破產聯盟

標題: 延長破產期? [打印本頁]

作者: Angry    時間: 16-7-2015 13:40
標題: 延長破產期?
請問債權人在什麼情況下可以成功申請延長我的破產期? 為期幾多年.
在未完結第一之破產期, 同一債權人又追討破產前的訴訟費, 這訟費會納入我現時的破產期還是再加4 年?我現在剛踏入第三年, 是否加4 年, 點計的?謝謝!
作者: 301    時間: 16-7-2015 14:04

係 , 最多加四年期.....

第6章 《破產條例》 第30A條 : 解除破產
(3)        凡法院因應受託人的申請或破產人的其中一名債權人的申請,信納有一項基於第(4)款所列出的一項或多於一項的理由的有效反對已提出,則法院可命令本條所指的有關期間在該命令中指明的且不超過以下期限的期間內終止計算─

(4)        根據本條對破產人的破產解除提出反對時可基於的理由如下─

(5)        在本條所指的有關期間終結前不少於3個月,受託人須─

http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/6/s30a.html

作者: Angry    時間: 16-7-2015 14:42
謝謝寶貴的回覆. 但如果現在我剛踏入第三年, 現在同一債權人入闆在我係破產前跟他的官司的訟費是否計算在我現時的破產期, 還是新加上4年?我想知道怎樣計算的. 謝謝!
作者: 301    時間: 16-7-2015 14:47
訟費並不會因破產而豁免取消,
對方祇有另民事訴訟於你4年後解破後提出。

作者: 301    時間: 16-7-2015 14:54
但此訟費是否已經列申破債項內,
如果是,
則須清繳才獲解破。

作者: Angry    時間: 16-7-2015 15:27
先再次感謝回覆
1. 對方祇有另民事訴訟於你4年後解破後提出
在評定訟費開庭時, 對方律師已表明是做前期工作, 是否於我4年破產期滿後, 再以民事訴訟申索, 我無錢比的話, 又申請我第二次破產? 對嗎?

2. 現在評定中的訟費是未列於我第一次被他申請我破產的債項當中的. 因對方是在今年5 月向法庭申請的. 這情況有會怎樣?謝謝!

作者: flypig    時間: 16-7-2015 15:47
破產前的訴訟費,你有無申報呢???
呢筆訴訟費,係幾時判決呢???
作者: Angry    時間: 16-7-2015 15:59
破產前的訴訟費,你有無申報呢???

答:  沒有

呢筆訴訟費,係幾時判決呢???

是在今年4 月收到對方律師向法庭申請及寄來給我的, 如反對訟費數額, 可於5月提呈, 前幾天開庭, 說我未有破管同意, 叫對方律師問破管比唔比我進行,
作者: 301    時間: 16-7-2015 16:00
當日"許肥龍"被頒破產令,
同時亦被法官判須還訟費.

裁判官未必會判你第二次破產,
仲有其他方法,例如社會服務等.

http://www1.hkej.com/dailynews/articlePrint/id/701981
作者: flypig    時間: 16-7-2015 16:23
我睇法係,一方面搵主任問佢可唔可以宜家加條訴訟費入去,當佢係新債。另一方面搵多幾個法援律師,義務律師,議員律師問多一問。再作打算
作者: Angry    時間: 16-7-2015 16:28
請問去邊到搵義務律師,議員律師?謝謝
作者: flypig    時間: 16-7-2015 16:48
自己上網查,有檔法律學生搞,教授做指導。
作者: Angry    時間: 16-7-2015 17:04
感謝  301 & flypig 寶貴意見 !
作者: Angry    時間: 16-7-2015 18:19
請大家可否幫忙再多給我見議! 謝謝!
作者: Alex2233    時間: 16-7-2015 18:56
通常要犯規先,否則搵唔到理由係唔可以無故延長
作者: Angry    時間: 16-7-2015 19:15
法官就是有問原告律師, 為什麼我已破產還追? 而原告律師就說等我兩年破產期完結後向我追討, 現在是先做前期工夫.
這樣說是否就係咁毒, 到我破產期後再以民事訴訟, 如我仍無錢還, 便再次申請我破產, 又4 年, 對嗎?
因為是同一債權人, 在我完結第一次破產後, 債權人雖然有權申請延期, 正如你所說"通常要犯規先,否則搵唔到理由係唔可以無故延長", 所以未必可以令我延期,
但如用破產期後再以民事訴訟, 我仍無錢還, 便再次申請我破產, 這方法她就一定可以整死我破產多4 年, 對嗎?
作者: Alex2233    時間: 16-7-2015 21:13
你唔講清楚少少你實際情況??

