破產聯盟

標題: ***破產的你,你的另一半知嗎?*** [打印本頁]

作者: hkmcb    時間: 26-6-2015 20:27
標題: ***破產的你,你的另一半知嗎?***
我係個80後男仔,單身冇拍拖,上年破左產

現在猶豫緊如果想追一個女仔,其實應唔應該同個女仔講好呢?
坦白講,如果未一齊又冇咩可能無端端講依樣野比佢知,但一齊左又應該咩時候講好呢?到時講又好似呃左佢咁

唔知大家有冇經驗分享下,其實我諗深一層, 一直唔講既話有冇依個可能呢?咩情況會最大機會非說不可

作者: 301    時間: 26-6-2015 23:55
為長遠計,應給另一半知道.

如果日後意外發覺了,
祇有被認定不誠實,
除破產外,必有其他隱瞞  !

作者: kumiko1030    時間: 29-6-2015 23:12
My bf know and no bad feeling
作者: kitty212    時間: 30-6-2015 10:54
i want to ask too.... 男仔知道會唔會好反感
作者: Koey0812    時間: 30-6-2015 11:19
其實唔會呀,我都早排同我即將結婚既男朋友坦白左!佢話爭成3x幾個緊係破產啦!
作者: flypig    時間: 30-6-2015 12:42
kitty212 發表於 30-6-2015 10:54
i want to ask too.... 男仔知道會唔會好反感

一般男著重女方 樣,身材,跟住先到性格.
某程度上,男生係比較浪漫同女生較現實(指過左26-7的女生)...

同埋,如果對方真係計較呢樣野,我想話呢個世界有D野唔係屬於你,呃得一時呃唔到一世
作者: kayleyxsyk    時間: 30-6-2015 23:05
我一去律師樓搞破產已經同男友講咗,雖然要好大嘅勇氣先敢講,因為怕佢唔接受我,但好彩同佢講完,自己又舒服咗,無野暪住佢嘛,講咗其實好似會無咁孤單咁
作者: .時光倒流    時間: 1-7-2015 21:55
講真句,人好多時真係幾需要面子
所以幾睇你身邊係乜野人囉
用我自己講
哥哥同呀媽知,其餘親人冇一個知
朋友我都幾多架,不過只係得一個知
其餘唔係唔想講,只怕比人知道之後唔多想解釋
作者: .時光倒流    時間: 1-7-2015 21:57
kayleyxsyk 發表於 30-6-2015 23:05
我一去律師樓搞破產已經同男友講咗,雖然要好大嘅勇氣先敢講,因為怕佢唔接受我,但好彩同佢講完,自己又舒 ...

女仔心靈上真係好不同男仔
作者: kmlum    時間: 1-7-2015 23:41
我都想知, 應唔應該講好
作者: .時光倒流    時間: 2-7-2015 13:19
kmlum 發表於 1-7-2015 23:41
我都想知, 應唔應該講好

可以的話真係不要講
作者: bbb123456    時間: 2-7-2015 13:29
兩個人一齊係應該坦白,但對方介唔介意,我地控制唔到,但唔講之後比對方知,會唔會仲衰?
作者: sydney2000    時間: 2-7-2015 23:56
男人最注重女方容貌, 反而女方破產又吾使佢幫手還錢,
話比男方知應該冇乜事
作者: jacob    時間: 3-7-2015 10:32
男知道女破可能無甘大影響
作者: jacob    時間: 3-7-2015 10:34
但女知道男破就影響大啲 個人做法 我就話左畀女朋友知 她無介意 如果佢介意 你都無法 只可代表這女仔是否應該你繼續愛
作者: hkmcb    時間: 15-7-2015 21:27
jacob 發表於 3-7-2015 10:34
但女知道男破就影響大啲 個人做法 我就話左畀女朋友知 她無介意 如果佢介意 你都無法 只可代表這女仔是否應 ...

非常有同感,因為感覺上男既係要比將來女方、照顧佢,所以連錢依樣基本野都搞唔好,仲點會安全感佢,所以我作為男仔都覺得幾冇面的
作者: Mingminglee    時間: 15-7-2015 22:29
其實好睇自己理財的。好多人試過一次之後會從新做人。但有啲係又黎過。我朋友係後者。結果而家老公要同佢離婚。其中一個原因係佢太過大使。
作者: WINGLOK    時間: 16-7-2015 13:21
我搞老破我太太都唔知,有時想同佢講但真係唔知點開口
作者: jacob    時間: 16-7-2015 18:01
老破配偶是有責任支付部分生活費 如何做到完全不知過畢業?
作者: hkmcb    時間: 16-7-2015 19:40
Mingminglee 發表於 15-7-2015 22:29
其實好睇自己理財的。好多人試過一次之後會從新做人。但有啲係又黎過。我朋友係後者。結果而家老公要同佢離 ...

其實破左後再借唔到銀行、財仔已經好大動力幫大家重新做人
作者: hkmcb    時間: 16-7-2015 19:41
WINGLOK 發表於 16-7-2015 13:21
我搞老破我太太都唔知,有時想同佢講但真係唔知點開口

無錯,係搵唔到時機,唔知咩場景開口
作者: hkmcb    時間: 16-7-2015 19:42
jacob 發表於 16-7-2015 18:01
老破配偶是有責任支付部分生活費 如何做到完全不知過畢業?

講係咁講姐,但條數有邊個係同生活費個數一樣咁用丫

作者: Heihei    時間: 16-7-2015 21:10
我男朋友唔知,不過我都係開始左2個月,我覺得感情穩定左先講。可能個未講之前我或者佢已經有其實野係頂對方唔順.....呢.....(我仍覺得我同我0個個唔係去到要咩都比佢知既時候)。如果佢夠了解你之後先知道呢樣野佢又唔介意咁都證明你其他方面夠好,呢個係濕碎野。如果佢唔接受既,而家講同之後講都一樣。
作者: sydney2000    時間: 16-7-2015 21:45
講佢知啦, 吾怕

阿嬌單野耐左都會淡化
作者: hkmcb    時間: 16-7-2015 23:39
sydney2000 發表於 16-7-2015 21:45
講佢知啦, 吾怕

阿嬌單野耐左都會淡化

唔知會唔會有師兄同我有相同想法

就算一係等破產期完左、甚至開始儲番十幾萬叫有個錢先開口講

否則比一個女仔知自己冇錢仲要破緊產真係好冇安全感
作者: hohochi    時間: 18-7-2015 12:37
hkmcb 發表於 16-7-2015 23:39
唔知會唔會有師兄同我有相同想法

就算一係等破產期完左、甚至開始儲番十幾萬叫有個錢先開口講

有同感始終覺得無面  
好多時好就好者唔好果時又怕有手尾 睇戲食飯旅行理論上要搵人請
一陣反面佢做25咁未X街
作者: hkmcb    時間: 18-7-2015 12:41
hohochi 發表於 18-7-2015 12:37
有同感始終覺得無面  
好多時好就好者唔好果時又怕有手尾 睇戲食飯旅行理論上要搵人請
一陣反面佢做25咁 ...

係囉,就算佢唔介意,但知你冇錢正常愛你既話更加唔好意思用咁多錢,隨之好多野會變左,可能佢明明想就我地出少D錢、食平D,但我地又錯覺以為佢因為咁唔想成日見面

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3