破產聯盟

標題: 生活費 [打印本頁]

作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 04:24
標題: 生活費
如果你問我,我開頭真心覺得夠,但宜家堅唔會夠⋯⋯一個月8300要包埋租,又冇medical咩都冇,個主任仲成日同我講只要唔好超過8300就ok,但佢8300包埋租,我堅唔會夠用= = 如果8300唔包租都ok,包咗租我真係⋯⋯因為佢只收我要長期食藥嘅醫生信但冇批買藥錢俾我,我宜家完全超出晒個洗費,除非8300係唔連租⋯⋯今年年報完咗,我真係要同佢傾返個生活費問題!好在我平時去超市買嘢啲單仲嚮到
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 04:26
8300,租1000。得返7300,每月買藥都用咗我600,得返6700。點用?
作者: muikatb    時間: 2-7-2015 04:39
kumiko1030 發表於 2-7-2015 04:26
8300,租1000。得返7300,每月買藥都用咗我600,得返6700。點用?

洗唔洗比屋企供養父母?

唔洗既話

3000食飯
1000搭車
1000水,電,煤
1000雜費,上網,電話
作者: billgate320    時間: 2-7-2015 05:24
$1000租咁少?
作者: mickey7100    時間: 2-7-2015 11:10
$1000租係咪公屋?
講真每個月有$6700駛已經唔錯,你諗番未破之前真係可以用既錢一定冇咁多
作者: muikatb    時間: 2-7-2015 12:24
人就係咁,冇果時想有,有果時就想多
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 18:27
唔夠就唔夠啦= = 食都要成140日啦⋯⋯屋企嘢我只會幫襯超市,我要送貨,自己拎唔到。

起碼都要7500啦,電我都未清晒數,仲有遲啲要差埋電動輪椅,一日20蚊電費就差唔多
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 18:29
mickey7100 發表於 2-7-2015 11:10
$1000租係咪公屋?
講真每個月有$6700駛已經唔錯,你諗番未破之前真係可以用既錢一定冇咁多 ...

我未破之前有得洗都唔止呢個數啦!
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 18:34
你地覺得好多,但我唔覺得夠用囉。一個月個人雜費+屋企雜項都要$2000一個月啦,仲未計食,嗰日我樓下食個午飯都要$53。6700點都唔會夠
作者: elevenbrother    時間: 2-7-2015 19:09
kumiko1030 發表於 2-7-2015 18:34
你地覺得好多,但我唔覺得夠用囉。一個月個人雜費+屋企雜項都要$2000一個月啦,仲未計食,嗰日我樓下食個午 ...

53蚊午餐?你住邊區呀?食d乜呀?
1000蚊租估你係住公屋,公屋d茶記最多咪三十幾四十蚊。不過你要食好d就另計!
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 19:14
elevenbrother 發表於 2-7-2015 19:09
1000蚊租估你係住公屋,公屋d茶記最多咪三十幾四十蚊。不過你要食好d就 ...

我去咗大快活食咗個黑豚飯,烏冬雙併加杯凍檸茶,$45+$8
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 19:15
elevenbrother 發表於 2-7-2015 19:09
1000蚊租估你係住公屋,公屋d茶記最多咪三十幾四十蚊。不過你要食好d就 ...

唔好講茶記= = 3個月加一次價,仲要食完肚痛
作者: Alex2233    時間: 2-7-2015 19:23
有得囉就囉盡佢,

平均50蚊餐都算合理,又唔係鋸扒,自助餐

茶記大家樂都唔比就ban佢,發佢爛渣,
破產就唔比食茶記架咩,係就簡直慘無人道

話知你每日囉完150飯錢之後屋企食白飯青菜

作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 19:31
宜家我真係用突咗佢嗰8300好多,諗緊點算
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 19:32
綜援加咗4.7%,所以我覺得生活費都應該要加!
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 19:33
的士又話加價= = 如果係真,我一定要佢加夠900的士錢
作者: Alex2233    時間: 2-7-2015 20:33
8300會唔會少左d?

藥同的士你都去左千幾,租水電又兩千,淨番果d真係夠食架渣?

電話費,剪個頭,買件衫都分分中冇

8300比一個同你一樣環境,但無病患開支既就差唔多

作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 21:23
Alex2233 發表於 2-7-2015 20:33
8300會唔會少左d?

藥同的士你都去左千幾,租水電又兩千,淨番果d真係夠食架渣?

開頭我聽佢講,以為夠,佢冇話租,宜家真係唔夠
作者: kumiko1030    時間: 2-7-2015 21:24
其實,我宜家發現佢連租加返1000俾我就夠
作者: kumiko1030    時間: 3-7-2015 03:28

你錯了,就快60了
作者: mickey7100    時間: 3-7-2015 13:50
每個人情況唔同,我2個都係得萬2左右,問我夠唔夠,一定唔會夠架,但起碼基本生活冇問題,又或者我好彩食到茶餐廳既嘢,一個午餐都係3X,晚餐4X已經好豐富,唔覺唔覺都捱完4年,破產後既生活費一定唔可以同以前相比,主任都好啲,如果遇著外判可能仲俾得小

作者: kumiko1030    時間: 4-7-2015 01:22
mickey7100 發表於 3-7-2015 13:50
每個人情況唔同,我2個都係得萬2左右,問我夠唔夠,一定唔會夠架,但起碼基本生活冇問題,又或者我好彩食到茶餐 ...

