破產聯盟

標題: 3-6個月切勿再用 [打印本頁]

作者: truth    時間: 5-6-2015 16:30
標題: 3-6個月切勿再用
請問有冇人係因為以下呢種情況, 被法庭拒絕申請:

1. 係申請破產前3-6個月切勿再用現金透支、碌卡、申請私人貸款及信用card,否則會被破產管理處有權拒絕你的破產申請,嚴重的話,要坐監.

作者: Alex2233    時間: 5-6-2015 17:32
不如問番有邊個破產人會3-6內冇碌卡無借錢記錄
十個九個都試過債還債
同埋你呢條statement來源係邊到

作者: truth    時間: 5-6-2015 23:54
Alex2233 發表於 5-6-2015 17:32
不如問番有邊個破產人會3-6內冇碌卡無借錢記錄
十個九個都試過債還債
同埋你呢條statement來源係邊到

Thanks, ching.
呢度:破產FAQ - 01 申請前需知
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... d=48&extra=page%3D1

我見到呢條, 擔心被拒絕仲有後果!!!

所以想問下, 到底有冇問題???

作者: Alex2233    時間: 6-6-2015 00:37
理論上既建議....

可以做到咁清高就唔洗破產....

迫虎跳牆自有路行,佢真係夠姜連破都唔比你破,盞迫你著草...雙方都冇好處...

只係怕破完再比人秋後算帳,煩餐死
作者: truth    時間: 6-6-2015 01:04
Alex2233 發表於 6-6-2015 00:37
理論上既建議....

可以做到咁清高就唔洗破產....

"比人秋後算帳" 嘅"人" 係指債主?
我只欠銀行, 我理解破左銀行唔可以再攪, 應該無秋後算帳掛。

你指嘅"佢真係夠姜" 嘅佢係指法庭定債主?
我諗你講債主, 因後面講雙方。
但我嘅問題係法庭會否好似 Admin 所提嘅第一點, 而拒絕申請人破產???
唔知有冇人知道???

作者: Alex2233    時間: 6-6-2015 01:12

秋後算帳指破署/銀行都可能....

破署會懷疑你筆負債既去向,要你交代清楚晒D去向,唔煩死你都玩朦你....

銀行告你則要捉到你痛腳先,如果你冇野比佢捉到,例如冇比假資料/隱瞞債項借錢,佢咬你食咩....

夠姜唔比你破.....係指破罯reject你申請或者法庭唔頒令,如果係請汁定包袱 (不過真係未聽過個人破產案會唔成功喎?? 公司破產失敗就聽過 )
作者: kumiko1030    時間: 6-6-2015 04:29
我有碌過!順利冇事,交俾律師搞⋯⋯

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3