破產聯盟

標題: 借唔到錢 (點好) [打印本頁]

作者: ngkawing    時間: 7-5-2009 00:15
標題: 借唔到錢 (點好)
我2007已經完咗
現在2009
我去借都借唔到
我問返安信
佢話我份報告(環聯)最低分
所以唔得
唉...
個個破產個記錄梗係唔好架啦
help........

作者: bb_q_888    時間: 7-5-2009 02:08
標題: 回復 #1 ngkawing 的帖子
你咁講呢到邊有人可以幫你

你想破完產再借錢....根本無可能,

相信你都問過哂朋友借錢,你有冇還?

你知人地點解唔借未?
作者: ngkawing    時間: 7-5-2009 10:46
標題: 回復 #2 bb_q_888 的帖子
咁都要俾機會我重新做人架
:)
作者: ngkawing    時間: 7-5-2009 13:56
但係我知道 有好多人都借到喎
唉...
我就係唔明 大家都係破產 個底實唔好架啦
點解佢得 我唔得

作者: bb_q_888    時間: 7-5-2009 14:53
標題: 回復 #4 ngkawing 的帖子
你有冇聽過銀行淨借錢比有錢人,

人地還人地....你戶口有冇錢....銀行係知架~

人地通常都收到邀請函....先可以出到信用咭(借錢)

個額係一步一步升(信用亦是).

你知唔知...如果你不停申請(借錢)唔批會點?你信用會一直下降

因為銀行一定查環聯---查閱閣下的信貸記錄

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=622&extra=page%3D1

特別係欠款記錄,銀行一定幫你up date....環聯會為你保留可破產記錄8年

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=657&extra=page%3D9

你明白未?

你想新做人...你可以想,但銀行無責任幫你....

你再試下間間借...間間唔批,最後你呢一世都借唔到(強求係唔得:) )

你暫時唔好再諗....破產係要付出代價

作者: Money8834    時間: 7-5-2009 15:13
好同意bb_q_888的說話
作者: zbridgehead    時間: 7-5-2009 15:32
原帖由 ngkawing 於 2009-5-7 13:56 發表
但係我知道 有好多人都借到喎
唉...
我就係唔明 大家都係破產 個底實唔好架啦
點解佢得 我唔得

借錢為何事?你多的回應,我就話俾你知邊間實批!
作者: bb_q_888    時間: 7-5-2009 15:37
標題: 回復 #7 zbridgehead 的帖子
你咁好人

如果借到錢等於--- 重生,我更希望戶口有錢不需要借
作者: zbridgehead    時間: 7-5-2009 15:46
阿家榮仔以為借到錢就算重新做人!唉,重新做人其實係應該由心態開始,搵十蚊,駛八蚊好啦,居安思危呀!哥仔。
作者: dik06    時間: 7-5-2009 20:00
標題: 回復 #4 ngkawing 的帖子
人地就係人地,你就係你,明未
人比人比死人.......冇得解!

作者: 河馬    時間: 8-5-2009 07:07
原帖由 zbridgehead 於 2009-5-7 15:46 發表
阿家榮仔以為借到錢就算重新做人!唉,重新做人其實係應該由心態開始,搵十蚊,駛八蚊好啦,居安思危呀!哥仔。

絕對同意---我們現在唯一可以靠的,就祇有自己

床下低一定要有d錢
作者: ngkawing    時間: 8-5-2009 10:35
標題: 回復 #7 zbridgehead 的帖子
咁想借d錢返嚟
做生意 炒股囉
我知有2,3間都係借
不過佢地要提供2個親人地址

作者: bb_q_888    時間: 8-5-2009 14:12
標題: 回復 #12 ngkawing 的帖子
你認為提供2個親人地址...有問題....嗎?:)  (你估你親人會答應嗎?)

你認為借d錢返嚟....做生意 炒股....一定賺?  (會賺幾多?幾時回本?冇生意點辦?可能蝕到連人工都無)

你認為賺到架一夠錢還債....同利息?  (借幾多?分幾年還?利率?無錢時點還?)
作者: ngkawing    時間: 8-5-2009 17:11
標題: 回復 #13 bb_q_888 的帖子
好過on99咁過一世嗎

作者: bb_q_888    時間: 8-5-2009 17:37
標題: 回復 #14 ngkawing 的帖子
你自儲夠錢先....做生意 炒股.

