破產聯盟

標題: 破產署嘅郵件會有標籤印係信封度嗎? [打印本頁]

作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 03:47
標題: 破產署嘅郵件會有標籤印係信封度嗎?
破產署嘅郵件會有標籤印係信封度嗎?因為我唔想令家人擔心…
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 03:48
都唔想俾任何人知道我要申請破產。
作者: b4bankruptcy    時間: 18-6-2015 07:23
gillian2367 發表於 18-6-2015 03:48
都唔想俾任何人知道我要申請破產。

除非你用p.o. box
作者: Alex2233    時間: 18-6-2015 07:40
搞個po box加轉遞要預15-20日,如果入左紙先黎,可能已經黎唔切
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 08:43
轉遞係點架?
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 08:44
咁個d年週報表係咪冇logo架?
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 09:24
其實4年計,有幾多封郵件係有破產署logo?
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 09:43
個年周報表有冇破產署logo? 4年,會有幾多封破產署loho?
作者: Alex2233    時間: 18-6-2015 09:47

上庭前果封信就肯定有logo同寄去屋企,一定要轉遞先避到

做年報果份好似就唔會主動寄比你。

因為有破產人士話信錯顧問話會幫佢做年報表,結果乜都冇,搞到遲解破

所以我諗係要自己主動搵表格填完再寄比主任

至於頒令後果四年仲會唔會有其他書信來往,真係要問下呢到d已解破既會員?

作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 10:14
點解我睇唔到6-8樓嘅cm?
作者: flypig    時間: 18-6-2015 10:14
1 上庭前起碼有1封
2 有問題,可能唔只.舉例,有版友收多3封話串錯字,漏文年ETC ETC ETC.
3 解破後,有SUMMARY 你還左幾多錢
4 破期間,有問題無人知幾時出信.
作者: Alex2233    時間: 18-6-2015 10:27
flypig 發表於 18-6-2015 10:14
1 上庭前起碼有1封
2 有問題,可能唔只.舉例,有版友收多3封話串錯字,漏文年ETC ETC ETC.
3 解破後,有SUMMARY ...

還左幾錢都同你講?

有咩作用,純粹參考?

還0蚊同還左30萬,冇虛報都係解破,都係一筆勾銷
作者: flypig    時間: 18-6-2015 10:42
Alex2233 發表於 18-6-2015 10:27
還左幾錢都同你講?

有咩作用,純粹參考?

解破後的例行公事.都好呀!!! 耐唔中有D人4年後要廢除破產令,都知道科左幾銀.
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 11:06
入紙到頒令期間係咪都要照還卡數架?
作者: Alex2233    時間: 18-6-2015 11:16
gillian2367 發表於 18-6-2015 11:06
入紙到頒令期間係咪都要照還卡數架?

一蚊都無需要還
作者: Alex2233    時間: 18-6-2015 11:27
Alex2233 發表於 18-6-2015 11:16
一蚊都無需要還

破產令頒後,再由主任安排還幾多

當然申破同頒令果個真空期,如果你有一大筆橫財,或者中左六合彩2,3獎,就按道理要申破(如果係屋企人中獎拎錢,就唔洗)

如果係一萬幾千既糧,大食兩餐都唔見既小數,都冇咁怕
作者: superlemon911    時間: 18-6-2015 12:24
我印象中最少3封,初期上庭有兩封,解破後一封,年結收唔到或遲交都會有信,全部有破署logo
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 12:37
頒令後會通知保險經紀同Mpf經紀?
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 12:39
咁入紙前幾耐申請個po box好?咁咪要租5年?
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 12:40
連埋收封解破信。應該要租成5年?
作者: Lky    時間: 18-6-2015 12:55
幾耐左右會收到嗰兩封信
作者: flypig    時間: 18-6-2015 13:33
gillian2367 發表於 18-6-2015 12:40
連埋收封解破信。應該要租成5年?

租信箱有平有貴,平的$340/年.
視乎需要.
你可以租第一年,跟住解破後先再租.
作者: hohochi    時間: 18-6-2015 17:16
上庭前一封(大約上庭前一星期收到)、如有延期情況也是一樣收到信,頒令後(通常3個月內)如要開債權人會議又會收到一封,年報表格會係交初步詢訊表時俾埋你到期時自動波遞番上去就得,年報表格破署官網有得download。
作者: gillian2367    時間: 18-6-2015 23:28
轉遞費用同郵箱係咪分開俾錢架? 即轉遞服務有半年,百幾蚊。 信箱就$340/年?
作者: Bencsc    時間: 18-6-2015 23:37
可能租5年都唔得,因為我破完話我還幾多錢封信,隔左成3年先寄比我。
作者: Alex2233    時間: 18-6-2015 23:42
Bencsc 發表於 18-6-2015 23:37
可能租5年都唔得,因為我破完話我還幾多錢封信,隔左成3年先寄比我。

呢層個個人都有唔同選擇

有人想一世都唔比人知

有人想四年間唔比屋企人知,解破後再講番都冇所謂

有人純粹想入紙到頒令,穩定落黎之前唔比屋企人知,等屋企人唔洗向最交錯既時候擔心

各人有各做法......
作者: gillian2367    時間: 19-6-2015 01:58
我係想:收解破信前唔想俾其他人知。 4年冇人知。
作者: gillian2367    時間: 19-6-2015 01:59

有冇人答我:轉遞費用同郵箱係咪分開俾錢架? 即轉遞服務有半年,百幾蚊。 信箱就$340/年?郵件轉遞
[size=26.2949066162109px]返回最上
[size=32.8686370849609px]郵政信箱

作者: flypig    時間: 19-6-2015 13:43
gillian2367 發表於 19-6-2015 01:58
我係想:收解破信前唔想俾其他人知。 4年冇人知。

呢D野量力而為. 可以第一年之後取消.呢年係必須的.
跟住就再研究喇.反正都仲有一年你慢慢想.

