破產聯盟

標題: 我想問搵三姓律師搞破產耐唔耐? [打印本頁]

作者: kaiho9394    時間: 22-6-2015 22:26
標題: 我想問搵三姓律師搞破產耐唔耐?
係咪自己去搞申破係最快的嗎?

作者: Alex2233    時間: 22-6-2015 22:32
自己搞一定係最快

搵律師搞可能因為債項複雜,多債權人,有樓有車存在利益取捨,要專業意見

或者純粹懶,唔想自已親手填,親身交表,排期同上庭
作者: ken2542de    時間: 22-6-2015 23:01
佢會等幾日先一堆過交表
作者: kaiho9394    時間: 22-6-2015 23:03
填表果度麻唔麻煩,複唔複雜,我驚唔識填,財仔果張借貸個張借貸合約,我掉左,破產處係咪要睇番?
作者: kaiho9394    時間: 22-6-2015 23:04
係咪寫大約數就得啦?
作者: ken2542de    時間: 22-6-2015 23:22
你要同財仔補番張借據
作者: kaiho9394    時間: 22-6-2015 23:30
但如果佢問點解,點答佢好呢?係咪照直講?
作者: ken2542de    時間: 22-6-2015 23:36
kaiho9394 發表於 22-6-2015 23:30
但如果佢問點解,點答佢好呢?係咪照直講?

吾明你話詳
作者: Alex2233    時間: 22-6-2015 23:38
填表唔需要'任何'證明文件,因為已經有'宣誓'程序

貸款既單據冇,一樣申破到,只要打去銀行/上ebanking 計番個總欠款額,填上去就得,(記得唔好填少)

至於頒令後主任需唔需要你欠債資料做跟進就另一會事,

所以都建議申破前,有幾多欠款資料,信用卡/存款月結單,save定晒起黎,否則入紙後凍結晒就入唔到去download月結單

不過可以唔print住,主任要到再print比佢,畢竟print晒都要好多紙,費事print完主任又冇理到你,就變左堆廢紙
作者: Alex2233    時間: 22-6-2015 23:40
kaiho9394 發表於 22-6-2015 23:04
係咪寫大約數就得啦?

最好要準,尤其千奇唔好報少,否則四年後銀行有權追你冇填上去既數
作者: kaiho9394    時間: 22-6-2015 23:47
我話如果財仔問點解要印番張借貸合約,咁我點答佢呢?直接同佢講話要黎搞破產嗎?
作者: Alex2233    時間: 22-6-2015 23:50
kaiho9394 發表於 22-6-2015 23:47
我話如果財仔問點解要印番張借貸合約,咁我點答佢呢?直接同佢講話要黎搞破產嗎? ...

你可以簡單d

直接打去問佢一筆清還要幾多錢,就係果條數

否則就自已將每月還款額x還款期數,呢個數實會大過一筆清,

如果真係好趕住入紙唔比銀行追數,就自己計一計,報呢筆先

之後頒令前再打比主任慢慢問,
同佢講當初保守左咁計,填左連息計乘期數,睇下需唔需要唔要去金鐘改多次申破紙

冇乜大問題,最多遲個星期頒令,但果時銀行已經唔會追你數,冇乜壓力

作者: ken2542de    時間: 22-6-2015 23:53
末申破吾好話佢知呀,你話吾見左想KEEPRECORD咪得啦
作者: ken2542de    時間: 23-6-2015 00:15
Alex2233 發表於 22-6-2015 23:50
你可以簡單d

如果6c搞,要單據,吾係話欠幾多就得,佢係你法律代表.要報幾多欠債.到時吾岩數
佢比破署插到暈
作者: Alex2233    時間: 23-6-2015 00:33
ken2542de 發表於 23-6-2015 00:15
如果6c搞,要單據,吾係話欠幾多就得,佢係你法律代表.要報幾多欠債.到時吾岩數
佢比破署插到暈 ...

