破產聯盟

標題: 星期四入紙了...有好多問題QAQ [打印本頁]

作者: ella    時間: 12-7-2015 16:05
標題: 星期四入紙了...有好多問題QAQ
人工9700+佣金,無雙糧。佣金其實好少,每月通常俾強積金扣埋,係可能一年先有2,3個月跑數多2~3千佣。
供養母親,住公屋(母+妹+弟),母(無做野,有高血壓)妹有做野(人工唔知)弟岩岩中六畢業(未搵野做)。
問題:
1.其實生活支出我咩都唔知,每月俾5000阿媽,水電煤租上網電話都阿媽理,所以入紙生活支出都亂報數。如果出入好大怕唔怕?如屋租:報$2000但實際$9××…改去個人膳食或雜費?

2.今個月公司跑數,佣金隔月出(即9月先有),可唔可以用黎買手機先,因為應該未咁快傾生活費,出貴手機(如i6s)係咪要解釋?因為我出既話可以搵人家人支助(咁得唔得?)

3.如果屋企買電器申請,如單據係家人用信用卡得唔得?(因為多數都我媽用信用卡分期,就算唔分期都唔係我名...=.=)

4.睇到話要keep單,八達通交易依d少數目都要?佢係咪會check埋八達通點用?唔keep得唔得?(我阿媽買日用品會用...個八達通no.唔同點算?)

5.請幫手睇睇生活費咁報得唔得?(聽講報大d好d,都係希望佢批到10500~11000,就算轉工年報都好寫d)
租金:900
水費:300
電費:500
煤氣:200
車費:1000
雜費:1500
電話費:350
上網費:100
強積金:500
個人膳食:4000
供養母親:2500
=11850

=.=”我d問題又長又煩,唔好意思...先多謝你地耐心閱讀及解答,thank so much!
作者: ella    時間: 12-7-2015 16:08
係上星期四7月9日入紙...有d誤導了 sor
作者: jacob    時間: 12-7-2015 18:52
電話費我傾完佢話最多200
作者: jacob    時間: 12-7-2015 18:55
膳食3500交通600 呢兩樣 通常吾洗單 其他都系跟單計人頭數 四人家庭1000電 每人計250
作者: c128heidi    時間: 12-7-2015 20:38
但我想問一下。。水電煤那些不是應該除有收入那些嗎。。如果4人住。。只有2個有收入。。不是應該除2嗎。。
作者: hohochi    時間: 13-7-2015 12:59
c128heidi 發表於 12-7-2015 20:38
但我想問一下。。水電煤那些不是應該除有收入那些嗎。。如果4人住。。只有2個有收入。。不是應該除2嗎。。 ...

應該係跟有收入人頭
作者: hohochi    時間: 13-7-2015 13:09
1)呢個係初步,生活費係頒左令之後交文件先傾,到時就要齊單據(最少都要有最新果期水、電、煤、電話、寬頻、租架單)
2)9月先出糧應該無得咁用了,有人支助係得但最好唔好用自已名出
3)3.買電器如果話係自己出要申請批左島先買得,電器收據通常係無寫係唔係分期
4)超市買日用品架單就照KEEP 唔會理八達通NO.架
作者: ella    時間: 13-7-2015 15:57
今日大x財務打黎,話見到我申破,話會轉交俾收數部=.=”。佢會唔會打上公司或屋企??係咪fax左個no.就唔會再煩??
作者: ella    時間: 13-7-2015 16:25
hohochi 發表於 13-7-2015 13:09
1)呢個係初步,生活費係頒左令之後交文件先傾,到時就要齊單據(最少都要有最新果期水、電、煤、電話、寬頻 ...

Thanks,其實2)都係諗申請最多批2~3千俾我出手機,但如果佢見到我出i6s會唔會直接唔批=.=”(應該上門市出,唔上台用現金買)
作者: ella    時間: 13-7-2015 16:29
c128heidi 發表於 12-7-2015 20:38
但我想問一下。。水電煤那些不是應該除有收入那些嗎。。如果4人住。。只有2個有收入。。不是應該除2嗎。。 ...

如果遲傾,我弟夠18歲未搵野做都可能計埋=.=”?即係除3吧?
作者: ella    時間: 13-7-2015 16:37
jacob 發表於 12-7-2015 18:52
電話費我傾完佢話最多200

我電話費係家庭plan...$59x(母+弟+我),我另外仲有個$350plan。我都唔會期望佢俾$59x我。所以只上報$350算....
作者: keing81    時間: 14-7-2015 15:52
ella 發表於 13-7-2015 16:37
我電話費係家庭plan...$59x(母+弟+我),我另外仲有個$350plan。我都唔會期望佢俾$59x我。所以只上報$350算 ...

其實你照填就OK了, 只要你帶埋2份合同上去, 再睇下佢點講~

作者: ella    時間: 14-7-2015 19:43
好,thx
作者: nelson_cml    時間: 14-7-2015 21:31
有單照寫上去實價比佢吧,電話費590蚊睇佢比多少你

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3