唉,宜家茶記已經冇3字頭嘢食
作者: muikatb    時間: 4-7-2015 13:54
你邊區荼記咁貴?
作者: flypig    時間: 4-7-2015 22:19
kumiko1030 發表於 4-7-2015 01:22
唉,宜家茶記已經冇3字頭嘢食

我有日落mk,茶記已到50-60。現在,最良心係mcdonald
作者: kumiko1030    時間: 5-7-2015 18:23
flypig 發表於 4-7-2015 22:19
我有日落mk,茶記已到50-60。現在,最良心係mcdonald

沙田都已經追上5字頭了
作者: kumiko1030    時間: 5-7-2015 18:23
食太多麥記會病
作者: hohochi    時間: 5-7-2015 18:34
3字頭要非遊客區舊區先有
作者: flypig    時間: 5-7-2015 21:27
我去mk間麵店銀x,食個麵,一杯野都要50+。不過就一檯一部tv.
作者: 天帝    時間: 5-7-2015 22:52
hohochi 發表於 5-7-2015 18:34

C C W 可 能 會 有
作者: kumiko1030    時間: 6-7-2015 03:34
hohochi 發表於 5-7-2015 18:34

你夠面皮厚可以走入去u字canteen,我知poly舊can仲有2字頭嘅兩餸飯。
我fd嗰日潛咗入City 發現咗有個豬扒蛋飯$18,兩餸只係22有嘢飲,肉醬意粉$21
作者: c128heidi    時間: 6-7-2015 10:04
公司的 Canteen 的確比市面便宜。。想問一下。。我會不會因為有時在公司的 Canten 食而被要求減饍食費架。。。。
作者: hohochi    時間: 6-7-2015 14:16
kumiko1030 發表於 6-7-2015 03:34
你夠面皮厚可以走入去u字canteen,我知poly舊can仲有2字頭嘅兩餸飯。
我fd嗰日潛咗入City 發現咗有個豬扒 ...

POLY果個canteen依家好似話外人入唔到去啦
作者: hohochi    時間: 6-7-2015 14:18
c128heidi 發表於 6-7-2015 10:04
公司的 Canteen 的確比市面便宜。。想問一下。。我會不會因為有時在公司的 Canten 食而被要求減饍食費架。 ...

真係平過出面又好甚至包飯都好或者唔好 你食左幾多錢無人會知
作者: hohochi    時間: 6-7-2015 14:19
深水步區D茶記都仲有3X午餐
作者: ken2542de    時間: 6-7-2015 19:02
hohochi 發表於 6-7-2015 14:19
深水步區D茶記都仲有3X午餐

有半數係$40樓下,我住呢區
作者: kumiko1030    時間: 6-7-2015 19:45
c128heidi 發表於 6-7-2015 10:04
公司的 Canteen 的確比市面便宜。。想問一下。。我會不會因為有時在公司的 Canten 食而被要求減饍食費架。 ...

你唔講有誰知?
作者: kumiko1030    時間: 6-7-2015 19:46
hohochi 發表於 6-7-2015 14:16
POLY果個canteen依家好似話外人入唔到去啦

係@@ 等我搵日去下先,因為遲啲都要去嗰邊搞輪椅
作者: flypig    時間: 6-7-2015 19:52
ken2542de 發表於 6-7-2015 19:02
有半數係$40樓下,我住呢區

上一排好多自由行,排隊排到出門口。但深記地鐵耐唔中建制叫人簽名。開頭無人騷佢地,跟手拎好多餅乾出黎,簽者一包。我立即仆去喇。一望,實x牌。no way!!我食開太平,衰衰地都要x頓。立即調頭走人。
作者: ken2542de    時間: 6-7-2015 20:27
flypig 發表於 6-7-2015 19:52
上一排好多自由行,排隊排到出門口。但深記地鐵耐唔中建制叫人簽名。開頭無人騷佢地,跟手拎好多餅乾出黎 ...

依排區議員辦事處仲有飯盒送比長tim,造勢
作者: hohochi    時間: 6-7-2015 21:11
kumiko1030 發表於 6-7-2015 19:46
係@@ 等我搵日去下先,因為遲啲都要去嗰邊搞輪椅

理大飯堂謝絕街外客
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140304/18644924
作者: kumiko1030    時間: 7-7-2015 02:44
hohochi 發表於 6-7-2015 21:11
理大飯堂謝絕街外客
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140304/18644924

我識路嘛~話晒以前上堂中間實去tea
作者: kumiko1030    時間: 7-7-2015 02:47
同佢見到我咁多數都會俾我入,而且我個樣仲咁細個話俾佢知我讀緊U都仲得
作者: kumiko1030    時間: 7-7-2015 02:52
Eligible Users        :        PolyU students and staff, guests accompanied by them. Authorized contractors based at PolyU. PolyU alumni (except peak hours from 11:00 to 14:00 and from 17:00 to 19:00, Monday to Friday).

作者: kumiko1030    時間: 7-7-2015 03:01
我其實係校友~~

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3