破產聯盟

標題: 有關聯名戶口問題!!請求幫忙 [打印本頁]

作者: ksleung    時間: 15-7-2015 16:30
標題: 有關聯名戶口問題!!請求幫忙
本人父親,因年紀大遂將戶口轉名給我及弟弟,作日後他百年歸老之用約20萬,而帳戶成立至今只有弟弟有權操作戶口提款,我只是一個聯名人,請問如果我申請破產,破署有權追討戶口內的一半權益嗎?那我可以出示什麼證明證明款項不是我的?破署會否接納?請各位幫幫忙分享寶貴意思 !及個人經歷!在此更希望提供辦法如何保障這些款項不被追討,心急人上
作者: flypig    時間: 15-7-2015 16:58
呢D野,你都係搵個專業律師去傾穩妥呀!!!!!!
有D 專做老破的律師,可以先傾幾句唔收錢.
你傾多兩間睇下點講仲好.
作者: Mingminglee    時間: 15-7-2015 22:49
我申請破產時都係咁情況。我嗰個就話唔得, 只要有你名佢地會扣一半。所以我最後係取消咗個名。
作者: ksleung    時間: 16-7-2015 02:42
咁請問樓上的師兄絲打,閣下是破產前幾耐取消左個名?????
作者: ksleung    時間: 16-7-2015 02:43
同埋破產時破署有否追問資產轉移問題???謝謝您
作者: ksleung    時間: 16-7-2015 17:37
請閣下!幫忙解惑感激萬分!!!
作者: Mingminglee    時間: 16-7-2015 21:44
我開始攪破2。3個月先轉名。同埋我唔係資產轉移。嗰啲錢係我媽媽的。個白口本係係佢的。後來加我名咋。
作者: Mingminglee    時間: 16-7-2015 21:45
係2。3個月前開始轉名
作者: Mingminglee    時間: 16-7-2015 21:46
我都有問過,佢地話如果有証据都有機唔使拿一半。但我唔駁啦。我亦唔想比屋企人知。
作者: ksleung    時間: 16-7-2015 21:58
咁請問師兄申破時有否申報這個戶口,後來破署有否追問??
作者: ksleung    時間: 16-7-2015 21:58
謝謝!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3