唔好諗借錢....唔好再累其他人
作者: hikaru    時間: 8-5-2009 18:05
見過鬼仲唔怕黑~~~
作者: ngkawing    時間: 9-5-2009 12:52
咁 如果買樓 做生意咁點算呀
點儲過百萬以上呀
:)
作者: ngkawing    時間: 9-5-2009 12:53
好似生意咁 今次執咗笠
唔通就咁放棄咩
梗係揾機會啦
我咁諗 唔算過份啫

作者: bb_q_888    時間: 9-5-2009 13:30
標題: 回復 #18 ngkawing 的帖子
諗 ---唔算過份.

但 真係咁做....就好過份.

如果銀行唔信你...而去借財仔,比左2個親人地址...假設你唔掂,佢地有咩下場?

你無本事就唔好諗做上過百萬生意,想搵機會破第二次產唔係太難:)
作者: admin    時間: 9-5-2009 15:12
原帖由 ngkawing 於 2009-5-9 12:53 發表
好似生意咁 今次執咗笠
唔通就咁放棄咩
梗係揾機會啦
我咁諗 唔算過份啫

咁講啦。

破左產做生意 >> 唔過份

破左產就想亂做生意 >> 過份

破左產要銀行無條件或同一般人一樣就借 >> 過份

點解?

你做生意,銀行都係做生意

做生意就一定有風險,老實講,當你係一般人,如果你係銀行,你會唔會將曾經破產的人特別處理呢?

反轉來說,如果你做客走過一次數,下次佢又來,你會唔會就咁賣比佢而唔收任何訂金?

人生就係咁,心需要為自已做過的事負責。

要人改觀,就要做好自已先。唔係下下話人唔比機會架。
作者: nokia    時間: 9-5-2009 16:34
標題: 回復 #17 ngkawing 的帖子
當日破產都應該知道有某些弊處:)
作者: reborn    時間: 9-5-2009 21:59
標題: 回復 #12 ngkawing 的帖子
一字記之曰”勁” 冇你咁好氣!
作者: ngkawing    時間: 11-5-2009 11:03
標題: 回復 #22 reborn 的帖子
哈哈
好勁咩

作者: zbridgehead    時間: 12-5-2009 15:17
原帖由 zbridgehead 於 2009-5-7 15:32 發表

借錢為何事?你多的回應,我就話俾你知邊間實批!

阿家榮仔:見你三日裡面出左三十個post,雖然有的九唔答八,成日出律師,不過應承過您,就答下你破過產邊道仲有得借!當你月薪$10,000

XA,最多借三萬,開始時有大約10,000至15,000元,可以分12期還
及時X,最多一萬,可以分6期還
X達,雖然有幾間分行,實際黑財一間,最多15,000元,可以分9期還

其實一,兩萬對於財仔係細數目,如您想借錢來做生意,坦白講,很難成功,借得幾萬,無乜生意好做!不如腳踏實地,儲到錢再諗!
作者: admin    時間: 12-5-2009 15:42
標題: 回復 #24 zbridgehead 的帖子
落雨個間唔係 ... 黑?
作者: bb_q_888    時間: 12-5-2009 15:42
其實做生意好辛苦,有錢睇冇錢洗....我父母都做過小販,

所以我知...唔係手頭上大把現金就可以任洗,燈油火燭鋪租樣樣都係錢.

眼光.勤力.自制能力.數口.....有好多想像唔到問題出現.

如果幾萬都儲唔到唔好諗做生意.

打工等出糧,老闆係等派錢...

經濟唔好想做生意唔係唔得,你有咩過人之處?

冇就安份d.
作者: zbridgehead    時間: 12-5-2009 16:30
原帖由 admin 於 2009-5-12 15:42 發表
落雨個間唔係 ... 黑?

基本上間間都係黑財,破產人士的生意都肯做!
作者: ngkawing    時間: 19-5-2009 17:13
標題: 回復 #24 zbridgehead 的帖子
uX <<試過唔得(我以前走過數)
及時x <<試過ok (不過要兩個親屬地址 我無呀)
x達    <<未試 (同樣要2個親屬地址 呢樣先煩呀)

作者: avayaman    時間: 28-5-2009 11:10
原帖由 bb_q_888 於 2009-5-9 13:30 發表
諗 ---唔算過份.

