破產聯盟

標題: 撤銷受託人 [打印本頁]

作者: wai317317    時間: 9-7-2015 18:45
標題: 撤銷受託人
各位朋友

您們有冇用過呢個條例,去撤銷受託人?
           根據《破產條例》第 83 條,破產人、任何債權人或任何其他人如因受託人的任何作為或決定而受屈,可向法院提出申請,而法院可確認、推翻或修改被申訴的作為或決定,並就此而作出其認為公正的命令。
作者: smallcat    時間: 9-7-2015 21:06
  我覺得難咯, 受託人咁好經驗, 無乜幾可會做錯野
作者: flypig    時間: 9-7-2015 21:57
有錢要打就唔好撤。只有爛命一條,就有優勢。撤唔到都害到對方。
過程對方可能讓步。

作者: wai317317    時間: 10-7-2015 00:14

2009年破產,2013搞解除破產令,我有層樓,2013年中外判律師行開始搵我傾賣番50%業權,我本來欠銀行業20萬,外判律師行得閑叫你上去傾業權,初期叫你俾30萬賣業權,佢知道你湊到錢,打去律師樓搵佢就要留言俾接待處,永遠都唔會覆電話,過左一排佢就再搵我,又要35萬,一時叫我去銀行做按揭一時叫我去房署申請唔使補地價去做按揭,上年某一日佢叫我同我媽媽簽左一份法庭協議書,佢話係層樓的價錢,上個月頭打黎明搵我話銀行要10萬利息叫我上去傾,我覺得唔對路,上左破產聯盟睇左D討論,先知可以做廢止破產令,我有打俾破產官問,破產官話可以,要自己搵律師攪,跟住我就上外判律師行傾,佢一開口要57萬,除左債務和其他開支,佢叫我媽媽做埋債權人加多20萬落條數到,我有同佢講搵過破產官律師可以做廢止破產令,傾唔掂。我再搵破產官同佢講呢個情況,破產官叫我盡快搵律師攪和唔使理佢,
前日我就搵左律師攪啦,即日外判律師行就搵人係我屋企門口貼收樓紙要我們7月尾搬走,我打俾破產官,叫我用呢個條例去做,跟住我搵律師俾佢睇收樓紙,佢叫我去法律援助處申請寬限期42日,點知去到法律援助處佢呢張紙只係外判律師行俾你做唔到野,要攞番有法庭蓋印買樓同意書,同意書應該係外判律師行到,我今日打俾外判律師行,佢冇覆,請問有咩方法攞番同意書,真係好緊急,請幫幫忙!
作者: admin    時間: 10-7-2015 02:25
點解樓主做親都係用口?

你應該全部用白紙黑字。

上去律師樓;見唔到,就即刻用手機拍低照片同傳比佢。

佢講過乜,就寫一封電郵去確認。

外判點可以唔理你?

你上去,找個讓員。坐定定係度,重要羅定個 view cam,拍晒成個過程。證明你去過而外判律師係故意拖延。並且將成個過程,句括時間,地點。當找唔到外判律師,唔好走,打比破產主任,話佢地拖延,並要求指示。要白紙黑字。用 whatsapp同電郵。唔好再用口!

預坐到收工。最好你寫定大字貼係心口,話你要找佢。同埋貼係佢門口。call 定傳媒去影相。搞大佢!記得要有證據!

老實講,我覺得你可以去 ICAC,因為如果外判無收錢,點會咁樣玩?因為我記得外判收的 commission 其實有封頂的。

作者: wai317317    時間: 10-7-2015 02:34
我同媽媽一講到要賣樓就好驚,因為唔可以俾我爸爸知道,因為我哋對法律冇認識!
作者: kumiko1030    時間: 10-7-2015 02:56
點可以咁?收樓佢大晒?搞大佢啦,既然破產官知道咗有件咁嘅事你就整大佢
作者: kumiko1030    時間: 10-7-2015 02:56
等破署有藉口介入
作者: kumiko1030    時間: 10-7-2015 02:57
外判始終係破署管
作者: wai317317    時間: 10-7-2015 03:01
多謝各位意見!我明天會揾破產主任傾下,不過admin講得啱我哋冇證據!
作者: wai317317    時間: 10-7-2015 03:06
多謝Admin同kumiko1030提供意見,有進一步消息,我會再留言!
作者: flypig    時間: 10-7-2015 06:19
唔係太明。2009 破產,只係欠區區20萬。但有層樓。點解唔加按??
作者: flypig    時間: 10-7-2015 06:45

仲有:
,佢一開口要57萬,除左債務和其他開支,佢叫我媽媽做埋債權人加多20萬落條數到
甚麼意思??呢個好大問題。因為係專業操守與刑事。首先,可以隨意加債權人???加債務??
拿!!你先唔好打草驚蛇。上去話上次佢提議叫你媽媽做埋債權人可以傾。你問番佢問題,途中套佢說話全程錄音。然後,拎去i記?警察局?同埋律師公會。生果方向。。。。

作者: wai317317    時間: 10-7-2015 07:46
冇得傾,已經反左面!層樓係租者置其屋,要補地價!
作者: admin    時間: 10-7-2015 11:12
有D野,樓主要記得。

1. 律師最重要係個牌
2. 銀行,同財仔都係個牌
3. 政府人怕咩鑊
唔好成日話自已唔識法律。唔識就去查。而家有 google,乜都易查。同埋要找人。傳媒同議員係好幫手。

做所有野,記得要寫得一個詳細的日記,加埋相,video ,錄音。有乜就要一份比破署,外判。寫得邊日。

如果你有足夠證據,你可以入信律師公會,話佢專業失德。又話破署監管外判不力。

作者: flypig    時間: 10-7-2015 13:16
將你媽媽當債權人加廿萬,原因係外判抽佣。
不過難以想像外判律師會講呢d.加上你債務已上哂表檔案,兼且4年已完。我相信呢d提議完全不可行。。。。我諗你都係如admin所講全程保留證據。
作者: wai317317    時間: 15-7-2015 10:16
我已經叫律師出信俾外判律師行,暫停收樓,同時都有打俾破產主任講明是還錢不買樓,破產主任都有回覆,已經同外判說明還錢。外判5日後回覆還幾多錢總數,我想問下外判律師 commission 是否有封頂?因為破產主任話大約2萬幾,律師說有個CASE外判收10萬。
作者: flypig    時間: 15-7-2015 12:56
wai317317 發表於 15-7-2015 10:16
我已經叫律師出信俾外判律師行,暫停收樓,同時都有打俾破產主任講明是還錢不買樓,破產主任都有回覆,已經 ...

B 一般 老破還錢,聞說破署與外判會收佣15%..至於賣樓係唔係特別處理,真係唔知.
有無上限,應以 主任為準.

作者: wai317317    時間: 15-7-2015 21:08
我都問過主住,主任話外判如果收得貴,會叫外判講番點解咁貴!不過我都好擔心!多謝解答!
作者: kumiko1030    時間: 15-7-2015 22:57
wai317317 發表於 15-7-2015 21:08
我都問過主住,主任話外判如果收得貴,會叫外判講番點解咁貴!不過我都好擔心!多謝解答! ...

既然主任同你講二萬,咁即係封咗頂啦
作者: wai317317    時間: 16-7-2015 23:17
因為外判計緊數,外判上過原訟庭申請賣樓,同埋破產主任講大約數,所以未封頂。
作者: ktsg    時間: 19-7-2015 11:06
好有興趣知有無人試過 手續係點 駛唔駛錢
作者: wai317317    時間: 22-7-2015 20:52
去左法律援助處申請,反對賣樓令!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3