總之天下無FREE LUNCH.唔俾錢就TAKE RISK.
作者: gillian2367    時間: 19-6-2015 16:39
如果要租,係咪即要俾轉遞服務同租用郵政信箱的費用呀?

郵件轉遞

所有信件、郵包及包裹在某些情況下均可獲轉遞服務。為期三個月的收費,私人性質轉遞為125元,商行性質轉遞為375元,其後收件人亦可繳付一定費用繼續享用此項服務。詳情請參閱郵政指南。
如需申請郵件轉遞服務,請填寫表格Pos800。
返回最上

郵政信箱

租用郵政信箱的費用如下:(有關此項服務的詳情請參閱郵政指南)

年租
小型        大型
郵政總局        625元        815元
尖沙咀郵政局        625元        815元
九龍中央郵政局        400元        -
其他郵局        340元        400元
作者: 四_少    時間: 19-6-2015 17:28
有LOGO
作者: ken2542de    時間: 19-6-2015 18:26
係大大個logo
作者: 301    時間: 19-6-2015 19:15
破產署嘅郵件,
當然會有標籤印.

作者: gillian2367    時間: 19-6-2015 19:18
flypig 發表於 18-6-2015 13:33
租信箱有平有貴,平的$340/年.
視乎需要.
你可以租第一年,跟住解破後先再租. ...

如果要租,係咪即要俾轉遞服務同租用郵政信箱的費用呀?
作者: nelson_cml    時間: 19-6-2015 19:56
我覺值的,最少買個安心
作者: flypig    時間: 19-6-2015 21:10
如果你有fd.可以轉遞去佢個度,就省番信箱。
作者: gillian2367    時間: 19-6-2015 23:17
轉遞係咪將所有有關你嘅所有信件轉晒去po.box? 定係點? 有po. box嘅話,唔係可以直接寄到寄到po.box架咩?又要做轉遞咁麻煩嘅?
作者: hohochi    時間: 20-6-2015 02:56
gillian2367 發表於 19-6-2015 23:17
轉遞係咪將所有有關你嘅所有信件轉晒去po.box? 定係點? 有po. box嘅話,唔係可以直接寄到寄到po.box架咩? ...

應該係po. box唔可以做破署個通訊地址
作者: gillian2367    時間: 20-6-2015 12:21
hohochi 發表於 20-6-2015 02:56
應該係po. box唔可以做破署個通訊地址

咁即係…? 要做轉遞服務先得嘅? 咁即係咪全部有我名嘅郵件會轉晒去po box架?
作者: hohochi    時間: 20-6-2015 13:45
gillian2367 發表於 20-6-2015 12:21
咁即係…? 要做轉遞服務先得嘅? 咁即係咪全部有我名嘅郵件會轉晒去po box架? ...

如果想屋企收唔到破署架信就要轉走,至於轉去邊就睇你搵唔搵到朋友幫手,如果有朋友唔介意收到破署架信又唔介意借地址俾你,咁未唔洗申請PO. BOX
作者: gillian2367    時間: 20-6-2015 14:09
我要申請po.box架啦。但係唔係全部有我個名嘅信都會轉晒去po.box.定還是要選擇咩信轉,咩信唔使轉咁?即可以只係轉破署信過去就得?
作者: hohochi    時間: 20-6-2015 14:12
gillian2367 發表於 20-6-2015 14:09
我要申請po.box架啦。但係唔係全部有我個名嘅信都會轉晒去po.box.定還是要選擇咩信轉,咩信唔使轉咁?即可 ...

係全部你名架都轉晒
作者: gillian2367    時間: 20-6-2015 14:21
Alex2233 發表於 18-6-2015 07:40
搞個po box加轉遞要預15-20日,如果入左紙先黎,可能已經黎唔切

入左紙,都要等成7星期度先頒令?咁我應該要係申破前幾多日去申請個po.box加轉遞呀?
作者: Alex2233    時間: 20-6-2015 14:29

頒令前就一至兩星期左右有信

咁你申請完PO box(記得一定要打去郵局問邊間最多吉位po box)

,大概10日後都可以入紙,入完紙4-8日有通知你個信箱批左,再去搞轉遞五日左右,咁多數唔會穿

同埋申請轉遞果陣,同佢肯定d講,話下個月租約完架啦,會去海外工作/讀書

如果唔係有d多事既郵差會煩你問點解,到時又去行去第二間郵局申請就煩
作者: Lky    時間: 24-6-2015 15:49
咁係咪即是不用通知破署
作者: hohochi    時間: 24-6-2015 15:55
Lky 發表於 24-6-2015 15:49
咁係咪即是不用通知破署

梗係唔洗啦
作者: Lky    時間: 24-6-2015 17:56
咁即係都要租四年

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3