但 真係咁做....就好過份.

如果銀行唔信你...而去借財仔,比左2個親人地址...假設你唔掂,佢地有咩下場?

你無本事就唔好諗做上過百萬生意,想搵機會破第二次產唔係太難:) ...

絕對認同,枇評十分有理。
作者: avayaman    時間: 28-5-2009 11:13
吾好再發白曰夢,[類]人[類]物,做人要腳踏實地,量力而為!
作者: ngkawing    時間: 29-5-2009 10:42
標題: 回復 #30 avayaman 的帖子
個個做生意都係靠借架啦
邊有人儲架
咁你唔儲3百萬買樓 sh...it

作者: 301    時間: 29-5-2009 10:54
原帖由 zbridgehead 於 2009-5-12 16:30 發表

基本上間間都係黑財,破產人士的生意都肯做!

而家愈來愈多財仔廣告:

話明歡迎老破人士申請,
衰達,會誠,及屎乳,你達...........etc.
作者: 老柴    時間: 29-5-2009 10:58
唔好再相如何向銀行或財仔借錢啦!

如果你真係有個好好的計劃,大可以跟最好的朋友或親戚相量吓囉。

如果佢吔肯借,即代表你的計劃或個人信用都得到佢吔認同....

相反,如果佢吔唔肯借,或者你根本都唔夠膽開口,唔駛我講你都明白啦....
作者: reborn    時間: 29-5-2009 11:08
一日之計 在於"晨"  和氣生財呀!   朋友!

作者: kinha126    時間: 29-5-2009 12:44
如果閣下唔介意再破多一次產的話﹐就去做吧﹐我o地阻止唔到您的...=.=
作者: 老柴    時間: 29-5-2009 19:35
原帖由 reborn 於 2009-5-29 11:08 發表
一日之計 在於"晨"  和氣生財呀!   朋友!

你又有新相片? 好美,究竟是太陽? 還是橙 ?

如果是太陽,便是一日之計 在於"晨" ..........夠正氣
如果是橙,便是一日之計 在於"慘" ............嗚呼
作者: reborn    時間: 29-5-2009 19:39
標題: 回復 #36 老柴 的帖子
係一日之計在於我"自己"...嘻嘻!

至於閣吓....u諗u囉

多謝讚美...張相, 其實本來張相係識郁架...不過上載唔倒嚟呢度!

......同埋你呢張相係咪一棵樹嚟架?

作者: admin    時間: 29-5-2009 20:21
原帖由 老柴 於 2009-5-29 19:35 發表

你又有新相片? 好美,究竟是太陽? 還是橙 ?

如果是太陽,便是一日之計 在於"晨" ..........夠正氣
如果是橙,便是一日之計 在於"慘" ............嗚呼

你覺得是橙?

我覺得是杏…

咁米…
作者: 老柴    時間: 29-5-2009 23:09
原帖由 admin 於 2009-5-29 20:21 發表

你覺得是橙?

我覺得是杏…

咁米…

咁就梗係杏啦!

除非你肯加埋我一齊相提並論啫,師兄。
作者: 老柴    時間: 29-5-2009 23:14
標題: 回復 #37 reborn 的帖子
我叫老柴,呢件本來都係一條柴。

但係而家破完產後就枯木逄春,所以生咗dBB葉出來。
作者: bb_q_888    時間: 29-5-2009 23:16
標題: 回復 #40 老柴 的帖子
枯木逄春....嘻嘻~

係男人都想.
作者: avayaman    時間: 29-5-2009 23:39
原帖由 kinha126 於 2009-5-29 12:44 發表
如果閣下唔介意再破多一次產的話﹐就去做吧﹐我o地阻止唔到您的...=.=

絕對同意,大家意見一致。
作者: 老柴    時間: 29-5-2009 23:51
標題: 回復 #41 bb_q_888 的帖子
BB + Q + 888 + 運快來 + 留低飲杯咖啡

係所有男人都想.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3