 19:03

法律既野,就係咁,用動機判決

已打算破產,借一萬蚊都係犯法

未有破產,你借足100萬炒,炒煨99萬期指

淨低一萬,先至發覺冇機會番身,用淨低果1萬破,就反而講得通
雖然果1萬蚊破產費,摸到最盡,都係債權人既錢來的,

個個破產人士都係負資產,就算所謂'有錢破',果忽錢數到落尾都係屬於債權人

作者: flypig    時間: 22-7-2015 19:05
一雞野問幾個朋友借喇。
作者: Alex2233    時間: 22-7-2015 19:10
最正確就係搵人資助你,或者捱出糧果日

你碌卡破借錢破都係犯法,犯法就係犯法,債權人捉唔捉你係一會事
作者: dickywonghk    時間: 22-7-2015 20:14
咁破產前—個月內卡cum卡是否犯法呢
作者: willbegood    時間: 22-7-2015 21:14
佢就係俾中銀追上門,所以都幾煩,唔知幾時又上門,同埋佢有架車,都唔知點算
作者: flypig    時間: 22-7-2015 23:22
look 卡俾人告都抵喇。理論上有灰色地帶。實際呢幾年未告過。look card 係銀行一早批左個額俾你,同你去做personal loan 借一雞老破性質唔同。呢版幾十個巴絲打咁做都無事。而一申破,就唔好喇!!
作者: flypig    時間: 22-7-2015 23:24
架車賣左做生活費。有需要,可照申有架車,如果唔值錢,人地有機會俾你保留。
作者: willbegood    時間: 22-7-2015 23:28
點先知個市價?
作者: willbegood    時間: 23-7-2015 10:13
咁今日賣車,明天破又有無問題?
作者: flypig    時間: 23-7-2015 10:55
willbegood 發表於 23-7-2015 10:13
咁今日賣車,明天破又有無問題?

無!!!
但有機會俾人問佢D錢去左邊...
可以賭,嫖,食,(請人食飯就有機會俾人追究),或者老破都得.
作者: willbegood    時間: 23-7-2015 12:24
flypig   thxx
作者: yeoui    時間: 23-7-2015 12:35
破產前一個月可唔可以碌卡,或透支?
作者: flypig    時間: 23-7-2015 12:42
yeoui 發表於 23-7-2015 12:35
破產前一個月可唔可以碌卡,或透支?

可以!!! 破前兩三星期小弟去大海 LOOK CARD 輸左 10K左右..
當日希望有奇跡發生,點知 15分鐘清袋...
作者: flypig    時間: 23-7-2015 12:45
dickywonghk 發表於 22-7-2015 20:14
咁破產前—個月內卡cum卡是否犯法呢

根據版友報料,佢6C 忠告係,
數COME 數 is OK 的.....
LOOK CARD 去老破無事的....
特登申請 PERSONAL LOAN 就不建議......

樓上ALEX 兄其實無講錯,以上三樣野可能都犯例...因為呢D 野有灰色地帶...
而根據實戰經驗就係如此.

I hope it clarifies.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3