破產聯盟

標題: 保單問題 [打印本頁]

作者: CAMAY    時間: 15-6-2015 10:02
標題: 保單問題
5月尾已頒令, 份保單繼續供定唔供?
作者: CAMAY    時間: 15-6-2015 18:23
同時,已通知9月開債人會議,是否一定已外判?保單一定無得留?
作者: hohochi    時間: 15-6-2015 21:18
開得債權人會議就一定係外判了
作者: flypig    時間: 15-6-2015 22:32
保單付款人與受益人不是你就可以留。
所謂保單,包d 咩先???life, fund???????
作者: CAMAY    時間: 15-6-2015 23:59
係人壽及婦女保,付款人是我受益人是母親。咁幾耐先會比佢地cut 單?點解我咁快通知開大,領令到通知只是三個星期,我見同學們都無快知會的。
作者: flypig    時間: 16-6-2015 00:23
甚麼是婦女保??medical???如果life,付款人與受益人係令壽堂,咁唔需要cut.
作者: admin    時間: 16-6-2015 01:26
簡單講,有asset value的,一定無。

無 asset value 的,你自已想下點供。同埋點轉名。
作者: CAMAY    時間: 16-6-2015 02:26
轉唔到名,因為已交文件。咁如果幾個月後,搵朋友幫我買份新保單,又可唔可以?
作者: gillian2367    時間: 19-6-2015 23:31
搭單一問, 我有份保險供緊,係申破前自己取消保單好會好d嗎? 定佢要頒左令後佢地會通知保險公司的?
作者: gn00513984    時間: 19-6-2015 23:42
份保單名是你就不可以留。要報上去佢地會同你搞.如果名不是你,但受保人是你就可以(即係別人同你買)
如果你想要返份保單,你就同佢講我家人想要返願意用價值保單錢買返佢.

作者: gn00513984    時間: 19-6-2015 23:46
買完要KEEP返單,之後記得同個保險經紀講保單轉別人名
作者: gillian2367    時間: 20-6-2015 12:29
可唔可以申破前,自己同經紀講話要取消張單佢?因為唔想佢知我要申請破產,而且個保險經紀都識我媽,我都唔想佢會同我媽講我要申破。
另外,想問埋MPF對申破有咩影響? 破署會聯絡返我個MPF經紀話我申破嗎?
作者: gn00513984    時間: 21-6-2015 05:54
強積金係政府,所以唔駛理佢只要報有幾多老強尸口同資料就可,保單方面要睇下有無現金成份,即係退保會唔會有錢收返,有的話就唔好搞佢

作者: gillian2367    時間: 21-6-2015 11:43
唔搞佢?即破署會通知2個經紀嗎?
作者: hohochi    時間: 21-6-2015 17:18
保險申破前CUT左佢咁破署就唔會出信俾保險公司,有現金成份d錢攞出黎時要睇下係申破前定後,申破前當生活費用左都ok,申破後就要交出上繳了。
至於MPF你要申報有幾多個MPF戶口,破署一樣係會出信通知佢地,你係破產期內用任何理由申請提走MPF架錢都會被直接上繳受託人即破署或外判。
作者: veryloan    時間: 22-6-2015 13:37
hohochi 發表於 21-6-2015 17:18
保險申破前CUT左佢咁破署就唔會出信俾保險公司,有現金成份d錢攞出黎時要睇下係申破前定後,申破前當生活費 ...

想請教我分別有 : 意外&危疾而(沒有儲蓄成份)
受保人是我, 而持有人是我先生, 是否沒有問題?
作者: hohochi    時間: 22-6-2015 14:35
veryloan 發表於 22-6-2015 13:37
想請教我分別有 : 意外&危疾而(沒有儲蓄成份)
受保人是我, 而持有人是我先生, 是否沒有問題?  ...

份保單係妳先生供,受保人係妳?如果係的話,應該就沒問題,如果破產期內有保險賠款就可能需要上繳,如果用6c申破最好就問一問6c。
作者: veryloan    時間: 22-6-2015 15:29
hohochi 發表於 22-6-2015 14:35
份保單係妳先生供,受保人係妳?如果係的話,應該就沒問題,如果破產期內有保險賠款就可能需要上繳,如果 ...

- 既然持有人是我先生, 請問當我的破產令頒了之後, 見官時需要申報嗎?
(我本意是不想報的, 免節外生枝, 因我先生也是我的供養人之一)
- 問了保險agent, 雖然受保人是我, 但如果有claim的話, cheque都會寫持有人的名, 這可以嗎?

Thank you~
作者: hohochi    時間: 22-6-2015 23:54
veryloan 發表於 22-6-2015 15:29
- 既然持有人是我先生, 請問當我的破產令頒了之後, 見官時需要申報嗎?
(我本意是不想報的, 免節外生枝,  ...

呢樣唔熟 留待其他人答

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3