呢層係,律師要保障自己,話晒係專業人士,唔會同你一齊蝦碌

但資料純粹係比律師睇而唔係比破署睇,
就算你有,隊上去比破署,但為求清晰簡潔,

破署都應該唔會在頒令前收集呢d多餘資料

程序上破署向頒令前只係需要果三份表格

當然跟你四年果個主任就好難講,有就準晒先

作者: ken2542de    時間: 23-6-2015 00:39
Alex2233 發表於 23-6-2015 00:33
呢層係,律師要保障自己

但資料純粹係比律師睇而唔係比破署睇,就算你有,佢都唔會收果d單據

佢地精甩尾,冇單據吾接,吾會死錯人
作者: Alex2233    時間: 23-6-2015 00:41
ken2542de 發表於 23-6-2015 00:39

律師人工要求高

賺得你果四千幾蚊,就要你配合到對佢最有利

梗係務求最低風險,最多資料向手,填填填,一堆幾十份交過去,又袋十萬八萬
作者: ken2542de    時間: 23-6-2015 00:46
甲乙丙發過豬頭柄
作者: b4bankruptcy    時間: 23-6-2015 08:05
三姓 ok 㗎。
作者: flypig    時間: 23-6-2015 10:11
ken2542de 發表於 22-6-2015 23:53
末申破吾好話佢知呀,你話吾見左想KEEPRECORD咪得啦

其實如果一線,完全無問題.
我都係申破前一兩日CALL 佢地,亦有親身上銀行,我話我聽日申破,總欠款係幾多??
作者: flypig    時間: 23-6-2015 10:13
ken2542de 發表於 23-6-2015 00:39

咁用多少少時間,去各大債主度,要求打印最UPDATE 總欠債.
話一次過清數又好,要老破又好,keep record 又好...
作者: flypig    時間: 23-6-2015 10:14
Alex2233 發表於 22-6-2015 23:50
你可以簡單d

其實,自己搞仲方便過搵律師,
如果你無咩 奇難雜症的話.
作者: ken2542de    時間: 23-6-2015 10:15
flypig 發表於 23-6-2015 10:11
其實如果一線,完全無問題.
我都係申破前一兩日CALL 佢地,亦有親身上銀行,我話我聽日申破,總欠款係幾多?? ...

佢係財仔
作者: flypig    時間: 23-6-2015 10:16
ken2542de 發表於 23-6-2015 10:15
佢係財仔

咁就唔知了

作者: ken2542de    時間: 23-6-2015 10:23
flypig 發表於 23-6-2015 10:16
咁就唔知了

其實到頌令個數會有D吾同,破暑最後會有條實數
作者: flypig    時間: 23-6-2015 10:37
ken2542de 發表於 23-6-2015 10:23
其實到頌令個數會有D吾同,破暑最後會有條實數

YES, 因為不斷起釘ING....
作者: ken2542de    時間: 23-6-2015 10:41
flypig 發表於 23-6-2015 10:37
YES, 因為不斷起釘ING....

好在我可申請去郵局出pension
作者: kaiho9394    時間: 23-6-2015 16:07
咁信用卡既欠數,係咪櫃員機個條數?
作者: kaiho9394    時間: 23-6-2015 16:07
就係填果個數嗎?
作者: kaiho9394    時間: 23-6-2015 16:10
另外我想問點解要填財仔一筆清果條數呢?唔係填連利息連本果條咩?會唔會四年後,財仔會追我條利息?
作者: flypig    時間: 23-6-2015 17:04
kaiho9394 發表於 23-6-2015 16:10
另外我想問點解要填財仔一筆清果條數呢?唔係填連利息連本果條咩?會唔會四年後,財仔會追我條利息? ...

一筆清==>你有一筆錢,今日 一次過清數.
四年內,會不斷起釘.
解破日,全部 WRITE OFF
作者: Alex2233    時間: 23-6-2015 17:38
flypig 發表於 23-6-2015 17:04
一筆清==>你有一筆錢,今日 一次過清數.
四年內,會不斷起釘.
解破日,全部 WRITE OFF ...

起釘果到係跟原先貸款/信用卡既息位,
定係會計個新息位

假設性問題,'屋企人'發左達,想幫破產者襩身,如果起釘太多,

當然有得佢,等自然解破

作者: flypig    時間: 23-6-2015 18:31
Alex2233 發表於 23-6-2015 17:38
起釘果到係跟原先貸款/信用卡既息位,
定係會計個新息位

唔清楚。因為我去到外判交破產人初步xx 時,見到我填所有數都被update.但只係微調。至於親人中六合彩,就唔係計起釘。直接通知破署,有人願俾 30個贖身(假設你欠40個)。跟住破署會俾指示你直接同債權人傾。謝xx最後俾10%姐。如果突然有遺產,點計??假設你一個仙都無還過,有人話大約double.如果你一路有還,那是compound interest,很複雜的,要係excel set 個column,先可以計俾你睇。
作者: Alex2233    時間: 23-6-2015 19:23
好老實,除左中千萬頭獎

就算''屋企人''中左二獎得果百幾萬,都唔會益佢

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3