破產聯盟

標題: (有打過官司朋友求救)業主而家攞住一單䅁贏咗, 就告我破產! [打印本頁]

作者: fatjuicychicken    時間: 16-7-2015 00:46
標題: (有打過官司朋友求救)業主而家攞住一單䅁贏咗, 就告我破產!

業主總共告我兩單案, 兩單我都有去辯護初頭有請律師, 依家冇晒錢, 法援都唔批
而家其中一單俾佢先打贏左, 最近派咗一份"Stutory Demand"俾我, 話咩21日內唔還錢就告我破產
輸咗嗰單欠款大概20萬, 仲打緊嗰單50萬(癡線租咗一個月唔租, 話我咩違約令佢地損失50萬!)
依家比佢用20萬嗰單告我破產, 50萬嗰單會點處理?破產係唔係當我都輸埋50萬嗰單?? 我破產左之後仲駛唔駛還?
事關本人而家做緊工作, 預料四年內一定還清20萬, 但係我唔想還嗰單50萬嗰單
作者: kumiko1030    時間: 16-7-2015 06:29
你俾佢告破產咪好囉⋯⋯連申破錢都慳返⋯⋯咁就要睇你月入幾多了
作者: flypig    時間: 16-7-2015 09:44
唔...香港人係富有合約精神的.如果你住左一個月要走,真係會俾人告違約架.呢D 案例大把喇.
你打之前同律師暸解清楚,當知道勝算幾大.
依家比佢用20萬嗰單告我破產, 50萬嗰單會點處理?
唔明!!!
破產係唔係當我都輸埋50萬嗰單??
點解??
我破產左之後仲駛唔駛還?
唔駛
作者: admin    時間: 16-7-2015 09:44
業主總共告我兩單案, 兩單我都有去辯護初頭有請律師, 依家冇晒錢, 法援都唔批
而家其中一單俾佢先打贏左, 最近派咗一份"Stutory Demand"俾我, 話咩21日內唔還錢就告我破產
輸咗嗰單欠款大概20萬, 仲打緊嗰單50萬(癡線租咗一個月唔租, 話我咩違約令佢地損失50萬!)
依家比佢用20萬嗰單告我破產, 50萬嗰單會點處理?破產係唔係當我都輸埋50萬嗰單?? 我破產左之後仲駛唔駛還?
事關本人而家做緊工作, 預料四年內一定還清20萬, 但係我唔想還嗰單50萬嗰單

1. 業主係唔係滿清8旗之新紅旗?
2. 老實講,就咁睇,你睇來真係遣約。租左幾耐同有無遣約,有乜關係?
3. 你破唔破產同打唔打得贏,無直接關係。
4. 破左重要還?咁破來做乜?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3