破產聯盟

標題: 發覺申破時填負債表果到有d問題 [打印本頁]

作者: Alex2233    時間: 13-6-2015 20:17
標題: 發覺申破時填負債表果到有d問題

當時我寫personal loan既欠款係連息咁寫

即係假設每個月5000係本,另加1000係息 = 6000

我係報6000 x 剩餘期數 (50)

咁我就填左300000

但之前收到銀行既信,話得知我呈請破產,閣下仲有260000欠額

原來係佢只計本金5000x 50 = 250000 , 再加10000,果10000係假設一筆清還既手續費

但正常假設我分50期還,總共真要供300000

而家個問題係報埋個息位落去

其實有冇問題,會唔會頒令果日又要修改一輪同埋延遲頒令?
洗唔洗打個電話同破署講先?

真係煩,當初其實有諗過呢個問題,鬼叫窮又冇律師意見,
咁當然梗係報埋個預期既息位先,報大既果條好過細果條

因為怕報少左息位,解破後比人追息位筆數,咁就硬膠膠

作者: Alex2233    時間: 13-6-2015 20:25
另外都有個問題

如果信用卡呈請時係欠200000

到佢cut卡果陣,因為咁岩月結,多左2-300蚊財務費

咁我數字上真係蝕左300蚊,又洗唔洗打去同破署講聲?

作者: flypig    時間: 13-6-2015 23:04
Alex2233 發表於 13-6-2015 20:25
另外都有個問題

如果信用卡呈請時係欠200000

唔需要。我交破產者初步xxxx 時,見到外判手上個數又增加左。
原來申破後仲會起釘。大家交條數未係最update.破署同債權人會adjust.
作者: flypig    時間: 13-6-2015 23:12
標題: RE: 發覺申破時填負債表果到有d問題
或者你可以出個貓問,咁主任更方便。。。因為你call到佢,一時間人地都要搵料。據我估計,應該交破產人初步xxxx 時,主任會有個update的數。所以無需太擔心。不過出隻貓去confirm更穩妥。
作者: Alex2233    時間: 13-6-2015 23:44
咁好....頒令後先算啦....

呢D息位都係幾百蚊...
作者: Alex2233    時間: 14-6-2015 11:21
其實最緊要冇填灟債項筆數?

有d人銀碼又大,大大細細都有,借得好散,加埋十幾筆,
可能miss左1筆都唔覺

因為我貸款筆數都唔多,得4筆,肯定報齊
只係銀碼有利息因素而多左/少左d

作者: flypig    時間: 14-6-2015 12:32
Alex2233 發表於 14-6-2015 11:21
其實最緊要冇填灟債項筆數?

有d人銀碼又大,大大細細都有,借得好散,加埋十幾筆,

最重要合理。微調可以,差大數易被質疑。當然,到時講得通人地都係放你一馬居多。而漏報債主大q 鑊。重者4年後仲被追數。輕者要再宣誓。你兩條數,一大一細,大者問主任。最差情況即改(頒令前唔駛錢)。本來細者可等破產人初步xx 再調。不過反正都要問,順便問埋喇。
作者: flypig    時間: 14-6-2015 12:34
Btw,頒令後宣誓要俾幾k.頒令前改數唔駛(呢招係本版版友最近試過,衰左唔好鬧我)
作者: Alex2233    時間: 14-6-2015 14:12
Personal loan果到一定有出入

我就計(每月利息加本金)乘番淨餘期數

佢既計法係本金+提早一筆清還手續費

作者: flypig    時間: 14-6-2015 16:42
Alex2233 發表於 14-6-2015 14:12
Personal loan果到一定有出入

我就計(每月利息加本金)乘番淨餘期數

反正9k+.包左,咪send隻貓去問下 lol.如果幾舊就費事,但你計法咁大出入,send貓穩妥d.因為你都有責任問債權人點計,而唔係自己靠估。
作者: ktsg    時間: 20-6-2015 13:46
我之前same csse 之前改 因為我放平日唔駛請假 又唔駛錢 當吸收經驗  
作者: Alex2233    時間: 20-6-2015 14:06
ktsg 發表於 20-6-2015 13:46
我之前same csse 之前改 因為我放平日唔駛請假 又唔駛錢 當吸收經驗

即係頒令前再去一次金鐘搞?

如果唔理佢係咪頒令果日再同我講延遲?
作者: ktsg    時間: 26-6-2015 21:30
我係頒令前7日再去一次金鐘搞
唔理佢係咪延遲我又唔知喎
作者: Alex2233    時間: 26-6-2015 21:48
ktsg 發表於 26-6-2015 21:30
我係頒令前7日再去一次金鐘搞
唔理佢係咪延遲我又唔知喎

反正又冇報少債項既項數,
只係填大左數字,唔係填細左,唔怕四年後比人追數

況且又冇刻意作大個數,只係報埋個息位比佢咁

現階段唔想問佢住,怕有乜野一舉一動令佢凍結左我個永隆就死

等我出埋今個月糧,袋袋平安先,頒令前幾日再打去問

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3