風平浪靜係應該冇訴訟費

你有訴訟費,即係比較複雜,係唔係破產令期間做錯乜野試過比人告??

申破後比人告,而產生既訴訟費,真係冇計架喎,

作者: Angry    時間: 16-7-2015 21:22
我是2013年被申請破產的, 而現在訟費是和同一債權人的另一單官司, 這場官司已經是2010年申請, 未開過庭審訊, 由於我是破產人士, 未得破管同意是不可訴訟,
終於在2014年9 月以簡易程序判我敗訴, 而於今年4月收到通知對方入問法庭收我訟費.
作者: flypig    時間: 16-7-2015 21:25
你媾左人老婆??咁大仇口???即係一個對頭,第一次告到你老破,到今日,佢準備你一解破,就告你第二次。
作者: flypig    時間: 16-7-2015 21:32
成個古仔係點??你點解俾人告??民事嗎??如果打官司,點解唔係第一次老破時全部債務認哂頭,咁就無得打喇!!:
作者: Angry    時間: 16-7-2015 21:36
我頂天立地, 告我是前妻, 她和姦夫加埋前妻母親,細佬暗地裡冒簽轉走晒我的公司, 警察話唔夠證據拉她, 民事又要我擺幾百萬保證金至可以開審, 又輸埋.
她要趕絕我.
人人都以為只有男人至去滖, 原來女人滾起來, 毒到全部攞走晒不特止, 仲要你番唔到身, 無錢報仇雪恨不得.
作者: Alex2233    時間: 16-7-2015 22:51
咁.......

真係超複雜,比著我都唔知點算

作者: Angry    時間: 17-7-2015 10:29
各位,

還可以給我多些意見嗎?
作者: Angry    時間: 17-7-2015 10:44
請問每年的周年收支表要幾時交, 如果我破產令是在8月1 號?
作者: 301    時間: 17-7-2015 10:53
Angry 發表於 17-7-2015 10:44
請問每年的周年收支表要幾時交, 如果我破產令是在8月1 號?

咁你就8月1日起,14日內交年報咯,

fax或郵寄均可,
政府乜野都話14日內啦,
否則約三星期左右便有信來催繳。

作者: Angry    時間: 17-7-2015 10:59
謝謝 301超級板主
作者: flypig    時間: 17-7-2015 11:08
Angry 發表於 16-7-2015 21:36
我頂天立地, 告我是前妻, 她和姦夫加埋前妻母親,細佬暗地裡冒簽轉走晒我的公司, 警察話唔夠證據拉她, 民事 ...

呢d女人,算吧喇!!!
通常d錢轉走就算.極少要你破完一次又一次,
照睇唔只有新歡.你地本身仲有好大仇恨!!!!
作者: Angry    時間: 17-7-2015 11:14
因為只要我翻到身, 我手上的證據以民事告她, 一定告得入, 她要坐監, 她咁嘅手法是想縛到案件過左年期就算有錢比保證金都無法閞庭.
作者: flypig    時間: 17-7-2015 11:53
Angry 發表於 17-7-2015 11:14
因為只要我翻到身, 我手上的證據以民事告她, 一定告得入, 她要坐監, 她咁嘅手法是想縛到案件過左年期就算有 ...

民事唔駛坐監的.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3